Χαμένος Πίνακας του Φλαμανδού Ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς Βρέθηκε Μετά από 400 Χρόνια 

 

Ο πίνακας, που απεικονίζει τον George Villiers, πρώτο Δούκα του Μπακιγχαμ, βρέθηκε στο Pollok House της Γλασκώβης, στο οποίο εκτίθενται πίνακες από σημαντικούς ζωγράφους όπως  ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και ο Φρανθίσκο Γκόγια. 

 

Αυτή η εξαιρετικά σημαντική προσωπογραφία του πρώτου Δούκα του Μπάκιγχαμ ανήκει στη συλλογή των μουσείων της Γλασκώβης και μέχρι σήμερα θεωρούταν από τους ειδικούς ένα απλό αντίγραφο του πίνακα και όχι το αυθεντικό έργο. Η λανθασμένη αυτή εκτίμηση έγινε λόγω της επικάλυψης του φόντου και άλλων περιοχών από έναν μεταγενέστερο καλλιτέχνη, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση σκόνης εκατοντάδων χρόνων, αλλαγών που απέκρυψαν το έργο του Ρούμπενς. 

 

Όμως, μετά από καθαρισμό και επιστημονική ανάλυση του ξύλου, ήρθε στην επιφάνεια η πραγματική ταυτότητα του πίνακα, η οποία επιβεβαιώθηκε από τον Μπεν Βαν Μπένεντεν, διευθυντή στο μουσείο Rubenshuis, στην Αμβέρσα. Ο ίδιος δήλωσε: «Ο πίνακας αυτός είναι μία σπάνια προσθήκη στο έργο του Ρούμπενς, που δείχνει πως προσέγγιζε ο ίδιος το είδος της προσωπογραφίας». 

 

 

Ο πίνακας υποβλήθηκε σε εργασίες συντήρησης από τον αναστηλωτή Simon Gillespie, έτσι ώστε να επιστρέψει στην αρχική του μορφή. 

 

Την προσωπογραφία έφερε στο φως ο έμπορος τέχνης και παρουσιαστής της εκπομπής του BBC «Britain’s Lost Masterpieces», Μπέντορ Γκρόσβενορ. «Η ευκαιρία να ανακαλύψουμε ένα πορτρέτο μίας τόσο κεντρικής μορφής στη βρετανική ιστορία από έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που έζησαν ποτέ είναι συναρπαστική,» δήλωσε. 

 

Ο George Villiers ήταν ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, αλλά αγαπημένο του βασιλιά Ιάκωβου Α΄ της Αγγλίας (ή Ιάκωβου ΣΤ΄ της Σκωτίας), με τον οποίο οι ειδικοί ισχυρίζονται πως διατηρούσε σχέση ενώ άλλοι πιστεύουν πως η σχέση τους ήταν καθαρά πλατωνική. Δολοφονήθηκε το 1628 σε ηλικία 35 ετών, τρία χρόνια μετά το θάνατο του Ιάκωβου Α’. 

 

 

Ο πίνακας χρονολογείται στο 1625 περίπου, ενώ σχετικά με την εκτίμηση του πίνακα, μία εκπρόσωπος των μουσείων της Γλασκώβης δήλωσε πως δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το συγκεκριμένο έργο καθώς δεν έχει γίνει εμπορική αποτίμηση. Ωστόσο, γενικότερα, ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς είναι ένας από τους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες παγκοσμίως και τα έργα του αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες. 

 

 

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος