Αν κατοικείς κάπου στην Κεντρική ή Δυτική Μακεδονία, είναι λίγο δύσκολο να μην έχεις βρεθεί έστω και μία φορά στο παραμυθένιο άλσος του Αγίου Νικολάου στο νομό Ημαθίας. Ακόμη και αν δεν το θυμάσαι, σίγουρα η ανάμνηση του βρίσκεται χαμένη κάπου στα παιδικά σου χρόνια ανάμεσα σε σχολικές εκδρομές και Κυριακάτικες εξορμήσεις με την οικογένεια σου.

platanodasos-1
platanodasos-2

Ανακηρυγμένο ως Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους και σε απόσταση αναπνοής 3χλμ από την Ηρωική πόλη της Νάουσας, τα υπεραιωνόβια πλατάνια του Αγίου Νικολάου προκαλούν δέος και θαυμασμό με τη μεγαλοπρέπεια που τα διακατέχει.

platanodasos-3
platanodasos-4

Στα όρια του άλσους, πηγάζει το ποτάμι της Αράπιτσας, το οποίο διασχίζει το πάρκο και χαρίζει και αυτό με τη σειρά του μια υπερπολύτιμη ανάσα δροσιάς στους πρόποδες του όρους Βερμίου, ενάντια στον “καύσωνα” της αλλόγιστης μόλυνσης των οικοτόπων μας.

platanodasos-5
platanodasos-6

Ο πλάτανος είναι δέντρο φυλοβόλλο που μπορεί να φτάσει μέχρι και 50 μέτρα ύψος και υπάρχουν έντεκα είδη στον κόσμο. Συναντώνται στις όχθες ποταμών και γενικά σε υγροτόπους, μπορούν όμως να επιβιώσουν και σε ξηρούς τόπους. Είναι δέντρο με πλούσια ιστορία και περίοπτη θέση στην παράδοση και στους μύθους της χώρας μας. Αρκετά γνωστός ο πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω όπως και πολλοί άλλοι ανακυρηγμένοι σε Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης όπως αυτός στον Γεροπλάτανο Χαλκιδικής, ο πλάτανος του Παυσανία και ο πλάτανος της Άρτας όπου λέγεται ότι ο Αλή Πασάς κρεμούσε από τα κλαδιά του τους Χριστιανούς. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία, σύμφωνα με του ειδικούς, είναι 2400 χρόνων και βρίσκεται στο Κράσι Μαλλίων στην Κρήτη.

platanodasos-7

platanodasos-8

platanodasos-9
Περπατώντας ανάμεσα στην καταπράσινη έκταση, χανόμαστε στα χρώματα του φθινοπωρινού καμβά και της γλυκιάς μελαγχολίας και εκτός από τα πλατάνια συναντάμε επίσης καστανιές, κουτσουπιές, σφενδάμια, βελανιδιές, καρυδιές και αρκουδοπούρναρα.

platanodasos-10

Τις μέρες αυτές το αρκουδοπούρναρο -επιστημονικά Ίληξ- έχει την τιμητική του. Θα το βρούμε να στολίζει βιτρίνες καταστημάτων, δρόμους και σπίτια αν και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν το ελληνικό όνομά του. Μάλιστα πολλοί κάνουν λάθος και το μπερδεύουν με το «γκι». Το γκι είναι γνωστό στα ελληνικά σαν ιξός και μαζί με τον ίληξ απότελουν το Χριστουγιεννιάτικο δίδυμο στολισμού. Το αρκουδοπούρναρο λοιπόν, είναι ένας πολυετής αειθαλής μεγάλος θάμνος, σχεδόν δέντρο, γνωστός με το επιστημονικό όνομα Ίλεξ ο οξύφυλλος (Ilex aquifolium) και ανήκει στην οικογένεια των Ακουιφολιιδών (Aquifoliaceae). Φυτρώνει στο Βέρμιο και σε πολλά ακόμη βουνά της Ελλάδας. Τα φύλλα και οι βλαστοί του περιέχουν καφεΐνη, ασβέστιο, κάλιο και άλλες ουσίες, που του δίνουν αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες. Πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τους κόκκινους καρπούς, διότι περιέχουν ισχυρό δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσουν έμετους, κενώσεις ή σε μεγάλες ποσότητες ακόμα και το θάνατο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο. Επίσης, από τα αποξηραμένα φύλλα του είδους Ilex paraguariensis (Ίληξ ο Παραγουαρινός), ιθαγενές της Νότιας Αμερικής, παρασκευάζεται το αφέψημα μάτε, πασίγνωστο και παραδοσιακό ρόφημα στην Λατινική Αμερική.

Για τον Τομέα Βιότοπων:

Γιώργος Ταχμαζίδης, Δημοσιογράφος-Υπεύθυνος Τομέα Βιότοπων