Η τεχνολογία εξελίσσεται με ασύλληπτες ταχύτητες και οι καταναλωτές έχουν γίνει πολύ πιο απαιτητικοί και δύσπιστοι. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει να γίνεται πολύ άγριος, καθώς στην αγορά εμφανίζονται συνεχώς νέοι “παίκτες” πολύ πιο ευέλικτοι και εφευρετικοί.

Group of young people using laptop.

Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς στις λιανικές αγορές αγαθών. Μια εικόνα εφιαλτική για τους κυρίαρχους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους Millennials, τους νέους επιχειρηματίες και καταναλωτές ηλικίας από 18 έως 35 ετών, που επιβάλλουν τους δικούς   τους κανόνες.

Κατά την διάρκεια ενός συνεδρίου για το λιανικό εμπόριο στον Καναδά, ο Willy Kruh, επικεφαλής της διεύθυνσης λιανικών αγορών της πολυεθνικής KPMG, έφτιαξε το “πορτραίτο” της αγοράς των Millennials.

Multiethnic Group of People Social Networking at Cafe

Με τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασε, θέλησε να προειδοποιήσει τους εμπόρους ότι αυτή η γενιά καταναλωτών δεν αποτελεί “αμελητέα ποσότητα”. Συγκεκριμένα ανέφερε:

· Παγκοσμίως υπάρχουν 2,5 δισεκατομμύρια Millennials

· Το 90% κατοικούν στη βόρεια Αμερική

· Το 83% των νέων μητέρων ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία των 18 έως 35 ετών

· Το 61% των νέων μητέρων είναι εργαζόμενες

· Το 2018 οι Millennials θα έχουν μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη από κάθε άλλη γενιά.

12.9.15-who-are-millennials-social-media-marketing-infographic-small1

Ο Willy Kruh παρουσίασε στο συνέδριο τον τρόπο που σκέφτονται και κινούνται στην λιανική αγορά αυτοί οι νέοι καταναλωτές.

Οι Millennials υιοθετούν ταχύτατα τις νέες τεχνολογίες για επικοινωνία, διασκέδαση αλλά και συναλλαγές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 54% των νέων επιλέγουν να πληρώσουν για μια αγορά τους χρησιμοποιώντας το smartphone τους, παρά να πληρώσουν με κάρτα ή μετρητά. Υπολογίζεται μάλιστα ότι σε μόλις 4 χρόνια από τώρα, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού θα διαθέτει smartphone, γεγονός που σημαίνει ότι οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να προσαρμοστούν ταχύτατα στους νέους κανόνες και τις μεθόδους πληρωμών.

635913496347098237587492995_who_why

Οι Millennials επιλέγουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και απαιτούν απόλυτη διαφάνεια, ταχύτητα στην εξυπηρέτηση και πνεύμα συνεργασίας εκ μέρους των εμπόρων. Είναι πολύ πιο μορφωμένοι από τις προηγούμενες γενιές και διατεθειμένοι να κάνουν ενδελεχή έρευνα για έναν έμπορο πριν τον εμπιστευτούν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Willy Kruh, οι νέοι από 18 έως 35 ετών, σε ποσοστό 85% περιμένουν να λάβουν μια απάντηση που ανάρτησαν σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μέσα  σε μόλις μια ώρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι έμποροι πρέπει να ενισχύσουν τους τομείς κοινωνικής δικτύωσης.

Το 84% των νέων καταναλωτών δεν εμπιστεύονται την διαφήμιση, αλλά του φίλους τους, τα blogs και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό σημαίνει ότι όπως μια καλή κριτική για ένα έμπορο μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα, το ίδιο θα συμβεί και με μια κακή εντύπωση.

Millennial

Οι Millennials αποτελούν την γενιά με τα οικονομικά προβλήματα που δεν μένουν μόνοι τους, ούτε δεσμεύονται σε μικρή ηλικία, αλλά αντιθέτως έχουν μεγαλύτερη όρεξη να κάνουν δαπάνες για αγορές, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας και ευκατάστατους.

Για τον Τομέα Έρευνας,
Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος