Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών αναγκάζεται να παντρευτεί κάθε 7 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης «Save the Children», η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, ενώ κορίτσια ακόμη και 10 ετών παντρεύονται πολύ μεγαλύτερους άνδρες σε χώρες όπως το Afghanistan, την Yemen, την India και την Somalia. Ο γάμος σε τόσο νεαρή ηλικία στερεί από τα κορίτσια την ευκαιρία για μόρφωση, αλλά και αυξάνει τους κινδύνους να υποστούν τραυματισμούς κατά τον τοκετό ή ακόμη και να πεθάνουν, αν κάνουν παιδιά προτού το σώμα τους είναι έτοιμο.

save-the-children-1

«Ο γάμος παιδιών είναι η αρχή ενός κύκλου μειονεκτημάτων που στερεί από τα κορίτσια βασικά τους δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να μορφωθούν, να αναπτυχθούν και να είναι παιδιά», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της «Save the Children», Helle Thorning-Schmidt .«Τα κορίτσια που παντρεύονται πολύ νωρίς συχνά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και βιασμού. Μένουν έγκυες και εκτίθενται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, περιλαμβανομένου του ιού HIV», τόνισε η Thorning Schmidt. Η έκθεση της «Save the Children» κατατάσσει τις χώρες από την καλύτερη στη χειρότερη για τα κορίτσια, βάσει του ποσοστού των παιδικών γάμων, του αριθμού των κοριτσιών που πηγαίνουν σχολείο, των εγκυμοσυνών μεταξύ των εφήβων, των θανάτων στη διάρκεια του τοκετού και του αριθμού των γυναικών βουλευτών.

save-the-children-2

Ο Niger, το Tsad, η Central African Republic, το Mali και η Somalia βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι συγκρούσεις, η φτώχεια και οι ανθρωπιστικές κρίσεις είναι σημαντικοί παράγοντες που αφήνουν τα κορίτσια εκτεθειμένα στον γάμο σε πολύ μικρή ηλικία. Το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της επιδημίας του ιού Ebola οδήγησε σε περίπου 14.000 εγκυμοσύνες μεταξύ εφήβων στη Sierra Leone, ανέφερε η «Save the Children».
Η οργάνωση αναφέρει το παράδειγμα της Sahar, μιας 14χρονης πρόσφυγα από την Συρία που ζει στον Lebanon, η οποία δεν θέλησε να δώσει το πραγματικό της όνομα. Η Sahar παντρεύτηκε έναν 20χρονο άνδρα σε ηλικία 13 ετών και τώρα είναι δύο μηνών έγκυος.

save-the-children-3

«Η ημέρα του γάμου μου φανταζόμουν ότι θα ήταν μια υπέροχη ημέρα, αλλά δεν ήταν. Ήταν στενάχωρα», είπε. «Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που θα αποκτήσω μωρό. Όμως είμαι ένα παιδί που θα μεγαλώσω ένα παιδί», πρόσθεσε. Η UNICEF εκτιμά ότι ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον κόσμο που παντρεύονται προτού ενηλικιωθούν φτάνει τα 700 εκατομμύρια, ενώ μία στις τρεις, περίπου 250 εκατομμύρια, παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών.

save-the-children-4

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της «Save the Children» συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, την οποία θέσπισε ο ΟΗΕ το 2011 προκειμένου να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του 1,1 δισεκ. κοριτσιών σε όλο τον κόσμο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος