Μόλις 24 ώρες πέρασαν από την πρώτη εργάσιμη μέρα στον Λευκό Οίκο και ο νέος πρόεδρος φρόντισε να αντικαταστήσει το πέπλο απροσδιοριστίας για το πώς σκοπεύει να κινηθεί, με την θλιβερή βεβαιότητα ότι τελικά εννοούσε τις υποσχέσεις που έδινε προεκλογικά. Οι πρώτες ενέργειες του Trump σηματοδοτούν μια στροφή 180 μοιρών από την πολιτική του προκατόχου του και προμηνύουν σοβαρότατες αλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της υπερδύναμης που λέγεται Αμερική.

donald-trump-prologue

Ακυρώνει το Obamacare και φτιάχνει αγωγούς

Η Δευτέρα ήταν ουσιαστικά η πρώτη μέρα εργασίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ και το πρώτο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Trump στο Οβάλ Γραφείο, δίνει εντολή για την άμεση μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το πρόγραμμα περίθαλψης Obamacare, ως ένα πρώτο βήμα για την οριστική κατάργησή του. Παράλληλα, στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε ότι θα ανακληθεί το πρόγραμμα Obama για την κλιματική αλλαγή που προέβλεπε περιορισμό των εργοστασιακών ρύπων. Πρόκειται για το λεγόμενο Climate Action Plan που ευθυγράμμιζε την Αμερική με τους διεθνείς κανονισμούς για τον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής, ελέγχοντας όχι μόνο τους βιομηχανικούς ρύπους αλλά και επιβάλλοντας περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου από τα οχήματα.

Λόγω των αντιδράσεων διάφορων περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο τέως πρόεδρος Barack Obama, είχε «παγώσει» τα σχέδια για την κατασκευή του Keystone XL, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, η υπογραφή που έβαλε το βράδυ της Τρίτης ο Donald Trump σε δύο εκτελεστικές αποφάσεις σηματοδοτεί την υλοποίηση της κατασκευής των αγωγών Keystone XL και Dakota Access.

donald-trump-1

donald-trump-2

“Στον πάγο” η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος

Στην συνέχεια ο Donald Trump απαγόρευσε στους εργαζόμενους της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος να ενημερώνουν το κοινό δια του τύπου ή με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαγόρευσε την σύναψη συμβολαίων με ιδιώτες.

Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά επιφέρει πάγωμα κάθε χρηματοδότησης για έρευνες σχετικές με το περιβάλλον και για μετρήσεις της ρύπανσης, καθώς ο Donald Trump επιθυμεί να επιφέρει δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της και να διορίσει νέα διοίκηση.

Έξοδος από την TPP (Trans-Pacific Partnership) και βολές εναντίον της Κίνας

Ο Donald Trump έκανε πράξη την υπόσχεσή του για έξοδο της χώρας του από την εμπορική σύμπραξη με χώρες του Ειρηνικού και εξαπέλυσε τις πρώτες προειδοποιήσεις εναντίον της Κίνας για τα αμφισβητούμενα ύδατα της Σινικής Θάλασσας.

Ειδικότερα για την εμπορική συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού, την γνωστή TPP, ο πρόεδρος Trump υπέγραψε το διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ, προειδοποιώντας μάλιστα τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Μεξικού, ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν και την αντίστοιχη συμφωνία των χωρών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) εάν αυτή δεν αναθεωρηθεί.

Παράλληλα η κυβέρνηση Trump προειδοποίησε την Κίνα να μην προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα διεθνή ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ τα κινεζικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ “θα πρέπει να κηρύξουν τον πόλεμο στην Κίνα,” προκειμένου το Πεκίνο να μείνει εκτός της Σινικής Θάλασσας.

donald-trump-3

donald-trump-4

Οι ευαίσθητες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Στο μεσανατολικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο θέλησε να μιλήσει στο τηλέφωνο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αμέσως μετά την εκλογή του είχε υποσχεθεί να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας έτσι τα εδαφικά δικαιώματα του Εβραϊκού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το 1967 με τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Θέλοντας, ωστόσο, να κρατήσει τις ευαίσθητες ισορροπίες, η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που έκανε ο Donald Trump ήταν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el-Sisi. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Καΐρου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος στην αντιμετώπιση των παραπάνω απειλών.

Για την ίδια επικοινωνία, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να τον επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ετήσια στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο και η οποία υπολογίζεται σε 1,3 δις δολάρια.

donuld-trump-5

donald-trump-6


Για τον Τομέα Έρευνας

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος