Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν βραβεύτηκε «Καρλομάγνος» την Πέμπτη, 10 Μαΐου στο Άαχεν της Γερμανίας, έναν χρόνο μετά την εκλογή του.
Ο λόγος που δόθηκε το βραβείο στον Μακρόν αφορούσε την πορεία του μέχρι τώρα σχετικά με τα καθήκοντα του ως προς την χώρα του. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίστηκε ως «ένας θαρραλέος πρωτοπόρος για την ανανέωση του ευρωπαϊκού οράματος».

Η βράβευση έγινε από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε: «Ακούω εκείνους που στη Γερμανία λένε: “Ας μην παραδοθούμε στις σειρήνες αυτής της Γαλλίας που γνωρίζουμε πολύ καλά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σοβαροί, δεν έχουν κάνει τις δικές τους μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία μας ζητά μια Ευρώπη που θα είναι του χεριού της. Θέλει μια Ευρώπη γι ‘αυτήν, μια Ευρώπη που θα χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της, μια Ευρώπη που θα της επιτρέψει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που δεν ξέρει η ίδια πώς να κάνει”. Ξυπνήστε! Η Γαλλία έχει αλλάξει! Δεν είναι πλέον η ίδια».

Όσον αφορά το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνος, απονέμεται από το 1950 κάθε χρόνο. Απευθύνεται κυρίως σε ιδιαίτερες προσωπικότητες ή θεσμούς που με τις πράξεις τους συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και την διατήρηση της ειρήνης. Κάθε χρόνο το πρόσωπο ή ο θεσμός που βραβεύεται είναι διαφορετικός εφόσον αξιολογηθεί και του δοθεί ο ανάλογος τίτλος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την χρονιά του 2016 κατά την οποία βραβεύτηκε ο Πάπα Φραγκίσκος και το 2002 με τη βράβευση του ευρώ.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος