Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και ανήκει στον δήμο Ηρακλείου, τον τέταρτο πολυπλυθέστερο δήμο της χώρας, που με τη σειρά του υποδιαιρείται στους δήμους Ηρακλείου,Γοργολαινη,Τεμένους,Παλιανής και Νέας Αλικαρνασσού. Το όνομά του οφείλεται μάλλον στον Ηρακλή,πατέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, και εμπνεύστηκε από το ιερό που ήταν αφιερωμένο σε αυτόν. Λόγω της θέσης του συνδέει διαφορετικούς πολιτισμούς, ενώ απαριθμεί περισσότερους των 170 χιλιάδων κατοίκους, των οποίων η προέλευση δεν είναι ακριβώς διαπιστωμένη,μιας που προέρχονται από πολλά διαφορετικά μέρη.Το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και το αεροδρόμιό του είναι κι αυτό ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, αφού συνδέει την Κρήτη με πολλές χώρες παγκοσμίως. Το δε λιμάνι του Ηρακλείου παρέχει δρομολόγια από και προς πολλά λιμάνια της Μεσογείου, όπως αυτό του Πειραιά και της Σαντορίνης, ενώ μέσω του οδικού του δικτύου παρέχεται πρόσβαση σε τρεις ακόμα πόλεις του νησιού.

hrakleio-1

Η ιστορία του Ηρακλείου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αρχή αυτής τοποθετείται το 3.000 π.Χ, οπότε αποτέλεσε την Γενέτειρα του πρώτου Ευρωπαικού πολιτισμού,κατά την περίοδο του μινωικού πολιτισμού.Το 823, Άραβες Σαρακηνοί κατέλαβαν την Κρήτη και κατέστρεψαν την τότε πρωτεύουσά της, με αποτέλεσμα να αρχίσει τον επόμενο χρόνο το Ηράκλειο να οχυρώνεται και η μεγάλη οχυρωμένη περιοχή του να ονομαστεί Χάντακ.Στη συνέχεια, το 960, που ο Νικιφόρος Φωκάς έδωσε τέλος στο Εμιράτο της Κρήτης,η πόλη απέκτησε το εξελληνισμένο όνομα Χάνδαξ . Το 1204, όμως, με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, η πόλη δώθηκε στους Ενετούς, οι οποίοι ανήγηραν κτίρια μεγάλης αίγλης, με πιο σημαντικό το “Τείχος του Ηρακλείου”, που εξελίχθηκε στο ισχυρότερο φρούριο της Ανατολής.Το έργο της οχύρωσης όμως δεν ολοκληρώθηκε παρά αρκετά χρόνια μετά,το 1570,αφού τα φρούρια γκρεμίστηκαν πολλαπλώς από σεισμούς και σήμερα διατηρείται με το όνομα Κάστρο.Η κατασκευή του μαγάλου λιμένα του Χάντακα αποτελεί ένα ακόμα σπουδαίο έργο των Ενετών και αποτελείται από δυο επιμέρους λιμενοβραχίονες, στον μεγαλύτερο απ’ τους οποίους χτίστηκε ο λεγόμενος “Πύργος του Λέοντος”, που σώζεται ακόμα με το όνομα “Κουλές”. Ο αριστερός λιμενοβραχίωνας καταλήγει κι αυτός στον μικρό Κουλέ. Στα μέσα της Ενετοκρατίας ο Χάνδακας έφτασε να συγκεντρώνει τα 2/5 σχεδόν του συνολικού πληθυσμού της Κρήτης. Κατά την Τουρκοκρατία (που ξεκίνησε το 1647 και κράτησε 22 χρόνια) η πόλη έγινε γνωστή και ως “Κάστρο” και το 1851 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το Ηράκλειο στα Χανιά, ενώ το 1856 το Ηράκλειο ισοπεδώθηκε από σεισμό. Έπειτα από συνεχείς επαναστάσεις, τέθηκε τέλος στην Οθωμανική κυριαρχία το 1897 και τη διοίκηση του Ηρακλείου ανέλαβαν οι Βρετανοί.Όταν η πόλη απελευθερώθηκε ονομάστηκε Ηράκλειο, παίρνοντας το όνομά της από τον μινωικό πολιτισμό.
hrakleio-2

Η τουριστική περίοδος για το Ηράκλειο ξεκινά τον Απρίλιο και τελειώνει τον Νοέμβριο, αφού γενικά η νήσος της Κρήτης αποτελεί δημοφιλή προορισμό,ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μεγάλος αριθμός τουριστών παρελαύνει στο Ηράκλειο για να απολαύσει και να εκτιμήσει τις παραλίες που το περιβάλλουν, αλλά και την ίδια την πόλη με το τόσο έντονο ιστορικό υπόβαθρο και τις χιλιάδες ιστορίες που ζωντανεύουν περπατώντας την. Οποιοσδήποτε αποφασίζει να το επισκεφτεί δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί και την Κνωσσό, το μεγαλύτερο μνημείο μινωικού πολιτισμού στην Ελλάδα,που ήταν το ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα. Επίσης, πολλά μουσεία που παρουσιάζουν την ιστορία του πολιτισμού της Κρήτης και όχι μόνο βρίσκονται στο Ηράκλειο για κάθε άτομο με δίψα για μάθηση της ιστορίας για να τα εξερευνήσει. Κάποια από αυτά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης. Φυσικά αξίζει να επισκεφτούν και τα Ενετικά τείχη στο Ηράκλειο, που αποτελούν και σύμβολο της πόλης, αλλά και η Λότζια, βενετικό κτίριο που φιλοξενεί σήμερα δημόσιες υπηρεσίες. Η Κρήνη των Λιονταριών που είναι χτισμένη στο κέντρο της πόλης δεν περνάει σίγουρα απαρατήρητη, αφού διακοσμεί με περίτεχνο τρόπο την πόλη. Τέλος, τα υδάτινα τοπία και τα ενυδρεία της πόλης συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης, ενώ το Aquaworld κατάφερε να ανέβει στη λίστα των 25 καλύτερων ενυδρείων στον κόσμο.

Αξιοσημείωτη θεωρείται η διατροφή στο Ηράκλειο -και στην Κρήτη γενικότερα- που έχει ως βάση το ελαιόλαδο,τα όσπρια,τα φρούτα και το κρασί, καθώς και οι καλλιέργειες από κάθε είδους προιόντα,με κυρίαρχη την ελαιοπαραγωγή. Χωρίς αμφιβολία, το Ηράκλειο ανήκει στα μέρη της Ελλάδας που πρέπει κανείς να επισκεφτεί,ώστε να αναβιώσει την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία της Κρήτης και, κατ’ επέκταση, της χώρας μας.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ζωή Καραλή, Δημοσιογράφος