Μετά το θερινό διάλειμμα, συνεχείς προκλήσεις, ακόμη και σε υπαρξιακό επίπεδο, καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ζαλισμένη» από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει, η ΕΕ βρίσκεται ακόμη μπροστά σε μια πολυεπίπεδη κρίση: προσφυγικό, εύθραυστη οικονομία, εχθρική Ρωσία και τους Βρετανούς πιο παράξενους από ποτέ.

Ο Πρόεδρος της Commission, Jean-Claude Juncker, στην ετήσια ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε εύκολα να επαναλάβει την περσινή προειδοποίησή του: Η ΕΕ έχει μια τελευταία ευκαιρία να σώσει τον εαυτό της από μια παλίρροια εθνικισμών, που θα οδηγήσουν σε φυγόκεντρες τάσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εναπομείναντες «Τρεις Μεγάλοι» της ΕΕ, δηλαδή η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, ο Γάλλος Πρόεδρος, François Hollande, και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Matteo Renzi, ένιωσαν την ανάγκη να ανανεώσουν τους «όρκους πίστης» στην πηγή της ΕΕ, το νησάκι Ventotene στην Ιταλία, όπου το 1941 φυλακισμένοι από το καθεστώς του Mussolini έγραψαν το μανιφέστο για την ενωμένη Ευρώπη.

Το γεγονός ότι συναντήθηκαν στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου “Garibaldi” ενίσχυσε την εντύπωση περί «πολιορκημένων ηγετών» που σπεύδουν για την υπεράσπιση της ΕΕ, έχοντας μπροστά τους ένα δύσκολο πολιτικό ημερολόγιο με πολλά εμπόδια.

Αρχικά οι ηγέτες της ΕΕ θα βρεθούν στην Bratislava, σε μια Σύνοδο χωρίς τη Βρετανία, για να σχεδιάσουν την μετά Brexit εποχή

Στις 2 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Ουγγαρία το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ο ακροδεξιός Πρωθυπουργός, Viktor Orbán, προκειμένου να απορριφθεί η συμφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Στις 8 Νοεμβρίου ο Orbán ελπίζει σε νίκη του «γενναίου», όπως τον χαρακτηρίζει, Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Μια νίκη του Trump αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες σχέσεις με τη Ρωσία, την ώρα που οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν αναθεώρηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας για το ζήτημα της Ουκρανίας. Μια νίκη Trump αναμένεται ακόμη να προκαλέσει νέα αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Και οι τρεις ηγέτες μίλησαν για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ΕΕ, φρασεολογία που απευθύνεται στους σκεπτικιστές και στους δυσαρεστημένους από την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό.

Πρόσφατα ο πρόεδρος Juncker επανέφερε το ζήτημα ευρωστρατού και τόσο η Μerkel όσο και οι ηγέτες, όπως ο Orban, εμφανίζονται να το εξετάζουν θετικά, μετατρέποντας το ζήτημα των κοινών στρατιωτικών δομών ως το πρώτο βήμα για περαιτέρω ενοποίηση μετά το Brexit.

Πολλά ζητήματα παραμένουν ωστόσο ανοιχτά: Πόσο σκληρή στάση πρέπει να κρατήσει η ΕΕ απέναναντι στη Βρετανία, πώς θα αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες στην οικονομία και πόσο πρέπει να μειωθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία με την ελπίδα να αναθερμανθούν οι σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Merkel από το κατάστρωμα του “Garibaldi” έθεσε τις τρεις άμεσες προτεραιότητες της ΕΕ: Ασφάλεια, επενδύσεις και ευκαιρίες για τους νέους. Αλλά προειδοποίησε: “Υπάρχουν οι κίνδυνοι του κατακερματισμού, των εγωισμών και της υποχώρησης στους εαυτούς μας”.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος