Ασυνήθιστο περίβλημα με ευχάριστη γεύση και άρωμα. Αυτά τα στοιχεία απαρτίζουν το πιο εξωτικό φρούτο, το λεγόμενο Λίτσι.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το λίτσι προέρχεται από την Νότια Κίνα, ενώ σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, και κυρίως σε περιοχές με θερμό κλίμα. Μάλιστα, λένε ότι η ερωμένη ενός Κινέζου αυτοκράτορα απαίτησε κάποτε να βάλουν άμαξες με άλογα να κουβαλάνε λίτσι και να διασχίσουν όλη τη χώρα για προσωπική της ευχαρίστηση.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : Το λίτσι (Litchi chinensis), ανήκει στην οικογένεια των Sapindaceae.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ;

Το λίτσι είναι δένδρο αειθαλές και σχηματίζει σφαιρική, συμμετρική και πυκνή κόμη. Ο καρπός είναι σφαιρικός με μέγιστη διάμετρο 3,5 – 4cm και φέρει κέλυφος χρώματος κόκκινου κατά την ωρίμανση.

Το εσωτερικό του είναι λευκόχρωμο, ζουμερό, κολλώδες και έχει έναν τεράστιο σπόρο στο κέντρο, τον οποίο αφαιρούμε, καθώς δεν τρώγεται. Το λίτσι είναι αρκετά νόστιμο και λόγω της όψης του έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο τροπικά φρούτα που υπάρχουν! Σημειώνεται, επίσης, ότι το λίτσι είναι καλή πηγή υδατανθράκων και Βιταμίνης C.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το λίτσι καλλιεργείται σε πολύ μικρή έκταση στη Δυτική Κρήτη. Τα δεδομένα από αυτές τις φυτείες έχουν δείξει ότι μπορούν να παραχθούν πολύ καλής ποιότητας καρποί σε κατάλληλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας.

 

Για τον Τομέα Τηλεόρασης:

Μαρία Σεϊταρίδου, Δημοσιογράφος – Αρχισυντάκτρια.