Ο Walter Elias Disney, υπήρξε ένας άνθρωπος με καθοριστικό ρόλο στον χώρο της κινηματογραφικής τέχνης και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων. Μαζί με τον αδερφό του Roy Disney, κατάφερε να δημιουργήσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία φαντασίας με την υπογραφή “Disney”. Κατά την διάρκεια της ζωής του κέρδισε πολλές διακρίσεις, ανάμεσα σε αυτές τον εκπληκτικό αριθμό των 22 Όσκαρ. Κατέκτησε τον χώρο της έβδομης τέχνης περνώντας από πολλά πόστα, όπως του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη, του παραγωγού, του ανιματέρ, του τηλεοπτικού παρουσιαστή, του φωνητικού ηθοποιού και του συγγραφέα.

 

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του

 

Ο Walt Disney γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1901 στο Σικάγο, με πατέρα τον Elias και μητέρα την Flora. Είχε άλλα τέσσερα αδέρφια, τρεις αδελφούς και μία αδελφή. Ο πατέρας του αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και αναγκαζόταν να μετακομίζει συχνά για αναζήτηση εργασίας ώστε να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένεια του. Αρχικά, μετακόμισαν από το Σικάγο στο Μισούρι το 1906, και το 1910 στο Κάνσας. Τελικά, επέστρεψαν το 1917 στο Σικάγο. Στο Μισούρι, ο Walt διέμενε σε μια φάρμα. Αυτό το γεγονός καθόρισε την πορεία της ζωής του και τις σκέψεις του. Η φάρμα και η αγροτική ζωή αποτέλεσαν την βάση για κάποιες αξίες στις μετέπειτα δημιουργίες του. Στο Κάνσας, o Walt και ο Roy δούλευαν στην επιχείρηση του πατέρα τους παραδίδοντας εφημερίδες ενώ έζησαν την κακοποίηση από τον πατέρα τους. Βέβαια, αυτό το μελανό κεφάλαιο στην ζωή τους, συνέβαλε ώστε ο Walt να εξελιχθεί σε δημιουργική και καλόκαρδη προσωπικότητα, πιστεύοντας στην επιτυχία, την σωστή εκπαίδευση και εμπειρία. Στην ζωή του υπήρχε ένα θείος, ο Mike Martin που ήταν μηχανικός τρένων. Ο Walter είχε ιδιαίτερη αγάπη για τα τρένα και έτσι δούλευε τα καλοκαίρια κοντά στον θείο του πουλώντας σνακ και εφημερίδες στους ταξιδιώτες.

 

Η πορεία της καριέρας του

 

Ο Disney έφυγε από το σπίτι του στα 16 του και εγκατέλειψε το σχολείο. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο επεδίωξε να καταταγεί στο στρατό, αλλά λόγω του νεαρού της ηλικίας του υπηρέτησε σε βοηθητικά καθήκοντα στη Γαλλία. Το 1919 επέστρεψε στις ΗΠΑ και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο. Ασχολήθηκε με το animation και τη ζωγραφική. Στην αρχή ξεκίνησε μια δική του εταιρεία την Laugh-O-Gram Films το 1922, με μικρή επιτυχία. Το 1923, ο αδελφός του Roy συμμετείχε στην εταιρεία του Walt, οργανώνοντας το τμήμα των πωλήσεων και την εμπορική πολιτική της εταιρείας. Μετά από την αποτυχία όμως της εταιρείας, παρεμβαίνει ο εκδοτικός οίκος New York και συμφωνεί να εκδώσει τα cartoon του Walter. Στην συνέχεια, δημιουργήθηκε η εταιρεία Disney και συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου 1923. Στην αρχή ονομάστηκε The Disney Brothers Cartoon Studio και έπειτα μετονομάστηκε σε Walt Disney Studio. Το πρώτο κινούμενο σχέδιο της ήταν ο λαγός Oswald, σημείωσε σύντομη επιτυχία, αλλά τελικά απαγορεύθηκε λόγω του γεγονότος πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκαν στην Universal. Στην εταιρεία εργάστηκε και η σύζυγος του Walt, Milian Disney με την οποία παντρεύτηκε το 1925 και απέκτησαν μία κόρη, την Diane Disney Miller.

 

Mickey Mouse: ο παγκόσμιος θρίαμβος

 

Η πρώτη τεράστια επιτυχία του Walt Disney ήταν ο Mickey. Τα χαρακτηριστικά του παιδικού ήρωα ήταν απλά στο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα αποτελούταν από στρογγυλά αυτιά, κορμό σαν αχλάδι με δυο μεγάλες πατούσες, με γάντια στα χέρια του και τέσσερα δάχτυλα για να ταιριάζει στην μικρή μορφή του. Ακόμη για προσεγγίσει το ρεαλιστικό στοιχείο είχε φωνή και ανθρωπόμορφα στοιχεία. Για την φωνή χρειάστηκαν πολλές δοκιμές και τελικά ο Walt ήταν αυτός που την απέδωσε. Η πρώτη ομιλούσα ταινία του Mickey ήταν το “Steamboat Willie” το 1928 με διάρκεια 7½ λεπτά. Παρουσιάστηκε στο Colony Theater στη Νέα Υόρκη με πολύ καλές κριτικές και χρειάστηκαν μόλις 3 χρόνια για να γίνει παγκοσμίως διάσημος ο κινούμενος χαρακτήρας του μικρού ποντικού. Αργότερα, η σειρά “Silly Symphonies” παρουσίασε και άλλους γνωστούς χαρακτήρες. Το 1934 έκανε την εμφάνιση του o Donald που στην αρχή δεν είχε τόση απήχηση όσο ο Μίκυ. Στην πορεία η πάπια με τα ακατάπαυστα νεύρα, τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή, την ατυχία και στις συνεχείς εκρήξεις, γνώρισε μεγάλη επιτυχία δίπλα στο Mickey τονίζοντας τις αντιθέσεις μεταξύ τους. Ακόμη περισσότεροι ήρωες του Disney είναι οι εξής: η Minnie Mouse, o Goofy, o σκύλος Pluto και τα 3 γουρουνάκια ο Χοντρούλης, ο Ζωηρούλης και ο Ατακτούλης. Έως το 1934 η αυτοκρατορία animation του Disney απασχολούσε 700 άτομα τεχνικό προσωπικό. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ήρωες του Disney που κέρδισαν επάξια την αγάπη μικρών και μεγάλων, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, έγιναν και στον εμπορικά αντικείμενα με άλλα λόγια brand name για ρούχα, παιδικά αξεσουάρ, φυσικά παιχνίδια, σειρές βιβλίων κόμικ, ποτήρια, πιάτα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Άλλωστε το κέρδος για την εταιρεία ήταν σίγουρο όσο και η αγάπη του κόσμου γι’ αυτές τις φιγούρες.

Πίσω όμως στο κινηματογραφικό κομμάτι των ηρώων, βλέπουμε ότι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους ήταν “Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι” το 1937, με νέες κινηματογραφικές τεχνικές για την εποχή όπως το πολύπλανο με το βάθος και τις πολλές λήψεις. Οι εισπράξεις στα ταμεία έφτασαν στα 8 εκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούν οι κλασικές εδώ και χρόνια ταινίες “Ο Πινόκιο” (1940), η “Φαντασία”(1940) με την κλασσική μουσική της και τα ψυχεδελικά στοιχεία, “Ο Ντάμπο”(1941), ο “Μπάμπι”(1942), το “Saludos Amigos”(1943), Οι “Τρεις Καμπαλέρος”(1945), “Η Σταχτοπούτα”(1950), ” Η Αλίκη στη Χωρά των Θαυμάτων”(1951), ” ΟΠήτερ Παν” (1953), ” Η Λαίδη και ο Αλήτης”(1955), “Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας” (1961), “Η Μαίρη Πόπινς”(1964) κ.α..

 

Επέκταση του Disney Production και στον επιχειρηματικό τομέα

 

Αρχικά, ο πρωταρχικός χαρακτήρας του Mickey Mouse ήταν Mortimer. Υπήρξε συνεργασία με τον Ub Iwerks που βοήθησε πολύ στον σχεδιασμό του. Ακόμη η συνεργασία με την Columbia Pictures απέβη καθοριστική για την εμπορική επέκταση του. Αυτό που χρειαζόταν για επιτευχθεί το κομμάτι αυτό ήταν το καλό μάρκετινγκ. Έτσι, το 1932 ο Herman Kamen ανέλαβε τον τομέα των πωλήσεων και έγινε διευθυντής της εταιρείας. Η εταιρεία επεκτάθηκε σε 4 επίπεδα: παραγωγή, ταινίες, ακίνητα, μάρκετινγκ. Συνεπώς, υπήρξε σημαντική εμπορευματοποίηση του κινουμένου σχεδίου με το όνομα Mickey με δημιουργία παιχνιδιών, κούκλων, ρολογιών, κόμικς, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω. Ξεκίνησε να εκδίδεται το περιοδικό Mickey Mouse Magazine στις ΗΠΑ, το Topolino στην Ιταλία, το Le journal de Mickey στη Γαλλία. Πριν βέβαια την εμπορική επιτυχία του Mickey, είχαν δημιουργηθεί Κλαμπ με προβολή ταινιών κινουμένων σχεδίων. Στην λειτουργία τους συμμετείχαν περίπου 1 εκατομμύρια άτομα. Επιπλέον, ο Disney δημιούργησε και θεματικά πάρκα με το όνομα Disneyland με κεντρικό αυτό της Καλιφόρνιας, στις 17 Ιουλίου 1955. Ακόμη επεκτάθηκαν στο Τόκιο και στη Γαλλία.

 

Θάνατος του Walt Disney

 

Ο Walt Disney, πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1966 από καρκίνο των πνευμόνων. Πριν πεθάνει, σχεδίαζε ένα θεματικό πάρκο στην Φλόριντα των Η.Π.Α που τελικά το ολοκλήρωσε ο αδερφός του, με τα εγκαίνια του να γίνονται τελικά το 1971. Μετά το θάνατο του, η σωρός του αποτεφρώθηκε έκαψαν το σώμα στο Λος Άντζελες. Η κληρονομιά που άφησε στον κόσμο είναι μεγάλη και έφυγε με την φράση «Θα ήθελα το όνομα μου να είναι συνώνυμο με θεάματα ποιότητας για όλες τις ηλικίες» και το κατάφερε. Πάντως οι φήμες που ακούγονται για πάγωμα του σώματος του ώστε όταν εφευρεθεί μια μέθοδος επαναφοράς στη ζωή να επανέλεθει στην ζωή είναι μόνο ένας αστικός μύθος.

Για τον ΕΟΕ,

Ιωαννίδη Ηλέκτρα, Συντάκτρια.

Επιμέλεια: Σοφία Μαγουλιώτη, Επικεφαλής Έρευνας.