Η Κύθνος είναι το νησί των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στην Κέα και στην Σέριφο, και απέχει 56 ναυτικά μίλια (104 χλμ.) από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου.

kithnos-2

Το νησί πήρε πιθανόν το όνομά του από τον αρχηγό των Δρυόπων και πρώτο οικιστή του Κύθνο, αν και η ύπαρξη του είναι αμφίβολη. Αλλιώς ονομάζεται και Θερμιά (τα Θερμιά), το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον ορμό των Λουτρών.

Έχει έκταση 99,432 τ.χλμ. και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα.

Διαθέτει 92 ορμούς και παραλίες, οι περισσότερες από αυτές είναι προσιτές οδικά. Τα βουνά της νήσου δεν είναι μεγάλα, η ψηλότερη κορυφή είναι ο “Προφήτης Ηλίας” στο όρος Πέτρα με υψόμετρο  336 μέτρα, ενώ περίπου στο ίδιο ύψος βρίσκονται και οι κορυφές του Αγίου Μηνά και των Αγίων Θεοδώρων.

Το κλίμα θεωρείται πολύ υγιεινό και η διαμονή πολύ ευχάριστη παρά τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα (ή και Μεσαριά) η οποία αποτελεί και την πρωτεύουσα του, με 806 κατοίκους και η Δρυοπίδα με 797 κατοίκους (στοιχεία από την απογραφή του 2001). Υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι Μέριχας με 250 κατοίκους, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα, η οποία φημίζεται ως το πιο “πράσινο” σημείο του νησιού, καθώς και για την ομώνυμη εκκλησία.

Ο ναός της Παναγίας της Κανάλας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και χτίστηκε το 1869 στη θέση του αρχικού ναού μετά από την εύρεση της εικόνας από ντόπιους ψαράδες. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα αναδύθηκε από την θάλασσα στο στενό ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο.

Παρά τη μικρή του έκταση το νησί διαθέτει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέτα και μουσεία. Το Αιολικό & Ηλιακό Πάρκο,το Σπήλαιο Καταφύκι, το Υδροθεραπευτήριο και το Λαογραφικό μουσείο είναι μερικά από αυτά. Επιπλέον,διαθέτει και αρκετές εκκλησίες.

Η Κύθνος μετρά περισσότερες από 25 παραλίες και η καθεμία έχει τη χάρη της,μία είναι όμως εκείνη που ξεχωρίζει…είναι η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού,στην οποία μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση…το όνομα αυτής,Κολώνα.

Τα κύρια προϊντα για τα οποία φημίζεται το νησί είναι το μέλι, τα σύκα, το κρασί, τα αμύγδαλα ενώ παλαιότερα ευδοκιμούσε το κριθάρι, που προπολεμικά η εξαγωγή του έφτανε το μισό εκατομμύριο οκάδες και κύριος αγοραστής φαίνεται πως ήταν η ζυθοποιία Φιξ.

Σήμερα οι κάτοικοι της Κύθνου ασχολούνται με τον τουρισμό και την δόμηση παραθεριστικών κατοικιών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν εγκαταλείψει τις αγροτικές ασχολίες τους.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Τατιάνα Ισαακίδου, Δημοσιογράφος