Στο βορειοανατολικό Αιγαίο βρίσκεται το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Χίος. Η επιφάνεια του νησιού φτάνει τα 904 τ. χλμ. και το μήκος ακτών του τα 213 χιλιόμετρα. Είναι πολύ κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας, μόνο 3,5 ναυτικά μίλια μακριά από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ. Η Χίος διαθέτει συνολικά 64 χωριά. Το έδαφος του νησιού είναι κυρίως ορεινό, δεν υπάρχουν ποτάμια και η ψηλότερη κορυφή είναι ο Άγιος Ηλίας που φτάνει τα 1.297 μέτρα. Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αποτελείται από τα νησιά Χίος, Ψαρά, Αντίψαρα και Οινούσσες. Διαιρείται διοικητικά σε τρεις δήμους, αυτούς των Οινουσσών, της Χίου και των Ψαρών εκ των οποίων ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο δήμος Χίου. Πρωτεύουσα είναι η πόλη της Χίου, γνωστή και σαν Χώρα. Εκεί βρίσκεται και το κύριο λιμάνι του νησιού. Ακόμα, η Χίος έχει μεγάλη απόδημη κοινότητα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

chios-1

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την προέλευση της ονομασίας του νησιού. Το παλαιότερο όνομα της Χίου κατά τον Όμηρο ήταν Κίος ή Κέως. Το όνομα Χίος προέρχεται από τη νύμφη Χιόνη, κόρη του Οινοπρίωνα. Ο Οινοπρίων, γιος του Διονύσου και της Αριάδνης, ήταν ο πρώτος κάτοικος το νησιού. Ήρθε από την Κρήτη στο νοτιότερο άκρο της Χίου και έμαθε στους κατοίκους του νησιού το εμπόριο, τη θάλασσα, την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή του καλύτερου οίνου της εποχής, του Αριούσιου Οίνου. Εκτός από την Χιόνη, ένα ακόμη πρόσωπο που διεκδικεί την ονομασία του νησιού είναι ο Χίος, γιος του Ωκεανού ή του Ποσειδώνα, που ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τη γέννησή του έπεσε πολύ χιόνι. Κατά τον ιστορικό – γεωγράφο Ισίδωρο, οι Σύροι αποκαλούσαν Χίο τη μαστίχα. Ο γεωγράφος Όλφερτ Ντάπερ λέει ότι Chia σημαίνει όφις στη συριακή γλώσσα, εξού και το άλλο όνομα της Χίου, Οφιούσα, το οποίο δόθηκε λόγω των πολλών φιδιών που είχε.

Οι παλαιότεροι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Πελασγοί, οι οποίοι έφθασαν από τη Θεσσαλία, οι Κάρες και οι Λέλεγες. Αργότερα εγκαταστάθηκαν οι Άβαντες και τέλος οι Ίωνες. Για την πρώιμη Νεολιθική Εποχή μπορούμε να αντλήσουμε από τις κύριες αρχαιολογικές θέσεις της Χίου, το Άγιο Γάλα και τον Εμπορειό. Η κύρια περίοδος της Εποχής του Χαλκού έχει σαν κύρια γνωρίσματά της τη χρήση των μετάλλων, την καλύτερη κατανομή εργασίας και την ίδρυση οχυρωμένων αστικών κέντρων. Κατά τους πρώτους αιώνες της Μέσης Εποχής του Χαλκού ένα κύμα εισβολέων κατακλύζει το Αιγαίο. Οι ερευνητές τους αναφέρουν είτε ως Αχαιούς είτε ως Ίωνες, οι οποίοι θα μετασχηματίσουν το Μινωικό πολιτισμό σε Μυκηναϊκό. Η Ύστερη Εποχή του Χαλκού είναι πολύ σημαντική, γιατί για πρώτη φορά γίνεται αποικισμός από ελληνικά φύλα. Στα μέσα του 11ου π.Χ. αιώνα υποθέτουμε ότι ξεκίνησε ο αποικισμός της Χίου από τους Ίωνες. Οι Ίωνες διακρίθηκαν σαν έμποροι και ναυτικοί, όπως επίσης αναδείχθηκαν και πρωτοπόροι στα γράμματα και τις τέχνες. Την εποχή εκείνη, μέσα σε αυτή την ανάπτυξη γεννήθηκαν τα Ομηρικά Έπη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, έργα του ποιητή Ομήρου.

Η Χίος ήταν από τις πρώτες ελληνικές πόλεις που από τον 7ο αιώνα π.Χ. ανέτρεψαν την βασιλεία και δημιούργησαν ένα αναπτυγμένο πολιτικό σύστημα, όπου η εξουσία περιήλθε στους Ευπατρίδες, δηλαδή την ανώτατη τάξη πολιτών. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους οι Χιώτες συμμάχησαν με τους Ρωμαίους και αρχικά απολάμβαναν κάποια προνόμια. Οι Ρωμαίοι όμως με το πέρασμα των χρόνων αφαίρεσαν πολλά έργα τέχνης από το νησί, ενώ επακολούθησαν και κάποιοι καταστρεπτικοί σεισμοί. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και την εξάπλωση του Χριστιανισμού, η Χίος ήταν για πολλούς αιώνες υπό την διακυβέρνηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1346 η Χίος καταλαμβάνεται από τους Γενουάτες οι οποίοι ήταν μια ανερχόμενη δύναμη. Στην Επανάσταση του 1821 το νησί συμετείχε δυναμικά, δέχτηκε όμως πολλές καταστροφές και απώλειες. Τελικά, η Χίος ελευθερώθηκε το 1912 και έγινε κομμάτι της ανεξάρτητης Ελλάδας.

Το νησί είναι πολύ γνωστό παγκοσμίως για την μαστίχα που παράγει, καθώς αυτό το προϊόν πράγεται μονάχα εκεί. Η μαστίχα είναι το προϊόν του μαστιχοφόρου σχίνου ο οποίος φύεται και ευδοκιμεί μόνο στη Νότια Χίο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καλλιέργεια, αλλά και η εμπορική της εκμετάλλευση ως εξαγώγιμο προϊόν ξεκινά από την αρχαιότητα που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής. Αν και υπήρχαν και άλλα είδη μαστίχας εκείνη την εποχή, η υψηλή ποιότητα της μαστίχας Χίου την καθιέρωσε ως ένα μοναδικό προϊόν με τεράστια εμπορική αξία και αποκλειστικότητα παραγωγής. Η εκμετάλλευση των δέντρων για την εξαγωγή της ρητίνης τους, της μαστίχας, ξεκινά από το πέμπτο έτος της ζωής τους. Η περίοδος της καλλιέργειας είναι από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Η μαστίχα έχει πολλά ευεργετικές ιδιότητες, όπως το ότι συμβάλλει στη στοματική υγιεινή, παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό, ενώ παράλληλα συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Η Χίος διαθέτει πολυάριθμα αξιοθέατα. Το Άγιο Γάλα αποτελεί σύμπλεγμα τριών τουλάχιστον σπηλαίων, από τα οποία το μεγαλύτερο προχωράει σε βάθος 200 μέτρων περίπου. Σε αυτό το σπήλαιο εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από την πρώιμη Νεολιθική εποχή και έζησαν εκεί περίπου μέχρι το 2700 π.Χ.. Τα Μεστά είναι ένα πολύ καλά διατηρημένο χωριό – κάστρο της βυζαντινής περιόδου. Έχει αναδειχθεί διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Διατηρεί τα σπίτια του σφιχτά δεμένα το ένα με το άλλο ώστε να σχηματίζουν μία συμπαγή δομή και οι δρόμοι του, στενοί και πέτρινοι, συνδέονται με τη κεντρική πλατεία. Μία ακόμα πτυχή της πόλης είναι τα νεοκλασσικά του κτήρια. . Κάποια από αυτά που κατασκευάστηκαν ήταν δημόσιες κατασκευές, όπως για παράδειγμα το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, το Γυμνάσιο Αρρένων, η Βιβλιοθήκη του Κοραή, ενώ άλλα ήταν μεζονέτες των πλουσίων Χίων.

Στο κεφαλοχώρι της Βολισσού σε γραφική ακρογιαλιά βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του ιερού Προσκυνήματος της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας. Εκεί είναι και ο τόπος που μαρτύρησε. Η Αγία που είχε καταγωγή από τη Βολισσό ορφάνεψε σε μικρή ηλία από μητέρα και βασανίστηκε κατά πολύ από τον πατέρα της ο οποίος την αποκεφάλισε. Ο προϊστορικός οικισμός του Εμπορειού μας δίνει πολλές πληροφορίες για τα πρώτα χρόνια του νησιού. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στον Εμπορειό από τα Νεολιθικά χρόνια. Η περιοχή διέθετε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης ιδανικές για τα πλοία της εποχής λιμάνι, πεδιάδα για καλλιέργεια και πηγή κι έτσι προσήλκυσε αποίκους από τα πρώιμα χρόνια. Γύρω στο 3000 π.Χ. σημειώθηκε μια καταστροφή του οικισμού από φωτιά, που προήλθε από επιδρομή ξένων φύλων ή άλλη αιτία.

chios-2

Το νησί διαθέτει πολλές παραλίες, οι οποίες καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Ο Καρφάς είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Χίου, απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Πρόκειται για οργανωμένη παραλία με καθαρά νερά η οποία παρέχει και θαλάσσια σπορ. Λίγο μετά τον Καρφά βρίσκεται ο Μέγας Λιμνιώνας που αποτελείται από μικρά βότσαλα και χοντρή άμμο. Ο Όρμος του Λω είναι μια μικρή οργανωμένη παραλία μέσα σε έναν κόλπο, με χοντρή άμμο με βότσαλα στην ακτή και λεπτή άμμο μέσα στη θάλασσα. Στα βόρεια του νησιού βρίσκεται η Μερικούντα, μια ερημική παραλία με χοντρή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

chios-3

Μία από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού είναι η Κώμη, μία αμμώδης παραλία με ζεστά νερά. Στη νότια μεριά βρίσκονται τα Μαύρα Βόλια, μία παραλία αξιοθέατο καθώς διαθέτει μεγάλα μαύρα βότσαλα που προέκυψαν από έκρηξη ενός ηφαιστείου που βρίσκεται δίπλα, κατά την προϊστορική περιοχή. Η Αγία Δύναμη είναι μια άθικτη παραλία, που πήρε το όνομα της από το εκκλησάκι που υπάρχει εκεί. Χαρακτηριστικό της αποτελούν τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά της με το ανοικτό γαλάζιο χρώμα λόγω της λευκής άμμου. Εκτός από αυτές όμως υπάρχουν πολλές ακόμα τις οποίες μπορεί να εξερευνήσει ο επισκέπτης.

 

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος