ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΝΙΣΗΣ

 

 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη.
Από το 1993 ξεκινάει επισήμως τη δράση του και δίνει παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. (σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, πανεπιστήμια, εκδηλώσεις δήμων, πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, μουσικές σκηνές( ΜΥΛΟΣ Θεσσαλονίκης, ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ κ.α.),σε συνέδρια, σε μουσεία, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ κ.α.
Από το 1996 ξεκινάει ένα κύκλο παραστάσεων σε συνεργασία διάφορους τραγουδιστές, μουσικούς και ηθοποιούς : Πέτρο Ταμπούρη, Δημήτρη Λέκκα, Χρίστο Τσιαμούλη, Ross Daly, Χριστόδουλο Χάλαρη, Dilec Koch, Γιάννη Μήτση, Ευγένιο Δερμιτάσογλου, Νίκο Δημητράτο, Αγάθωνα, Ψαραντώνη, το μουσικό σχήμα ΛΩΞΑΝΔΡΑ και άλλους.
Τον Δεκέμβριο του 1999 κλείνει μαζί με τον δάσκαλό του Ευγένιο Σπαθάρη το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς.
Τον Σεπτέμβριο του 2000 παίρνει μέρος στο 1ο φεστιβάλ θεάτρου σκιών του Σπαθάρειου Μουσείου.
Τον Οκτώβριο του 2003 ανεβάζει τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ με τη συνεργασία του ROSS DALY στη μουσική επένδυση της παράστασης όπου την πλαισιώνουν οκτώ μουσικοί.
Τον Οκτώβριο του 2004 μαζί με τον Νίκο Αβαγιανό ανεβάζουν την παράσταση ΖΕΙ; σε μουσική ΜΙΜΙ ΠΛΕΣΣΑ και στίχους ΚΩΣΤΑ ΒΙΡΒΟΥ. Μαζί τους τραγουδούν ο Γιάννης Τσάμης, ο Γιώργος Καλαϊτζής και η χορωδία ΘΑΜΥΡΙΣ. Ενώ χορεύει το τμήμα παραδοσιακών χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ενώ την ίδια χρονιά βραβεύεται για την παράσταση του ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Σκιών στην Πάτρα.
Τον Οκτώβριο του 2005 ανεβάζει την ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ με συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων και την παρουσιάζει σε διεθνές φεστιβάλ.
Το 2006 συνεργάζεται με την εταιρεία θεάτρου ΧΩΡΟΣ και τον σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα και σκηνοθετεί την σκηνή του θεάτρου σκιών στην ΓΚΟΛΦΩ.
Την ίδια χρονιά ανεβάζει ξανά τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ με τη μορφή λαϊκής όπερας με σκιές. Ποιητής : Βασίλης Σταυρακάκης, Ερωτόκριτος : Ηλίας Ανδρεουλάκης, Αρετή : Έλσα Μουρατίδου. Λυράρης : Ross Daly. Μαζί τους και εννέα μουσικοί.
Το Πάσχα του 2007 ανεβάζει τα ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ βυζαντινοί ύμνοι της μεγάλης εβδομάδας όπου ψάλλει ο Νίκος Δημητράτος και συνοδεύει ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων.
Την ίδια χρονιά συμμετέχει στον ΓΑΡΓΑΛΗΣΤΗ του Δημήτρη Μπασλάμ, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καφετζόπουλου και τραγουδιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.
Το Πάσχα του 2008 ανεβάζει το βυζαντινό δράμα Ο ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟ ΠΑΘΟΣ με ενορχηστρωμένους ύμνους από τον ίδιο όπου τους αποδίδει ορχήστρα με βυζαντινά ανακατασκευασμένα όργανα. Τους ύμνους αποδίδουν λαϊκοί τραγουδιστές. Φώτης Θεοδωρίδης, Τάνια Μέλλιου και ο Χρήστος Ροΐδης, όπου έχει και το ρόλο του αφηγητή.
Τα Χριστούγεννα του 2008 ανεβάζει την παράσταση ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΝΥΚΤΕΣ σε κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Χρήστο Ροΐδη στο ρόλο του Παπαδιαμάντη και με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
Το καλοκαίρι του 2009 συμμετέχει στην μουσική παράσταση ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ μαζί με τους Χρήστο Παπαδόπουλο και Βασίλη Λέκκα.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ανεβάζει τον ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΔΙ αφιερωμένο στον χαμό του δασκάλου του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ μαζί μουσικοί και τραγουδιστές στους ρόλους : Κώστας Βουτυράς – μπαρμπαΓιώργος, Χρήστος Μαστέλος – Βεληγκέκας, Φώτης Θεοδωρίδης – Χατζηαβάτης, Χρήστος Ροΐδης – Μπέης, Δημήτρης Νικολούδης – Σιορ Διονύσιος, Αργύρης Μπακιρτζής – Μορφονιός, Κώστας Πρατσινάκης – Σταυράκης, Βασίλης Πρατσινάκης – Εβραίος, Γιώργος Αετόπουλος – Μεγαλέξανδρος, Ανδρέας Καρακότας – Κορυφαίος.
To 2010 συνεργάζεται με τον Κώστα Αλεξανδρίδη και τους ΜΩΜΟΓΕΡΟΥΣ και ανεβάζουν την παράσταση ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ.
Τον Οκτώβριο του 2011 ανεβάζει το έργο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ VS ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
με Λυσιστράτη τη ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ. Μαζί τους τραγουδούν οι Μιχάλης Παπαζήσης και Στάθης Παχίδης όπου έγραψε τη μουσική και τους στίχους μαζί με το Χρήστο Ροΐδη.

Από το 2000 έως το 2010 παρουσίαζε στην TV100(Δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης) την εκπομπή Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ.

Έχει συμμετάσχει επίσης στην παράσταση ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ με τον ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ, τον ΨΑΡΑΝΤΩΝΗ και τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ.

Έχει διδάξει θέατρο σκιών και λαϊκό θέατρο στην δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και σε ιδιωτικές σχολές.

Συνεργάτης του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ

Συνεργάτης του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.

Φιγούρες του φιλοξενούνται στο Μουσείο Θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης και σε συλλογές μουσείων, ιδρυμάτων και ιδιωτικές.