«Είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;» Αυτό το ερώτημα αιωρείται από την αυγή της ανθρωπότητας και μας απασχολεί έντονα ως και σήμερα. Τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, κινούμενα σχέδια, μυθιστορήματα, βιβλία, ακόμη και ντοκιμαντέρ μας έχουν παρουσιάσει μια συγκεκριμένη μονότονη εικόνα για την ζωή έξω από τον πλανήτη μας.Ας ρίξουμε μια ματιά στην πραγματικότητα των γεγονότων και ας δούμε αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την αιώνια ερώτηση.

 

Οι παράγοντες

Η ζωή, όπως υποστηρίζει και ο Richard Dawkins, ακολουθεί υποχρεωτικά τους νόμους της φυσικής. Ο νόμος της βαρύτητας, όλοι οι νόμοι της θερμοδυναμικής, η ηλεκτρομαγνητική δύναμη είναι λίγοι απο τους παράγοντες που θα παίζουν ρόλο στην εξέλιξη των ειδών σε άλλους πλανήτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο δικό μας πλανήτη. Αυτό ισχύει, διότι δεν έχουμε καμία απόδειξη ή λόγους να θεωρήσουμε ότι οι νόμοι της φυσικής διαφέρουν από σημείο σε σημείο μέσα στο σύμπαν. Αυτό σημαίνει, οτι εφαρμόζοντας βασικούς νόμους της φυσικής και λίγη φαντασία, μπορούμε να επιχειρίσουμε ένα πείραμα σκέψης και να φανταστούμε πως θα μπορούσε η ζωή να εξελιχθεί σε άλλους πλανήτες.

 

Οι νόμοι της φυσικής και η εξέλιξη στη γη

Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη βιολογία στη γη είναι η βαρύτητα. Σκεφτείτε το μεγαλύτερο θηλαστικό ζώο στο πλανήτη μας, τη μπλε φάλαινα , η οποία μπορεί να φτάσει 30 μέτρα σε μάκρος και περισσότερο 150 τόνους σε βάρος. Η μπλε φάλαινα διακλαδώθηκε από θηλαστικά της στεριάς πριν περίπου 45 εκατομμύρια χρόνια από ζώα όπως την αγελάδα ή καμήλα. zwh-sto-diastima-2Αυτό που της επέτρεψε να φτάσει στις διαστάσεις που είναι σήμερα, είναι η στήριξη που δέχεται το σώμα της λόγω του νερού. Αυτή η στήριξη έχει γίνει πλέον απαραίτητη για την επιβίωση της. Φάλαινες που οδηγούνται σε ρηχά νερά πεθαίνουν λόγω του βάρους τους, διότι έξω από το νερό τα σώματα τους είναι αρκετά βαριά ώστε τα όργανα τους να πιέζονται με θανάσιμη δύναμη.

Εδώ έχουμε ένα παράδειγμα από θηλαστικό το οποίο με το νερό να ακυρώνει την βαρυτική έλξη κατάφερε να μεγαλώσει το μέγεθος του σώματός του εξαιρετικά. Έτσι μπορούμε να φανταστούμε πως η βαρύτητα και οι υπόλοιπες φυσικές δυνάμεις επηρεάζουν την ζωή και σε άλλους πλανήτες.

Δοκιμαστικό πλανήτη

Ας φανταστούμε ένα πλανήτη που είναι παλιρροϊκά κλειδωμένος με τον ήλιο του και βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από αυτό ώστε να επιτρέψει την ύπαρξη ζωής τουλάχιστον σε ένα μέρος από αυτό.zwh-sto-diastima-4

Θα μπορούσαμε να καταλάβουμε αμέσως ότι αυτός θα ήταν πολύ διαφορετικός κόσμος από τον δικό μας. Ένα ημισφαίριο θα κοιτούσε μόνιμα τον ήλιο ενώ το άλλο θα βρισκόταν μόνιμα στο σκοτάδι.zwh-sto-diastima-3-2 Αυτό επίσης σημαίνει ότι ένα μέρος του πλανήτη θα ήταν υψηλές θερμοκρασίες ενώ στο άλλο πολύ χαμηλές και στη παρουσία μιας ατμόσφαιρας, αυτό θα σήμαινε ένας μόνιμος δυνατός άνεμος που θα φυσά πάντα προς σκοτεινή πλευρά του πλανήτη προς τη φωτεινή. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα αέρια, και όχι μόνο, σε διάφορες θερμοκρασίες. Αέρια με υψηλή θερμοκρασία έχουν μικρότερη πυκνότητα με αποτέλεσμα τα αέρια που έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία και μεγαλύτερη πυκνότητα να μένουν σε χαμηλότερη θέση. Ο άνεμος θα οφείλεται στην προσπάθεια της ατμόσφαιρας να ισορροπήσει το θερμό και το ψυχρό αέρα που θα υπάρχει στα αντίστοιχα ημισφαίρια. Αυτή η ισορρόπηση θα γίνει μεταξύ μάζες αερίων με υψηλή και χαμηλή πυκνότητα και πίεση , όπως ακριβώς και στη γη.

 

 

Μπορούμε λοιπόν σκεφτούμε ότι η ζωή σε αυτό το πλανήτη έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός. Τα φυτά σε αυτό το πλανήτη θα έχουν εξελιχθεί σίγουρα με πολύ βαθιές ρίζες και φύλλα προσαρμοσμένα έτσι ώστε να μην προσφέρουν μεγάλη αντίσταση στον άνεμο. Πιθανά είδη οργανικής ζωής θα πρέπει να αντιμετωπίζουν επίσης αυτό το πρόβλημα.

Ιπτάμενα είδη

Ιπτάμενα είδη σε αυτό τον πλανήτη σίγουρα εξελίχθηκαν με πολύ πιο δυνατούς μυς έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τους συνεχείς ανέμους. Μπορούμε επίσης ν α υποθέσουμε ότι τα «φτερά» τους θα είναι λεπτά και με μικρό πλάτος έτσι ώστε να τους δώσει μεγαλύτερο έλεγχο κατά την διάρκεια της πτήσης. zwh-sto-diastima-5Βέβαια, σε ένα πλανήτη όπου ψηλά φυτά όπως δένδρα για παράδειγμα πιθανόν να μην έχουν εξελιχθεί και με τόσο μικρή κατοικήσιμη ζώνη, είναι πολύ πιθανόν ότι η ικανότητα πτήσης δεν θα είχε προτιμηθεί από την φυσική επιλογή, με λίγα λόγια δεν θα υπήρχε.

 

Υποβρύχια ζωή

Σε ένα πλανήτη παλιρροιακα κλειδωμένο με το άστρο του, το νερό θα είχε εξατμιστεί στη μεριά που κοιτά τον ήλιο, ενώ από την αντίθετη πλευρά το νερό και και η ατμόσφαιρα υπάρχουν υπό παγωμένες συνθήκες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα ότι το τρεχούμενο νερό ,εάν υπάρχει, θα βρίσκεται σίγουρα στη μικρή κατοικήσιμη ζώνη που θα βρίσκεται μεταξύ των δύο αντίθετων ημισφαιρίων. Η οργανική όπως και η φυτική ζωή πιθανόν να μην έχουν εξελιχθεί όπως η υποβρύχια ζωή στο πλανήτη μας. Η μικρή ποσότητα νερού θα ήταν μη αρκετή ώστε να υποστηρίζει ζώα όπως φάλαινες, καρχαρίες, δελφίνια κλπ.zwh-sto-diastima-5-1 Όμως η βακτηριακή ζωή δεν θα αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα. Το τρεχούμενο νερό θα υπάρχει σίγουρα είτε υπόγεια είτε σε μικρές μεμονωμένες λίμνες, και αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να διατηρηθεί για εκατομμύρια χρόνια, δίνοντας σε κάθε αντίστοιχη λίμνη ένα πραγματικά μοναδικό οικοσύστημα. Σε κάθε ένα από αυτά τα είδη ζωής πιθανόν να μην βρίσκονται σε καμία άλλη λίμνη εκτός από την ίδια. Επίσης μικροβακτήρια που αντέχουν σε υπερβολικές θερμοκρασίες πιθανόν να καταφέρουν να επιβιώσουν και στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη, χρειάζοντας έτσι να βρίσκουν κάποια άλλη πηγή ενέργειας εκτός από τις ηλιακές ακτίνες, όπως για παράδειγμα υπόγειους θερμικούς λάκκους.

 

Επίγειο οικοσύστημα

Εάν ο πλανήτης μας θα διατηρήσει μια σταθερή ατμόσφαιρα πιθανόν να χρειαστεί μεγαλύτερο μέγεθος, zwh-sto-diastima-5-2διότι ένας πλανήτης όπως η γη σε αυτή τη κατάσταση, θα είχε χάσει την ατμόσφαιρα της λόγω των ηλικαών ανέμων. Λόγω αυτού, ο «φανταστικός» πλανήτης μας είναι σίγουρα μεγαλύτερος από τη γη. Αυτό θα του προσφέρει μεγαλύτερη βαρυτική έλξη και δυνατότερο μαγνητικό πεδίο. Έτσι, όπως και στη γη, μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα είδη ζωής θα το εκμεταλλευόταν αυτό.

Στο πλανήτη γη τα πουλιά χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της γης για να μεταναστεύσουν από χώρα σε χώρα ανάλογα με την εποχή. Στο «φανταστικό» μας πλανήτη, τα είδη ζωής σίγουρα θα έχουν βρει ένα τρόπο να εκμεταλλευτούν αυτό το ακόμη πιο δυνατό μαγνητικό πεδίο.

Τα «θηλαστικά» αυτού του κόσμου, λόγω της μεγαλύτερης βαρύτητας, θα πρέπει να έχουν πιο ισχυρότερους σκελετούςzwh-sto-diastima-6-1 ή εξωσκελετούς. Είναι πολύ πιθανόν ότι η ζωή που χρησιμοποιεί εξωσκελετούς να μην έχει εξελιχθεί σε μέγεθος, διότι οι εξωσκελετοί δεν επιτρέπουν μεγάλη σωματική ανάπτυξη. Όμως η ζωή που χρησιμοποιεί εσωτερικές κατασκευές όπως οι σκελετοί, μπορεί να εξελιχθεί ως προς το μέγεθος της. Αλλά λόγω της υψηλής βαρύτητας , αυτά τα ζώα θα πρέπει να έχουν περισσότερα πόδια για να υποστηρίζουν το μεγάλο βάρος τους.

Η συχνή κίνηση από μέρος σε μέρος, πιθανόν να μην προτιμάται από την φυσική επιλογή. Πιθανόν τα ζώα να έχουν βρεί μια μέθοδο να εκμεταλλεύονται τους υψηλούς ανέμους, που συχνά κουβαλάει μικρές αλλά σταθερές θρεπτικές ουσίες. Μπορούμε να φανταστούμε αυτά τα ζώα με ειδικά, προσαρμοσμένα όργανα που φιλτράρουν τον αέρα, όπως τα ψάρια φιλτράρουν το νερό στη γη.zwh-sto-diastima-6-2 Με υψηλή βαρύτητα και τους υψηλούς ανέμους το ύψος πιθανόν να μην προτιμάται, αλλά μια πιο κοντή και σταθερή σωματική κατασκευή.

zwh-sto-diastima-6-3zwh-sto-diastima-7

Η προσάρμοση

Λόγω της μη αλλαγής της εποχής, όλα τα είδη θα είναι τέλεια προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους και η μόνη αλλαγή στη βιολογία τους πιθανόν να προέρχεται μόνο από πιθανά βακτήρια, μικρόβια και τοξίνες στο περιβάλλον τους. Κάποιο τέτοιο περιβάλλον σίγουρα φτάνει σε ισορροπία σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Όμως ακόμη και μια μικρή αλλαγή στο περιβάλλον θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά το οικοσύστημα ακόμη και να το καταστρέψει λόγω της μικρής διατροφικής αλυσίδας.

 

 

 

Επίλογος

Συμπερασματικά, μάλλον δεν θα γνωρίζουμε ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο οποιαδήποτε μορφή ζωής θα είναι υποχρεωτικά υποχείριο στους νόμους της φυσικής.

Για τον Τομέα Διαστήματος & Τεχνολογίας:

Αλέξανδρος Φλορέσκου, Δημοσιογράφος