Ο Γιώργος Πέτρου, ο διεθνής μαέστρος της Καμεράτα, είναι υποψήφιος για το βραβείο Grammy στην κατηγορία “Καλύτερη ηχογράφηση για όπερα”, για την ερμηνεία του στο “Ottone” του Χάιντελ, που πραγματοποίησε με την Ορχήστρα Pomo d’ Oro.

Τα μουσικά βραβεία Grammy απονέμονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και διακρίνονται σε 108 κατηγορίες και 30 διαφορετικά μουσικά είδη. Στα φετινά βραβεία, στην ίδια κατηγορία με τον Γιώργο Πέτρου, υποψήφιοι είναι οι αρχιμουσικοί Valery Gergiev, Giandrea Noseda, Hans Graf kai Lothar Koenings. Η απονομή των 60ων Βραβείων Grammy θα λάβει χώρα στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης στις 28 Ιανουαρίου.

Ποιος είναι ο Γιώργος Πέτρου

Ο διακεκριμένος μαέστρος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια την Μαρία Χαιρογεωργιού- Σιγάρα. Έπειτα, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Music και την Royal Academy of Music του Λονδίνου.

Ο Γιώργος Πέτρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αιώνα. Το ρεπερτόριο του επικεντρώνεται, κυρίως , στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα.

Το 2012 ανέλαβε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Καμεράτα- Ορχήστρας των φίλων της Μουσικής και είναι υπεύθυνος του καλλιτεχνικού Προγράμματος του κύκλου συναυλιών “Μεταμορφώσεις” με την Καμεράτα στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Επίσης, στη σημαντική του πορεία στην όπερα έχει διευθύνει πολλές ορχήστρες όπως της Ραδιοφωνίας του Μονάχου και την Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Ρωσίας. Ακόμα, έχει συχνή συνεργασία με θέατρα όπως την Κρατική Όπερα της Βέρνης και την Όπερα της Λειψίας.

Στη μακρά καριέρα του έχει βραβευτεί με αρκετά βραβεία. Το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο “του Νέου Καλλιτέχνη{” και με το διεθνές βραβείο “Sebetia Ter” στη Νάπολη της Ιταλίας. Επίσης, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου του έχει απονέμει τον τιμητικό τίτλο Associate (ARAM), ενώ η Γαλλική Κυβέρνηση τον τίμησε με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος