Είναι γνωστό πως σχεδόν σε κάθε μορφή τέχνης και αριστούργημα κρύβετε ένα είδος μυστικού. Είτε πρόκειται για μια ιστορία, είτε για μια εικόνα είτε για κάποια διπλή έννοια. Σήμερα θα μάθετε 11 από τα καλύτερα μυστικά της τέχνης που ίσως δεν γνωρίζατε ούτε μπορούσατε να φανταστείτε.

Salvador Dali,1925

Η εκδίκηση του Salvador Dali

Η Εκδίκηση

Ο πίνακας «Figure at a Window» δημιουργήθηκε το 1925, όταν ο Dali ήταν μόλις 21 ετών. Η αδερφή του ζωγράφου, η Ana Maria αποτελούσε έμπνευση για τον ίδιο.

Η ίδια έγραψε για τον αδελφό της στο βιβλίο της με τον τίτλο «Salvador Dali, Seen through the eyes of his sister» που εκδόθηκε το 1949. Ο Dali ήταν εξαιρετικά αναστατωμένος για αυτό.

Τελικά, το 1954 ο ζωγράφος δημιούργησε ένα πίνακα με τίτλο «Young Virgin Autosodomized by her Own Chastity.» Η θέση, τα μαλλιά, το τοπίο και η χρωματική παλέτα σχετίζονται εμφανώς με τον πίνακα «Figure at a Window». Θεωρείτε πως ο πίνακας αυτός ήταν η εκδίκηση του καλλιτέχνη για το βιβλίο της αδερφής του.

Η διπρόσωπη Δανάη

Rembrandt van Rijn Harmenszoon, «», 1636-1947

famous-paintings-2

Danae

 

Τη δεκαετία του ’60, ακτίνες X αποκάλυψαν πολλά μυστικά για έναν από τους πιο διάσημους πίνακες του καλλιτέχνη Rembrandt, τον πίνακα με το όνομα «Danae».

Για παράδειγμα, στην αρχική εκδοχή του πίνακα, η Δανάη που είχε σχέση με τον Δία, έχει το πρόσωπο της γυναίκας του ζωγράφου, της Saskia. Η ίδια πέθανε το 1642 οπότε ο σύζυγός της μετέτρεψε το πρόσωπο της Δανάης σε αυτό της ερωμένης του, της Geertje Dircx στην τελική μορφή του πίνακα.

Το Κίτρινο Δωμάτιο:

Vincent van Gogh, 1888-1889

Bedroom in Arles

Το 1888, ο καλλιτέχνης αγόρασε ένα μικρό στούντιο στο Arles, της Νότιας Γαλλίας όπου κρυβόταν από τους Παριζιάνους καλλιτέχνες και κριτικούς. Επέλεξε ένα από τα 4 δωμάτια για να γίνει η κρεβατοκάμαρά του και τον Οκτώβριο ξεκίνησε να ζωγραφίζει τον πίνακα «Bedroom in Arles» αμέσως μετά το τέλος της ανακαίνισής του.

Η χρωματική παλέτα και η θαλπωρή ήταν πολύ σημαντικά για τον καλλιτέχνη επειδή τα πάντα σχετικά με το δωμάτιο έπρεπε να παρέχουν άνεση, γεγονός που εξηγεί το συνδυασμό των χρωμάτων του στη ζωγραφική.

Οι ειδικοί του Van Gogh έχουν μια διαφορετική εξήγηση για το ασυνήθιστο χρώμα. Ο καλλιτέχνης λάμβανε δακτυλίτιδα (φάρμακο) για να τον βοηθήσει με την επιληψία. Αυτό το φάρμακο προκαλεί σοβαρές αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων. Με άλλα λόγια το περιβάλλον γύρω του έμοιαζε κίτρινο και πράσινο.

 

Leonardo da Vinci, «Mona Lisa», 1503-1519 :

famous-paintings-5

Μόνα Λίζα

Σύμφωνα με τον Πασκάλ Κοτ, πίσω από το διάσημο πορτρέτο του Ντα Βίντσι, κρύβεται το πορτρέτο μιας δεύτερης γυναίκας!

Ο επιστήμονας κατέληξε σε αυτό αφού χρησιμοποίησε για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών την μέθοδο ανακλαστικής τεχνολογίας φωτισμού. Ο Πασκάλ Κοτ ισχυρίζεται πως: «Μπορούμε να αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό των στρωμάτων του χρώματος και να ξεφλουδίσουμε σαν κρεμμύδι κάθε στρώμα του έργου».Η Μόνα Λίζα, όμως, έχει πάντα τον τελευταίο λόγο…

 

Η Σημασία του Ελέγχου:

Pavel Fedotov, 1848

famous-paintings-5

Major’s Betrothal

Ο κόσμος γελούσε δυνατά στον πίνακα «Majors Betrothal» όταν εμφανίστηκε πρώτη φορά σε κοινό. Ο Fedotov στη ζωγραφική του προσθέτει πολλά ειρωνικά στοιχεία που προκαλούσαν αίσθηση στους συγχρόνους του.

Για παράδειγμα, ο ταγματάρχης δεν ακολουθεί το εθιμοτυπικό της χρονικής περιόδου του. Δεν πήγε λουλούδια στη νύφη και τη μητέρα της. Η νύφη φορά ένα απογευματινό φόρεμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πιο πιθανό είναι η γυναίκα να φορούσε ένα lowcut φόρεμα για πρώτη φορά, κάτι που την έκανε να ντρέπεται και προσπαθεί να κρυφτεί στο δωμάτιό της.

 

Γιατί η Ελευθερία είναι γυμνή;

Ferdinand Victor Eugene Delacroix, 1830

famous-paintings-6

Liberty Leading the People

Οι ειδικοί της ιστορίας τέχνης θεωρούν πως ο Delacroix εμπνεύστηκε από την επαναστάτρια πλύστρα AnnaCharlotte που πήγε στα οδοφράγματα μετά το θάνατο του αδερφού της και σκότωσε 9 φύλακες.

Ο καλλιτέχνης την απεικονίζει με γυμνό το στήθος. Σύμφωνα με τον Delacroix, το ανοιχτό στήθος είναι σύμβολο θάρρους και αφοσίωσης όπως επίσης και ο θρίαμβος της δημοκρατίας.

 

Ένα Tετράγωνο που δεν είναι κα τόσο Τετράγωνο:

Kazimir Malevich, 1915

famous-paintings-7

Black Square

Αποδεικνύεται πως ο πίνακας «Black Square» δεν είναι ούτε μαύρος αλλά ούτε και τετράγωνος. Καμία από τις πλευρές του δεν είναι παράλληλες μεταξύ τους ή με τις άκρες του κάδρου ενώ το μαύρο χρώμα είναι αποτέλεσμα διαφόρων χρωμάτων.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό συνέβη λόγω της αρχικής θέσης και της επιθυμίας του καλλιτέχνη να δημιουργήσει μια δυναμική, κινούμενη μορφή παρά από απροσεξία ή παράληψη του ίδιου.

 

Csontvary Kosztka Tivadar

famous-paintings-8

Ο Γέρος Ψαράς

Το 1902, ο Ούγγρος καλλιτέχνης Csontvary Kosztka Tivadar δημιούργησε τον πίνακα «Old Fishermen». Παρόλο που μοιάζει συνηθισμένος στην αρχή, υπάρχει κάτι πολύ παράξενο σχετικά με αυτόν.

Μέσα από το έργο του ο Tivadar υπονοεί κάτι που έμεινε κρυφό κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πολύ λίγοι άνθρωποι σκέφτηκαν να τοποθετήσουν ένα καθρέφτη στη μέση του πίνακα. Κάθε άνθρωπος έχει ένα Θεό (ο δεξιός ώμος του ψαρά) και ένα διάβολο (ο αριστερός ώμος του ψαρά) μέσα του.

Gustav Klimt, 1907

famous-paintings-9

Portrait of Adele Bloch-Bauer I

Ολόκληρη η Βιέννη μιλούσε για την σχέση αγάπης που είχε ο διάσημος καλλιτέχνης με την Adele και έτσι ο πληγωμένος σύζυγος θέλησε να πάρει εκδίκηση από τους εραστές διαλέγοντας ένα πολύ ασυνήθιστο τρόπο.Έδωσε εντολή στον Klimt να φτιάξει εκατοντάδες σκίτσα με το πορτρέτο της Adele, ελπίζοντας πως ο καλλιτέχνης θα κουραστεί από τη γυναίκα.

Ο Bloch-Bauer θέλησε αυτό το πορτρέτο να διαρκέσει μερικά χρόνια ώστε η γυναίκα του να μπορέσει να δει τα αισθήματα του Klimt να πεθαίνουν. Ο ίδιος πλήρωνε τον καλλιτέχνη πολύ καλά και όλα έγιναν σύμφωνα με το σχέδιο του.Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 χρόνια και οι εραστές είχαν ψυχρανθεί μεταξύ τους. Η Adele δεν έμαθε ποτέ πως ο άνδρας της ήξερε για την παράνομη σχέση της με τον Klimt.

Ο πίνακας που έφερε τον Gauguin πίσω στη ζωή:

Paul Gauguin, 1897-1898

famous-paintings-10

Where Do We Come From? What Are We? Where Are We Going

Ο πιο διάσημος πίνακας του Gauguin πρέπει να διαβαστεί από τα δεξιά στα αριστερά όπως τα κείμενα της Καμπάλα που τόσο ενδιέφεραν τον καλλιτέχνη. Η αλληγορία της πνευματικής και φυσικής ζωής ενός ανθρώπου αναπτύσσετε από τη γέννηση της ψυχής του (το κοιμισμένο μωρό στην κάτω αριστερή γωνία) ως το αναπόφευκτο της ώρας του θανάτου (ένα πουλί που κρατά μια σαύρα στην κάτω αριστερή γωνία).

Ο Gauguin δούλευε αυτό τον πίνακα στη Αϊτή όπου είχε γίνει το καταφύγιό του από τον πολιτισμό. Αυτή τη φορά η απόδρασή του δεν ήταν και πολύ επιτυχής καθώς η απόλυτη φτώχια τον οδήγησε σε σοβαρή κατάθλιψη.

Όταν ο καλλιτέχνης τελείωσε τον πίνακα που έμελε να γίνει η πνευματική του διαθήκη, πήρε ένα κουτί με αρσενικό και πήγε στα βουνά για να αυτοκτονήσει. Η απόπειρα απέτυχε μιας και η δόση δεν είχε υπολογιστεί σωστά. Το επόμενο πρωί, ο Gauguin πήγε στην καλύβα του όπου και αποκοιμήθηκε.Ένιωσε μια ξεχασμένη δίψα για τη ζωή μόλις ξύπνησε και το 1898, μπήκε σε ένα νέο και πιο επιτυχημένο στάδιο της καριέρας του.

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών

Μαίρη Αυδίκου, Δημοσιογράφος