Οι λαοί των μεγαλύτερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασαν κατά μεγάλο ποσοστό την πίστη τους στην Ε.Ε την προηγούμενη χρονιά.

Αυτό έδειξε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 7 ιουνίου 2016, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα των Βρετανών, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου, για το αν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ε.Ε ή όχι.

Η δημοσκόπηση 10 μεγάλων χωρών-μελών της Ε.Ε από το Κέντρο Ερευνών Pew, που εδρεύει στην Washington, δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί έντονα την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση των 28 χωρών. Συνολικά, 89% των Σουηδών, 75% των Ολλανδών και 74% των Γερμανών θεωρούν την πιθανότητα εξόδου της χώρας αρνητικό γεγονός.

Το πιο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης, ωστόσο, ήταν η κατακόρυφη πτώση της θετικής άποψης των Ευρωπαίων για την Ε.Ε, πράγμα το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την οικονομία.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία, όπου μόνο 38% είπαν πως έχουν θετική άποψη για την Ε.Ε, ένα ποσοστό που έδειξε πτώση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι.

Πτώση επίσης σημειώθηκε και στην Ισπανία κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (47% με θετική άποψη), στη Γερμανία κατά 8 μονάδες (50%) και στη Βρετανία κατά 7 μονάδες (44%).

Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την Ε.Ε σημειώθηκε στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ειρωνικό καθώς οι χώρες αυτές έχουν τις δύο πιο καχύποπτες προς την Ε.Ε κυβερνήσεις σε όλη την Ένωση. Σύμφωνα με το κέντρο Pew, 72% των Πολωνών και 61% των Ούγγρων εκτιμούν θετικά την Ε.Ε.

“Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που αμφιβάλλουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση,” αναφέρει το Pew. “Μεγάλο μέρος της δυσφορίας με την Ε.Ε μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να αποδοθεί στον χειρισμό του θέματος των προσφύγων από τις Βρυξέλλες. Σε κάθε χώρα που συμμετείχε στη έρευνα, οι συντριπτικές πλειονότητες αποδοκιμάζουν το πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα οι Βρυξέλλες”, πρόσθεσε.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία. Περίπου 94% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίστηκε λανθασμένα την προσφυγική κρίση. Στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας ήταν 88%, στην Ιταλία 77% και στην Ισπανία 75%.

Οι Έλληνες ερωτηθέντες ήταν επίσης και αυτοί που αποδοκίμασαν περισσότερο από όλους την διαχείριση της οικονομίας από την Ε.Ε (92%), και ακολούθησαν οι Ιταλοί (68%) και οι Γάλλοι (66%).

Περίπου 2/3 των Ελλήνων και των Βρετανών είπαν ότι η εξουσία θα πρέπει να επιστραφεί από τις Βρυξέλλες σε κάθε χώρα, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι οι ερωτηθέντες από άλλες χώρες.

Για τον Τομέα Έρευνας,
Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος