Διαχρονικά, η μεγάλη πληγή του έθνους μας ,ήτανε οι εμφύλιες έριδες που οδήγησαν σε πολέμους αρκετές φορές. Ένας από αυτούς,είναι ο Ληλάντιος πόλεμος,ο οποίος θεωρείται και ο πρώτος χρονικά. Κύριοι αντίπαλοι ήτανε οι πόλεις κράτη της Ερέτριας και της Χαλκίδας, με τον ένα ή άλλο τρόπο όμως ενεπλάκη σχεδόν το σύνολο των πόλεων κρατών του Ελλαδικού χώρου.

Αν και η αφορμή ήτανε η νομή της Ληλαντίου πεδιάδας μεταξύ των δύο πόλεων, τα πραγματικά αίτια φαίνεται πως ήτανε βαθύτερα και πιο συγκεκριμένα ο έλεγχος της αποικιακής εξαπλώσεως των πόλεων κρατών που είχε ξεκινήσει το 1100 π.Χ με την κάθοδο των Δωριέων.

Στον πόλεμο αυτό, αν και νίκησε η Χαλκίδα η Ερέτρια συνήλθε γρήγορα και ξεπέρασε κατά πολύ σε ανάπτυξη την μεγάλη της αντίπαλο στην Εύβοια, όπως μαρτυρούν και οι οχυρώσεις αν και, κάπως πρόχειρα κατασκευασμένες αφού δεν περιλαμβάνουν την Ακρόπολη, εικάζεται όμως πως μπορεί και να γίνανε έτσι εξαιτίας της ενάρξεως του πολέμου που στέρησε τους τεχνίτες από τον απαιτούμενο χρόνο. Πέραν αυτού, εικάζεται πως μπορεί οι Χαλκιδείς να κηρύξανε τον πόλεμο για να μην μπορέσει η Ερέτρια να οχυρωθεί ασφαλής πίσω από την τύχη, δηλαδή ένα είδος προληπτικού πολέμου. Η τελευταία άποψη ενισχύεται από το γεγονός πως στην εισβολή του Δάτη και Αρταφέρνη το 490 π.Χ, τα τείχη της Ερέτριας πέσανε μόνο μετά από προδοσία.

Βασίλης Δεληβέρης, Συντάκτης