Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα προσπαθειών διάσωσης του πλανήτη, θεσπίστηκε νόμος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, που θα ωφελήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τους καταναλωτές.

Οι εταιρίες που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα είναι πλέον υποχρεωμένοι από τον νόμο να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας σε ετήσια βάση. Για αυτόν τον σκοπό, μπορεί να κάνουν δώρο στους πελάτες τους καινούριους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, την συντήρηση του καυστήρα θέρμανσης, αλλά αν χρειαστεί και την αλλαγή του.
Όσον αφορά τον οικιακό τομέα αλλά και τα κτίρια υπηρεσιών, τα μέτρα που προτείνονται αφορούν τις μονώσεις κτιρίου και των σωληνώσεων, αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και συσκευές ελέγχου( θερμοστάτες, βαλβίδες κλπ), τηλεθέρμανση, ηλιακοί θερμοσίφωνες, ενεργειακά αποδοτικές οικιακές συσκευές (πχ πλυντήρια) και λαμπτήρες, έξυπνα συστήματα θέρμανσης, παράθυρα/ υαλοπίνακες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Σχετικά με τις μεταφορές προτάσσεται η προμήθεια ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων, ελαστικά χαμηλής αντίστασης, λιπαντικά υψηλής απόδοσης, αεροτομές, πρόσθετα καυσίμων, σεμινάρια οικονομικής οδήγησης κτλ. Προτάσεις επίσης υπάρχουν και για τον τομέα της βιομηχανίας.
Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του σχεδίου, που ήταν το 2017, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Ο στόχος υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές σχεδόν. Σε αυτό συνέβαλαν οι συμβουλευτικές δράσεις αλλά και πως οι στόχοι αυξάνονται κάθε χρόνο.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι από τους προμηθευτές επιβάλλεται πρόστιμο 500.000 ευρώ, ποσό που ξεπερνάει την υλοποίηση των επενδύσεων που χρειάζονται.

Αυτή η απόφαση, όμως, δεν τους βρήκε όλους σύμφωνους. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες καυσίμων νιώθουν να αδικούνται, αφού, ενώ μπορεί να δώσουν κάποιο από τα προβλεπόμενα δώρα στους υποψήφιους πελάτες, αυτοί να επιλέξουν άλλη εταιρία. Για τον λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος ζητάει να μην συμπεριληφθούν στον νόμο εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών. Ήδη ο τομέας έχει χάσει αρκετά χρήματα λόγω άλλων μέτρων που έχουν παρθεί ( αύξηση φορολογίας στα καύσιμα κτλ). Αντίθετα, οι προμηθευτές ρεύματος ή φυσικού αερίου έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν τους πελάτες τους με συμβόλαια.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος