Το νερό, είναι ο πιο απαραίτητος παράγοντας για όλες τις μορφές ζωής στον πλανήτη μας. Για πολύ καιρό το θεωρούσαμε ανεξάντλητο αγαθό αλλά δυστυχώς το μέλλον του δεν προμηνύεται καθόλου ενθαρρυντικό και μαζί με αυτό και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ας ξεκινήσουμε με μερικά γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 60-70% νερό, όπως και οι τροφές που καταναλώνουμε αποτελούνται κατά κύριο λόγο από νερό. Για παράδειγμα, το γάλα περιέχει νερό σε ποσοστό 87%, οι πατάτες και τα αυγά πάνω από 70%, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι και 90%. Σχεδόν σε όλες τις βιομηχανικές διαδικασίες είναι απαραίτητη η παρουσία νερού σε κάποιο στάδιο της, ενώ ακόμα και οι πιο απλές θεραπείες απαιτούν την ύπαρξη του. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος  αλλά το νόημα συνοψίζεται πολύ απλά ως εξής: χωρίς νερό, ζωή τέλος. Δυστυχώς, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, η έλλειψη νερού αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε με τους ίδιους ρυθμούς τα υδάτινα αποθέματα της Γης, στις επόμενες δεκαετίες η λειψυδρία δεν θα αποτελεί εξαίρεση αλλά κανόνα στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο επιστημονικός κύκλος προέβλεπε ότι μετά από 15 χρόνια θα διασφαλιζόταν η πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε καθαρό νερό. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, αυτό όχι μόνο δεν είναι δεδομένο αλλά πλέον κυριαρχεί ξεκάθαρα ο κίνδυνος για εξάπλωση της λειψυδρίας σε περιοχές που τότε έμοιαζαν με υδροβιότοπους.

ΦΩΤΟ 2

Άποψη της λίμνης Αράλης στο Καζακστάν.Η άλλοτε τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου σήμερα κοντεύει να χαρακτηριστεί έρημος αφού έχει χάσει το 80% των νερών της από αρδευτικά έργα)

 

Ζούμε σε έναν πλανήτη που το 70% της επιφάνειας του καλύπτεται από το υγρό στοιχείο, αλλά το νερό που μας ενδιαφέρει είναι μόλις το 2,5% των συνολικών υδάτινων αποθεμάτων. Ο λόγος για το γλυκό νερό, η σπανιότητα του οποίου καθίσταται ακόμα πιο εμφανής αν αναλογιστούμε ότι ο άνθρωπος έχει άμεση πρόσβαση μόλις στο 0,3% που το βρίσκουμε στις λίμνες και τα ποτάμια αφού όλο το υπόλοιπο βρίσκεται σε μορφή πάγου και στο υπέδαφος. Στην πραγματικότητα ολόκληρη η ανθρωπότητα συνεχίζει να αναπτύσεται και να επιβιώνει χάρη σε αυτό το απειροελάχιστο ποσοστό! Αν μιλούσαμε με αυτά τα νούμερα για κάποιο βιομηχανικό αγαθό, πολύ πιθανό να σήμαινε παγκόσμιος συναγερμός, κάτι που δεν ισχύει για την περίπτωση του νερού όπου ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ανεξάντλητο φυσικό πόρο.

Το νερό σε υγρή μορφή (θάλασσα), σε στερεά (παγόβουνο) και σε αέρια (σύννεφα)

Στιγμιότυπο 2016-06-17, 7.04.31 μμ

Το νερό σε υγρή μορφή (θάλασσα), σε στερεά (παγόβουνο) και σε αέρια (σύννεφα)

Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, τον 20 αιώνα ο παγκόσμιος πλυθησμός του 1 δισεκατομμυρίου εκτοξεύθηκε στα 7 δισεκατομμύρια! Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη ρύπανση, που εμποδίζει την ηλιακή ενέργεια να φτάσει στην επιφάνεια της Γης, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων υγρασίας στην ατμόσφαιρα και το έδαφος και την εξάντληση των αποθεμάτων νερού. Χαρακτηριστικό είναι πως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα από τη στιγμή που άρχισαν να σημειώνουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη, άρχισαν ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης πόρων αλλά και υποβάθμισης της ποιότητας του πόσιμου νερού.

ΦΩΤΟ 4

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε επιβαρύνει τρομακτικά το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους του πλανήτη μας. Η τεχνολογική όμως επανάσταση που ακολουθεί, είναι προφανές πως θα φέρει λύσεις που μέχρι τώρα ήταν εξαιρετικά κοστοβόρες, λόγω ενέργειας, όπως η αφαλάτωση αλλά και η ανακύκλωση με την επεξεργασία των οικιακών λυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, ας μην θεωρούμε δεδομένες τις πηγές ζωής του πλανήτη που ζούμε και ας προσπαθούμε να μην σπαταλάμε το νερό χωρίς ουσιαστικό λόγο -όπως όταν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει πλένοντας τα δόντια μας- και να προστατεύουμε το περιβάλλον.

Πηγές: περιοδικό Focus / www.savegreekwater.org

Για τον τομέα Βιότοπων

Γιώργος Ταχμαζίδης, Υπεύθυνος Τομέα Βιοτόπων