Ξεκίνησαν και επίσημα στις 9 Φεβρουαρίου η 23η χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην PyeongChang της Νότιας Κορέας, με την τελετή έναρξης να λαμβάνει χώρα στο Ολυμπιακό στάδιο της PyeongChang, ένα φανταστικό στάδιο που κόστισε 110 εκατομμύρια και σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος και των Παραλυμπιακών Αγώνων οι αρχές της Νότιας Κορέας σκέφτονται να το γκρεμίσουν.

Περισσότεροι από 2.900 αθλητές από 93 χώρες παρέλασαν στο Ολυμπιακό στάδιο, δίνοντας το ρεκόρ στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για τους περισσότερους συμμετέχοντες. Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι το 2014, όπου συμμετείχαν 2.800 τεστ από ογδόντα οκτώ διαφορετικές χώρες.

Οι φετινοί χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αφιερωμένοι στην «Ειρήνη». Πρωταγωνιστές για την αναζήτηση της είναι πέντε παιδιά από την επαρχιακή και αγροτική περιοχή Γκανγκγουόν, τα οποία ξεκινούν ένα αέναο ταξίδι στο χρόνο αναζητώντας το πιο πολύτιμο θησαυρό την «Ειρήνη». Τα παιδιά ήταν πέντε στον αριθμό, καθώς συμβολίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους. Στην αναζήτηση της ειρήνης συμμετείχαν τουλάχιστον 2.000 ηθοποιοί, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας παρουσίασαν μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης.

Το πιο δυνατό μήνυμα ειρήνης έδωσαν τη Νότια Κορέα μαζί με τη Βόρεια. Τα μέλη των δύο χωρών, έπειτα από την μεταξύ τους συμφωνία, παρέλασαν μαζί στην τελετή έναρξης, έχοντας αποφασίσει να έχουν κοινή σημαία, ενώ θα εμφανίσουν κοινή γυναικεία ομάδα χόκεϊ. Μια πολύ όμορφη κίνηση που στέλνει ένα δυνατό μήνυμα προς πάσα πολιτική κατεύθυνση.

Φυσικά την αρχή της παρέλασης έκανε η Ελληνική ομάδα με σημαιοφόρο τη Σοφία Ράλλη, πρωταθλήτρια του αλπικού σκι. Συνολικά την χώρα μας θα εκπροσωπήσουν τέσσερις Έλληνες αθλητές η Σοφία Ράλλη, η Μαρία Ντάνου, ο Γιάννης Αντωνίου και ο Απόστολος Αντωνίου.

Η χώρα μας έχει κι άλλη μία εκπροσώπηση στους αγώνες την Έλενα Ρήγα ,η οποία όμως θα συμμετάσχει με τη χώρα της Δανίας. Η Έλενα Ρήγα με καταγωγή από την Κάλυμνο ήταν η σημαιοφόρος της εθνικής ομάδας της Δανίας.

Δυνατή εικόνα από την τελετή έναρξης ήταν και η τεράστια αποστολή της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, καθώς παράλλασσε με 244 αθλητές. Επίσης, εντύπωση έκανε η εθνική ομάδα της Ρωσίας, η οποία εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας την ολυμπιακή σημαία και έχοντας το όνομα Ολυμπιακοί αθλητές της Ρωσίας. Αυτό συνέβη λόγω του παρατεταμένου σκάνδαλο ντόπινγκ που βαραίνει την εθνική ομάδα της Ρωσίας.

Η τελετή έναρξης τελείωσε με το άναμμα της φλόγας από την πρωταθλήτρια του πατινάζ, Γιόνα Κιμ. οι αγώνες θα διαρκέσουν έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος