Ο άπειρος κόσμος του Σύμπαντος εκτός από μυστήρια προσφέρει απλόχερα και διαστημική ομορφιά! Οι εικόνες εντυπωσιακών Γαλαξιών με περίτεχνα πολλές φορές αλλά και γκροτέσκα σχήματα (βλ. Γαλαξίας Σομπρέρο), εκπληκτικής ομορφιάς μεγαλεπήβολα νεφελώματα, όπως επίσης και αστερισμούς που θυμίζουν ζώα, θεούς και δαίμονες.

Μέσα σε αυτήν λοιπόν τη συλλογή έργων τέχνης του Διαστήματος υπάγονται φυσικά και οι υπερκαινοφανείς αστέρες.

Υπερκαινοφανείς αστέρες ή αλλιως Σούπερνόβα (Supernova) ονομάζουμε τις γιγαντιαίες εκρήξεις που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής τεράστιων αστεριών με μάζα πολλαπλάσια από αυτή του δικού μας Ήλιου. Τα παράγωγα αυτής της έκρηξης είναι εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα που αποτελούνται από πλάσμα (ιονισμένη ύλη) και η αρχική δυνατή φωτεινότητά τους εξασθενεί σε βάθος χρόνου.

Τι το προκαλεί αυτό; Όλα τα αστέρια γεννιούνται και πεθαίνουν, έχουν δηλαδή ένα κύκλο ζωής που κρατάει μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Στο τέλος της ζωής του ένας μεγάλος αστέρας παύει να παράγει ενέργεια στον πυρήνα του και καταρρέει κάτω απ’ την ίδια την βαρύτητά του. Περνάει στο στάδιο του “ερυθρού υπεργίγαντα” όπου τα τοιχώματά του διογκώνονται και ο ίδιος ο αστέρας παίρνει κόκκινη απόχρωση. Το τέλος του είναι η βίαιη έκρηξη που αναφέραμε παραπάνω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ερυθρού υπεργίγαντα είναι το αστέρι Μπετλεγκέζ που βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα.

orion-constellation

Μία έκρηξη υπερκαινοφανούς δημιουργεί ασύλλυπτα τεράστιες θερμοκρασίες και οι επιπτώσεις μια κοντινής έκρηξης θα ήταν καταστροφικές για τη ζωή πάνω στη Γη. Το ωστικό κύμα από μια τέτοια έκρηξη μπορεί να καταστρέψει το προστατευτικό στρώμα του όζοντος. Χωρίς το όζον η ζωή στη στεριά και στα ρηχά νερά θα είναι εκτεθειμένη στις υπεριώδεις ακτινοβολίες, οι οποίες καταστρέφουν το DNA των ζωντανών οργανισμών. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει τα αστέρια αυτά να βρίσκονται σε απόσταση ίση ή μικρότερη από 500 έτη φωτός. Μέχρι στιγμής στην ανθρώπινη ιστορία, καμία έκρηξη σουπερνόβα δεν ήταν τόσο κοντά. Η πιο κοντινή έκρηξη που παρατηρήθηκε στην Ιστορία της ανθρωπότητας σημειώθηκε το 1504 στον αστερισμό του Ταύρου και ξέσπασε από απόσταση 6.300 ετών φωτός. Στην Προϊστορία, η έκρηξη που δημιούργησε τον αστέρα νετρονίων Geminga στον αστερισμό των Διδύμων πρέπει να έγινε σε απόσταση 510 ετών φωτός από τη Γη. Υπολογίζεται πως στα επόμενα 1.000 χρόνια κάποια από τα αστέρια που απέχουν μόλις μερικές εκατοντάδες έτη φωτός, όπως ο Μπετλεγκέζ που προαναφέραμε ο οποίος απέχει από εμάς 640 έτη φωτός, θα εκραγούν πιθανότατα ως υπερκαινοφανείς.

belteqeuse-vs-sun

Ποιο είναι το αποτέλεσμα μια τέτοιας έκρηξης. Ένα Supernova έχει πάντα τα ίδια δύο αποτελέσματα: Τη δημιουργία Μαύρης Τρύπας στο χωροχρόνο ή τη δημιουργία ενός Αστέρα Νετρονίων.

evolution-of-star-planets

Ας ρίξουμε μια ματιά όμως σε αυτό το Συμπαντικό μουσείο για να δούμε μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες από εκρήξεις υπερκαινοφανών.

photo-2

supernova-explosion

photo-1

supernova-2

Για τον Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας:        

Κώνσταντίνος Καμπάκης, Δημοσιογράφος – Υπεύθυνος Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας