Γιόγκα, μία λέξη που εδώ και πολλά χρόνια απασχολεί πολύ κόσμο. Από την αρχή του 20ου αιώνα, τότε που η γιόγκα άρχισε να γίνεται γνωστή στο δυτικό κόσμο, δεν έπαψε να αποτελεί σχεδόν καθημερινή ενασχόληση του δυτικού ανθρώπου. Είναι γνωστή περισσότερο ως μέθοδος αυτοκυριαρχίας του σώματος και του νου, γυμναστικής και υγιεινού τρόπου ζωής. Όμως, για τους ινδούς ασκητές το νόημα της είναι διαφορετικό, καθώς την χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν θρησκευτικά βιώματα.

Γιόγκα και η σημασία της

classic-gioga

Η γιόγκα λογίζεται ως «μέθοδος» που βοηθά τον άνθρωπο να οδηγηθεί στους δρόμους της «απελευθέρωσης» από τα δεσμά του επίγειου κόσμου και της αιώνιας επιστροφής. Ετυμολογικά σημαίνει ένωση ή σύνδεση με κάτι.

Ως μέθοδος είναι γνωστή από τα παλιά χρόνια στην Ινδία. Ως συστηματική ,όμως, μέθοδο εμφανίζεται στα έργα του Πατάνζαλη (Patanjali),ο οποίος την κατέταξε στα έξι φιλοσοφικά συστήματα. Αυτή είναι η κλασική γιόγκα, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και άλλα είδη.

Κλασική γιόγκα

Σύμφωνα με τον Πατάνζαλη, η γιόγκα είναι «μέθοδος για την καταστολή των δραστηριοτήτων της συνείδησης». Αν και οι δραστηριότητες της συνείδησης είναι πολυάριθμες μπορούν να ταξινομηθούν σε τρείς κατηγορίες: α)στις πλάνες και τις αυταπάτες, β)στο σύνολο των κανονικών ψυχολογικών εμπειριών και γ) στις παραψυχολογικές εμπειρίες ,οι οποίες προκαλούνται μέσω της τεχνικής της γιόγκα και είναι μόνο για τους μύστες.

Τελικός σκοπός της κλασικής γιόγκα είναι να καταστρέψει τις δύο πρώτες εμπειρίες και να τις αντικαταστήσει με μία «εμπειρία» του αυτοβυθισμού που βρίσκεται έξω από την αισθητή παρατήρηση. Για να τα καταφέρει ο γιόγκιν πρέπει να γνωρίζει την προέλευση και το σκοπό αυτού που θα καταστρέψει. Η γνώση αυτή ονομάζεται «γνώση πειραματική», καθώς για να πετύχει κανείς δεν γίνεται να μην ενεργεί και να εκτελεί έργο χωρίς να εφαρμόζει την άσκηση. Μόνο με τις εμπειρίες αποκτά κανείς την απελευθέρωση. Όμως, για να καταστραφούν τελείως οι δραστηριότητες της συνείδησης και να μην εμφανιστούν ξανά, πρέπει να σταματήσει η επικοινωνία μεταξύ του συνειδητού και ασυνείδητου.

Γιόγκα-Σούτρα

gioga-3

Βέβαια για να τα πετύχει κανείς αυτά χρειάζεται πολλές ασκήσεις και τεχνικές. Ο Πατάνζαλη στα γιόγκα-σούτρα απαριθμεί οχτώ στάδια για να πετύχει τον ανώτατό σκοπό ,της απελευθέρωσης από τα δεσμά της ύλης. Τα στάδια είναι:

Α)Yama, «αυτοσυγκράτηση»

Β)Niyama, «αυτοπειθαρχία»

Γ)Asana, «θέση, στάση του σώματος»

Δ)Pranayama , « ρύθμιση της αναπνοής»

Ε)Pratyahara, «υποχώρηση όλων των οργάνων της αισθήσεως και των εξωτερικών αντικειμένων»

ΣΤ)Dharana, «αυτοσυγκέντρωση σε ένα αντικείμενο»

Ζ)Dhyama, «περισυλλογή, στοχασμός»

Η)Samadhi, «έκσταση». Είναι η ύψιστη κατάσταση γνώσης. Σε αύτη την κατάσταση ο μύστης αποκτά την «παγκόσμια συνείδηση» και ταυτίζεται με ολόκληρη την ζωή. Πρέπει όμως να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση και να οδηγηθεί σε μια κατάσταση πέρα από την «συνείδηση» και την «μη συνείδηση». Αυτός είναι ο μυστικός θάνατος που εισηγείται η Γιόγκα και που οδηγεί στην απελευθέρωση και στην μακαριότητα.

Για τους Ινδουιστές ο δρόμος που οδηγεί στην απελευθέρωση της αιώνιας επιστροφής και του φθαρτού κόσμου είναι η Μoksha.Το έσχατο τέλος για τους ινδουιστές είναι μία μετακοσμική μακαριότητα που είτε τους ενώνει με τον θεό είτε με μία έσχατη πραγματικότητα.

Για τον Τομέα Έρευνας,

Σουζάνα Μπάκα, Υπέυθυνη Τομέα Έρευνας – Δημοσιογράφος