Βακτήρια που πιθανώς προέρχονται από το διάστημα και όχι από τη Γη, ανακαλύφθηκαν στο εξωτερικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Τα βακτήρια μπορεί να έχουν μεταφερθεί στο διάστημα από την επιφάνεια της Γης ή θα μπορούσαν να προέρχονταν από κάπου πιο εξωτικά.

Σύμφωνα με τον κοσμοναύτη Anton Shkaplerov που δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS , τα δείγματα που συλλέχθηκαν από την εξωτερική επιφάνεια του Σταθμού στη διάρκεια προηγούμενων διαστημικών περιπάτων, στάλθηκαν στη Ρωσία για ανάλυση, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη βακτηρίων, τα οποία δεν υπήρχαν αρχικά εκεί, όταν εκτοξεύθηκε στο διάστημα το συγκεκριμένο ρωσικό τμήμα του ISS.

«Βακτήρια που δεν υπήρξαν κατά την εκκίνηση της μονάδας βρέθηκαν, έχουν πετάξει από κάπου στο διάστημα και εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό κύτος», δήλωσε ο κοσμοναύτης, χωρίς πάντως να δίνει λεπτομέρειες για το πώς οι Ρώσοι επιστήμονες έφθασαν στο συμπέρασμά τους περί εξωγήινης προέλευσης των μικροοργανισμών. Διευκρίνησε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ότι οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε αυτό ώστε να μάθουν περισσότερα.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη πόσο σκληροτράχηλα είναι ορισμένα αρχαιόφιλα βακτήρια, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το Space.com, άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκλεισθεί η πιθανότητα μεταφοράς των βακτηρίων από τη Γη. Πειράματα στο παρελθόν, άλλωστε, έχουν δείξει ότι ακόμη και μικροσκοπικά ζώα, τα βραδύπορα, μπορούν να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες του διαστήματος.
Και στο παρελθόν, πάλι μέσω του TASS, Ρώσοι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι μικροοργανισμοί και πλανγκτόν είχαν ανακαλυφθεί σε δείγματα που είχαν συλλεχθεί σε διαστημικούς περιπάτους, αλλά είχαν θεωρηθεί ότι έχουν γήινη προέλευση. Όπως τότε, έτσι και τώρα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε για διευκρινίσεις στην αντίστοιχη ρωσική υπηρεσία Roscosmos. Δεν είναι σαφές πού ακριβώς βρίσκονται σήμερα αυτά τα «εξωγήινα» βακτήρια, ποιος τα μελετά στη Ρωσία και τι έχει μάθει γι’ αυτά έως τώρα.

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος