Ζούμε σε ένα κόσμο που συνέχως μας εκπλήζει πάμε να δούμε από τα πιο

απίστευτα όμορφα μέρη που είναι καλά κρυμένα ανα τον πλάνητη, μέρη που μας ταξιδεύουν και να μας κάνουν να αγαπάμε τη Γη ακόμα περίσσοτερο.

1

1)Το μονοπάτι του γίγαντα-Giant’s Causeway

Το Giant’s Causeway είναι στο Antrim, στην Βόρεια Ιρλανδία και είναι μια περιοχή με 40.000 κίονες από βασάλτη (ηφαιστειογενές πέτρωμα), οι οποίοι δημιουργήθηκαν από μια ηφαιστειακή έκρηξη, που υπολογίζεται ότι έγινε πριν 60 εκατομμύρια χρόνια. Οι περισσότεροι κίονες έχουν σχήμα εξαγώνου, αν και υπάρχουν μερικοί του έχουν τέσσερις, πέντε, επτά ή και οκτώ πλευρές. Ο πιο ψηλός είναι περίπου 12 μέτρα και η στερεοποιημένη λάβα, σε μερικά σημεία, έχει πάχος 28 μέτρων. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς,από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1986.

2

 

2)Θερμές Πηγές-Pamukkale Τουρκία

Το Pamukkale σημαίνει “Κάστρο από βαμβάκι” βρίσκεται στην νοτιοδυτική Τουρκία και έχει ιαματικές θερμές πηγές. Το νερό στις θερμές πηγές ρέει στα 400 λίτρα ανά δευτερόλεπτο, περιέχωντας θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στο ανθρώπινο σώμα. Στα μέσα του 20ου αιώνα χτίστηκαν πολλά ξενοδεχεία πάνω από την αρχαία πόλη προκαλώντας καταστροφές, κι έτσι το 1988 η περιοχή κυρήχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Ounesco. Τα ξεονοδεχεία κατεδαφίστηκαν και κατεσκευάστηκαν οι τεχνητές πίσινες.

3

3)Σπήλαιο Fingal-Σκωτία

Το Σπήλαιο Fingal βρίσκεται στο ακατοίκητο νησί Staffa, στη Σκωτία. Έχει 72 πόδια ύψος και 270 μέτρα βάθος.Το Σπήλαιο Fingal σχηματίστηκε από μια τεράστια μάζα καυτής λάβας, που κρύωσε αργά, με παραπλήσιο τρόπο όπως στεγνώνει η λάσπη από τον ήλιο δημιουργώντας ρωγμές σε μορφή εξάγωνου. Οφείλει το όνομα του σε έναν ήρωα του 18ου αίωνα που αναγράφεται σε ένα ποιήμα.Το μέγεθος της σπηλιάς, η φυσικά θολωτή οροφή της και οι μυστηριώδης ήχοι που παράγονται από τους ήχους των κυμμάτων δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ενός φυσικού καθεδρικού ναού.

4

4)Κόκκινη Παραλία- Κίνα

Η Κόκκινη Παραλία βρίσκεται στο Panjin της Κίνας και είναι από τους   μεγαλύτερους υγρότοπους και βάλτους με καλάμια στον κόσμο, και στην πραγματικότητα φιλοξενεί το πιο ολοκληρωμένο οικοσύστημα που μπορεί να βρεθεί: Η περιοχή έχει γίνει σπίτι για περισσότερα από 260 είδη πτηνών 399 είδη άγριων ζώων.  Δεν διαθέτει καθόλου άμμο και είναι στην κυριολέξια κόκκινη, αυτό οφείλεται στο φαινόμενο που προκαλείται από έναν τύπο αλγέων που ονομάζεται  Sueda, το οποίο ξεκικά να φυτρώνει την άνοιξη, μένει πράσινο κατα την διαρκεία του καλοκαιριού και το φθινόπωρο κοκκινίζει.

5

5)Βράχος Hvítserkur-Ισλανδία

Πολλοί το παρομοιάζουν με δράκο ή ένα αρχαίο τέρας. Ο παράξενος βράχος Hvítserkur είναι στην ανατολική ακτογράμμη Vatnsnes στην Ισλανδία, έχει ύψος 15 μέτρα. Το όνομα του στα ισλανδικά σημαίνει άσπρο πουκάμισο, και το οφείλει στις κουτσουλιές των κορμοράνων που υπάρχουν πάνω στο βράχο. 

6

6)Λίμνες Plitvice-Κροατία

Βρίσκονται στην Κροατία σε ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης, ιδρύθηκαν το 1949 κι από τότε είναι  Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ounesco. Τα νερά  που ρέουν στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής συγκεντρώνονται σε μικρές ή μεγαλύτερες κοιλότητες. Με το πέρασμα των χρόνων τα ιζήματα που μεταφέρουν συγκεντρώνονται εκεί που συναντούν εμπόδια, δημιουργούν φυσικά φράγματα που με τη σειρά τους δημιούργησαν μια σειρά από πανέμορφες λίμνες με σπηλιές και καταρράκτες. Υπάρχουν σήμερα περίπου 20 λίμνες, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται μεταξύ τους. Η περιοχή είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τα χρόνια ακόμη της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος