Η Σίκινος είναι νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, μεταξύ Φολέγανδρου και Ίου. Η επιφάνεια του νησιού εκτιμάται στα 41,676 τ.χλμ. ενώ έχει μήκος ακτών 40 χιλιόμετρα. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Τρούλος ο οποίος φτάνει τα 553 μέτρα κι έπειτα ακολουθούν ο Άγιος Μάμας στα 549 μέτρα, η Αγία Μαρίνα στα 450 μέτρα και το λεγόμενο Φρούδι του Μοναστηριού στα 350 μέτρα. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, φτάνουν μόλις τους 260. Η Σίκινος έχει τρεις οικισμούς: την Αλοπρόνοια, το Χωριό και το Κάστρο.

sikinos-1

Το λιμάνι του νησιού, η Αλοπρόνοια, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά και αποτελεί τον κυριότερο όρμο του. Το Χωριό και το Κάστρο, οι δύο αυτοί όμορφοι οικισμοί, αποτελούν τη Χώρα της Σικίνου, με πέτρινα, ασβεστωμένα σπίτια και στενά γραφικά δρομάκια, 3,5 χλμ. περίπου από το λιμάνι. Το Κάστρο είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού, 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα κι αποτελεί την καρδιά του νησιού. Το Χωριό, στα νότια, είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια κι ανθισμένα παρτέρια.

Σύμφωνα με την Μυθολογία το νησί πήρε το όνομά του από τον Σίκινο, γιο του Θόαντα, βασιλιά της Λήμνου. Η μητέρα του Θόαντα,Υψιπύλη, στην προσπάθειά της να σώσει τον γιο της από τις Λήμνιες γυναίκες που προκάλεσαν τη σφαγή των συζύγων τους, τον έκρυψε μέσα σε ξύλινη λάρνακα και τον έριξε στη θάλασσα. Η λάρνακα ξεβράστηκε στη Σίκινο και οι αλιείς της περιοχής έσωσαν τον Θόαντα. Εκεί λοιπόν παντρεύτηκε την νύμφη Νηΐδα με την οποία και απέκτησε τον Σίκινο, ο οποίος βασίλευσε στη νήσο. Παλαιότερα, το νησί είχε την ονομασία Οινόη εξαιτίας των αμπελιών του που ήταν ξακουστά από τα αρχαία χρόνια. Το όνομα Σίκινος διατηρήθηκε αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια και υπέστη μόνο μία μετατροπή σε Σύκανδρος κατά την Φραγκοκρατία, λόγω των πολλών σύκων που παράγονται εκεί. Ναυτικοί χάρτες της εποχής αναφέρουν τη Σίκινο επίσης με τα ονόματα Zetine ή Setine και Setin.

sikinos-2

Η Σίκινος κατοικείται από την Προϊστορική Εποχή. Οι κοινωνίες που έζησαν πάνω της ήταν πάντοτε μικρές και ευάλωτες σε εξωτερικές, κυρίως, επιδράσεις. Για πολλά χρόνια, η τύχη τους βασιζόταν στους βασιλιάδες της θάλασσας, όλους εκείνους δηλαδή που άσκησαν πειρατεία στην περιοχή. Τον 10ο αιώνα π.Χ. η Σίκινος κατοικήθηκε από τους Ίωνες ενώ τον 5ο αιώνα π.Χ. το νησί ήταν υπό την κυριαρχία των Αθηναίων. Η Σίκινος ακολούθησε τη μοίρα των νησιών των Κυκλάδων δεχόμενο την κυριαρχία των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Ενετών και των Τούρκων. Στη διάρκεια της Ενετοκρατίας υπάχθηκε στο Δουκάτο της Νάξου. Το 1537 το νησί κατακτήθηκε από τους Τούρκους ενώ το 1829 ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα. Χαρακτηριστικό του νησιού υπήρξε μέχρι τα μέσα ακόμη του εικοστού αιώνα η άφθονη οινοπαραγωγή και, μέχρι σήμερα, η κορυφαία ποιότητα του μελιού του.

 

Στη Σίκινο υπάρχουν πολυάριθμα αξιοθέατα. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νησιού είναι τα 61 ξωκκλήσια του. Υπάρχουν επίσης και έξι βυζαντινοί ναοί με τοιχογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα. Η Εκκλησία της Παντάνασσας στο Κάστρο η οποία ιδρύθηκε το 1787 και διαθέτει επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού. Το Παλιό Ελαιοτριβείο με το Λαογραφικό Μουσείο στο Χωριό χαρίζει στον επισκέπτη την ευκαιρία να έρθει κονά με την ιστορία του τόπου. Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στη Χώρα είναι ένα ακόμα μέρος το οποίο αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι χτισμένη στο σημείο που βρίσκονταν ο αρχαίος ναός του Πυθίου Απόλλωνα στην Επισκοπή. Ανεγέρθηκε τον 3ο αιώνα με τη μορφή ρωμαϊκού μαυσωλείου και τον 17ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο και ιερό. Οι γραφικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της Χώρας συμπληρώνουν το τοπίο σε αυτό το γραφικό νησί.

http://www.eoeresearch.org/wp-content/uploads/2016/12/sikinos-3-e1481648821233.jpg

 

Το νησί προσφέρει ελάχιστες οργανωμένες παραλίες, υπάρχουν όμως πολλές δίχως οργάνωση που μαγεύουν τον επισκέπτη με την άγρια ομορφιά τους. Η παραλία της Αλοπρόνοιας, το Διαλισκάρι και ο Άγιος Γεώργιος αποτελούν τις 3 παραλίες του νησιού με εύκολη πρόσβαση οδικώς. Και στις 3 υπάρχουν δωρεάν δημοτικές ομπρέλες. Η παραλία της Αλοπρόνοιας βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, γεγονός που δεν πρέπει να φοβίζει τον κόσμο καθώς είναι πεντακάθαρη, και είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Προτιμάται συχνά από οικογένειες καθώς διαθέτει αμμουδιά, ρηχά νερά, δέντρα και είναι οργανωμένη. Το Διαλισκάρι βρίσκεται βόρεια της Αλοπρόνοιας, διαθέτει άμμο και αρμυρίκια
και ο Άγιος Γεώργιος, η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία της Σικίνου, ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο.

Οι υπόλοιπες παραλίες είναι προσβάσιμες είτε μέσω μονοπατιών είτε με το καΐκι που αναχωρεί από την Αλοπρόνοια. Τα Σαντοριναίικα είναι μια τέτοια μικρή παραλία, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και προσεγγίζεται μόνο μέσω μονοπατιού. Ο Αϊ-Γιάννης είναι κι αυτός μια πολύ μικρή παραλία προσβάσιμη μόνο από το δύσβατο μονοπάτι που ξεκινά από την Επισκοπή η οποία όμως αποζημιώνει τους επισκέπτες της με το πηγάδι με πόσιμο νερό που διαθέτει. Στα νότια του νησιού βρίσκεται ο Άγιος Παντελεήμονας, μικρή παραλία που διαθέτει και σπηλιά. Ο Μάλτας βρίσκεται στη βορειοανατολική άκρη του νησιού. Πρόκειται για μια αμμουδερή παραλία η οποία είναι επισκέψιμη είτε με το καΐκι είτε με δίωρη πεζοπορία.

sikinos-4

Όποιος επισκεφτεί τη Σίκινο ξεχνάει τι πάει να πει αυτοκίνητο. Ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νησιού αγγίζει τα 15 χιλιόμετρα από άκρη σε άκρη και ο κεντρικός δρόμος είναι μόλις 8 χιλιόμετρα. Σε όσους αρέσει η πεζοπορία το νησί αυτό είναι ιδανικός προορισμός καθώς είναι γεμάτο μονοπάτια τα οποία αγγίζουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Κάποια από τα πολύ γνωστά προϊόντα του τόπου τούτου είναι το θυμαρίσιο μέλι και κατ’ επέκταση το παστέλι. Εκεί επίσης φτιάχνονται πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το ξινόγαλο, η ξερή μυζήθρα, η νωπή μυζήθρα και το σικινιώτικο τυρί και φυσικά το κρασί της Σικίνου το οποίο είναι ευρέως γνωστό από τα αρχαία χρόνια.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος