Με ιστορία που ξεπερνά τα 100 χρόνια, ο “Μουτζούρης” ξαναζωντανεύει κάθε άνοιξη και μέσα από τη μαγευτική του διαδρομή ταξιδεύει τους επιβάτες του σε άλλες εποχές.

Η ανάγκη για τη μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων ανάμεσα στα χωριά του Πηλίου οδήγησε το 1892 στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινούσε από  το Βόλο και κατέληγε μέχρι το χωριό Μηλιές του Πηλίου. Το πρώτο κομμάτι της γραμμής, το οποίο έφτανε μέχρι τα Λεχώνια παραδόθηκε το 1896 ενώ η επέκταση μέχρι τις Μηλιές, το 1903.

Το έργο ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί και για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του χρειάστηκε να οικοδομηθούν γέφυρες (πέτρινες και μία μεταλλική), σήραγγες και πεζογέφυρες, όλα εναρμονισμένα με το περιβάλλον, αποτελώντας δείγματα μοναδικής αρχιτεκτονικής. Η μεταλλική γέφυρα ονομάζεται πλέον «Γέφυρα Ντε Κίρικο», από το όνομα του σχεδιαστή της, Εβαρίστο Ντε Κίρικο (και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο).

Πρόκειται για μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο, με πλάτος μόλις 60 εκατοστά. Το όνομα “Μουτζούρης” δόθηκε λόγω της ατμοκίνησης και του καπνού που άφηνε στο πέρασμά του. Η γραμμή τέθηκε εκτός λειτουργίας το 1971, λόγω απαξίωσης του τρένου ως μεταφορικό μέσο. Οι ντόπιοι κατέβαλαν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του ως τουριστικό σιδηρόδρομο και το 1996, 25 χρόνια μετά την απόσυρσή του, έκανε το πρώτο του επίσημο δρομολόγιο.

Το τρενάκι λειτουργεί πλέον από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, σκαρφαλώνοντας στις πλαγιές του Πηλίου και διασχίζοντας μία διαδρομή 15 χιλιομέτρων, την οποία διανύει μέσα σε 90 λεπτά. Έχει τέσσερα βαγόνια, ενώ στις διαδρομές που κάνει ενίοτε και τον χειμώνα χρησιμοποιούνται μόνο τα δύο, τα οποία θερμαίνονται.

Το δρομολόγιο τη θερινή περίοδο ξεκινάει στις 10:00 το πρωί και η άφιξη στις Μηλιές γίνεται στις 11:30, ενώ η επιστροφή είναι στις 15:00 από τις Μηλιές. Η διαδρομή ξεκινάει από το σιδηροδρομικό σταθμό των Άνω Λεχωνίων που απέχει 12 χιλιόμετρα από το Βόλο. Η μοναδική στάση του “Μουτζούρη” διαρκεί 15 λεπτά στην Άνω Γατζέα. Η διαδρομή μέχρι τις Μηλιές είναι μαγευτική, με τις κατάφυτες πλαγιές και την πυκνή βλάστηση να αιχμαλωτίζουν τον επιβάτη.

Αξιοσημείωτο είναι πως το 2016 αποτέλεσε την πιο κερδοφόρα χρονιά για το τρενάκι του Πηλίου, με 15.058 επιβάτες (10,3% αύξηση) και με 7% αύξηση των εσόδων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.