Μόλις 12 μίλια, βορειοδυτικά της Ρόδου, χρειάζεται να διανύσει κανείς για να φτάσει στην Σύμη και να ζήσει την ξεχωριστή ατμόσφαιρά της.  Το σήμερα και το χθες συνδυάζονται με έναν τρόπο μοναδικό στο νησί, το οποίο είναι τόσο αυθεντικό, που διατηρεί την παράδοσή του αλλά ταυτόχρονα εξελίσσεται και γίνεται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παραθεριστών και επισκεπτών με γιοτ και ιστιοφόρα.

Το φυσικό λιμάνι του νησιού, ο Γιαλός, γύρω από τον οποίο είναι αμφιθεατρικά χτισμένη η πολύχρωμη και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής πόλη, είναι σαν βγαλμένος από καρτ ποστάλ ‘ νεοκλασικός, διατηρεί στην παλέτα του τα χρώματα του παρελθόντος και την αίγλη του, δημιουργώντας ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο.

 

Φτάνοντας στο Χωριό στην πλαγιά της Βίγλας, αφού πρώτα ανέβει κανείς τα πεντακόσια μεγάλα σκαλοπάτια της Καλής Στράτας ,αν είναι η ώρα του δειλινού, θα έχει την ευκαιρία να επιβραβεύσει τον εαυτό του, για την “κοπιαστική” ανάβαση, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα και τα μαγευτικά του χρώματα. Αξίζει να γίνει μια στάση και στην οικία Φαρμακίδη, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό μουσείο του νησιού και ανεβαίνοντας θα συναντήσει  τα καλντερίμια ως το Κάστρο, για να νιώσει  όλο το Αιγαίο στα πόδια του.

Σε πολλούς αρέσουν επίσης ο Νημποριός με τα «Δώδεκα Σπήλαια», το Πέδι με το απολιθωμένο δάσος και άλλοι οικισμοί της γοητευτικής Σύμης. Οι επισκέπτες δεν παραλείπουν μια επίσκεψη στην εντυπωσιακή Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη που βρίσκεται στο νοτιότερο δυτικό άκρο του νησιού. Η αρχική εκκλησία του Αρχαγγέλου, χτίστηκε περίπου το 450μ.Χ. στη θέση αρχαίου ναού του Ποσειδώνα.

Η Σύμη έχει κηρυχθεί ολόκληρη αρχαιολογικός χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χάρη σε 159 χώρους και μνημεία που αποτυπώνουν την ιστορία της περιοχής, με ρίζες στην προϊστορική εποχή.