Η καινούρια διαδικτυακή κοινότητα, GlobalXplorer, την οποία εμπνεύστηκε η «διαστημική αρχαιολόγος» Sarah Parcak, δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να βοηθήσει στην ανεύρεση αρχαιολογικών θησαυρών.
Πριν από ένα χρόνο, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, Sarah Parcak, κέρδισε το βραβείο TED και επιβραβεύτηκε με 1 εκατομμύριο δολάρια, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει ένα πρότζεκτ που θα περιλάμβανε τον εντοπισμό και την προστασία αρχαιολογικών χώρων σε όλο τον κόσμο με τη χρήση δορυφορικών εικόνων. Το πρότζεκτ, με ονομασία GlobalXplorer, είναι πλέον διαθέσιμο για όλους.
Ενώ οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν ήδη αερόστατα, αεροπλάνα που κάνουν χαμηλές πτήσεις, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το έργο της Parcak είναι μια «αναβάθμιση» αυτών των μεθόδων και δε βασίζεται μόνο στις δορυφορικές εικόνες αλλά και σε φασματικές και χημικές υπογραφές, με το αποτέλεσμα να αποτελεί μία νέα μέθοδο δορυφορικής τηλεπισκόπησης.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν επιστημονικές ανακαλύψεις στην καθημερινή τους ζωή όμως όλοι είμαστε γεννημένοι εξερευνητές, έχουμε περιέργεια και ενδιαφερόμαστε, από τη φύση μας, για άλλους ανθρώπους. Θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τους άλλους ανθρώπους, για τους εαυτούς μας και για το παρελθόν μας,» δήλωσε η Sarah Parcak.
πλατφόρμας
Με την είσοδό του στην ιστοσελίδα, ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν προσωπικό λογαριασμό έτσι ώστε να αποθηκεύει την πρόοδο του. Έπειτα, προτείνεται η παρακολούθηση εκπαιδευτικού βίντεο σχετικά με την αναζήτηση αρχαιολογικών χώρων και, καθώς βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι να βοηθήσει στην προστασία των χώρων αυτών από λεηλασίες, προσφέρονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πώς να εντοπιστούν «ίχνη» λεηλασίας.

 


Αυτό που ανησύχησε τους αρχαιολόγους, αρχικά, ήταν ότι ίσως αυτό το εγχείρημα είχε αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό λόγω του ότι ανακαλύπτοντας αρχαιολογικούς χώρους, το GlobalXplorer θα προωθούσε τις λεηλασίες αντί να τις περιορίσει. Η πλατφόρμα, όμως, εξοπλίστηκε κατάλληλα ώστε να αποτρέψει το φαινόμενο αυτό. Ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει πολύ μικρές περιοχές κάθε φορά, δεν έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί γύρω από την περιοχή που εξερευνεί και δεν εμφανίζονται πουθενά στην οθόνη του οι
Η λειτουργία της συντεταγμένες κάθε σημείου αναζήτησης.


Προς το παρόν, το εγχείρημα της Parcak περιλαμβάνει μια περιοχή που καλύπτει περισσότερα από 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Περού, όπου οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, τις οποίες παρέχει η εταιρία DigitalGlobe.


Στο μέλλον, η Sarah Parcak φιλοδοξεί να προσθέσει και άλλες χώρες στο πρότζεκτ, όμως αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποσό που θα συγκεντρωθεί από δωρεές, καθώς το χρηματικό έπαθλο του βραβείου TED ήταν αρκετό για να ξεκινήσει το πρότζεκτ αλλά όχι και για να συντηρηθεί. Το Περού αποτέλεσε μια φυσική επιλογή για το ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος, καθώς η Περουβιανή κυβέρνηση επιθυμεί να περιορίσει τη λεηλασία των αρχαιολογικών χώρων αλλά δε διαθέτει τα μέσα για πιο αποτελεσματικές έρευνες.

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος.