Το ”Παρίσι των Βαλκανίων”, όπως αποκαλούν κάποιοι το Βουκουρέστι, είναι αναμφίβολα μία ταξιδιωτική έκπληξη. Μπορεί στο άκουσμά του, λόγω της φτώχειας που επικρατούσε, να μην προϊδεάζεται κάποιος θετικά, αλλά το ταξίδι σίγουρα καταρρίπτει αυτή την προκατάληψη.
Το Βουκουρέστι βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας και σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η περιοχή απλώνεται ανάμεσα στους πρόποδες των Καρπαθίων και τον Δούναβη. Αποτελεί το βιομηχανικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Ρουμανίας, καθώς και συγκοινωνιακός κόμβος της Ανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, το Βουκουρέστι είναι η πιο ευμαρής πόλη της Ρουμανίας. Ο πληθυσμός του στην ευρύτερη αστική περιοχή ανέρχεται περίπου στα 2 εκατομμύρια κατοίκους. Το όνομα του ”București ” έχει ασαφή προέλευση και φέρεται να προέρχεται απο τον ”Bucur”, έναν βοσκό, οποίος ίδρυσε την πόλη δίπλα στον ποταμό Ντιμπρόβιτα.


Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας αρχίζει να βρίσκει τη χαμένη της ταυτότητα και αίγλη. Μπαίνοντας στην πόλη υπαρχουν άχαρα, γκρι κτίρια , τα οποία έχουν μείνει κατάλοιπα από τον κομμουνισμό του Δικτάτορα Τσαουσέσκου, σε αντίθεση με τα επιβλητικά, μεγαλοπρεπή κτίρια που ξεπροβάλλουν στο εσωτερικό της. Πιο συγκεκριμένα, η ρυμοτομία της πόλης περιλαμβάνει φαρδιές δεντροφυτεμένες λεωφόρους που οδηγούν σε μεγάλες κυκλικές πλατείες, οι οποίες στεγάζουν εντυπωσιακά μνημεία, όμορφα μπαρόκ αρχοντικά, μεγάλα πεζοδρόμια με ωραία καφέ και κάνουν τον επισκέπτη να θέλει να περιπλανηθεί. Στα θετικά της πόλης , σημειώνεται και η έντονη νυχτερινή ζωή της.
Τα πιο όμορφα μνημεία, αλλά και περιοχές στο Βουκουρέστι που αξίζει κανείς να επισκεφθεί , είναι σίγουρα ”η Αψίδα του Θριάμβου”, το Ιστορικό Κέντρο, όπου επιβάλλεται να περιηγηθείτε στα σοκάκια του, να θαυμάσετε τα ιστορικά κτίρια και να απολαύσετε υπέροχες γεύσεις από τα εστιατόρια που υπάρχουν. Επίσης, το παλάτι του Κατακουζηνού που ονομάζεται και παλάτι- μουσείο του Γεωργίου Ενέσκου σήμερα, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα I.D.Berindei σε Γαλλικό μπαρόκ στυλ και κατασκευάστηκε (1898-1900).


H Πλατεία της Επανάστασης (Piata Revolutiei), όπου θα δείτε το κτίριο της Γερουσίας, αυθεντικό δείγμα σταλινικής αρχιτεκτονικής που στέγαζε την Κεντρική Επιτροπή του κομμουνιστικού Κόμματος και από εκεί είχε εκφωνήσει τον τελευταίο του λόγο ο Τσαουσέσκου. Στην πλατεία της Επανάστασης ακόμη ,βρίσκεται και η Εθνική Πινακοθήκη, όπου μπορείτε να δείτε έργα ευρωπαίων καλλιτεχνών. Μια μικρή παράκαμψη στα αριστερά θα σας οδηγήσει στην δεύτερη ιστορική πλατεία, του Πανεπιστημίου (Piata Universitatii).Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο και να συνεχίσετε την περιήγησή σας στα στενά δρομάκια που οδηγούν στο νότιο τμήμα της ”Calea Victoriei”. Επίσης, στην οδό ”Stavropoleos”, μπορείτε να δείτε την ομώνυμη ορθόδοξη εκκλησία και να επισκεφθείτε την παλαιότερη μπυραρία-εστιατόριο της πόλης ”Cara cu Bere”.


Το ”Παλάτι της Βουλής” ή αλλιώς το ”Παλάτι του Λαού” (Palatul Parlamentului) , το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο, βρίσκεται στο κέντρο του Βουκουρεστίου, κοντά στην πλατεία ”Unirii” και κατασκευάστηκε την περίοδο 1984- 1989. Περιλαμβάνει 14 ορόφους, έχει ύψος στα 80 περίπου μέτρα και καταλαμβάνει επιφάνεια 330.000 τετραγωνικών μέτρων. Ακόμη, περιλαμβάνει 3.200 δωμάτια, 60 διαδρόμους, 60 αίθουσες υποδοχής και ένα μεγάλο πυρηνικό καταφύγιο είκοσι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Το πάρκο Ερεστράου (Herastrau), είναι το μεγαλύτερο της πόλης και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της. Δημιουργήθηκε το 1936 και απλώνεται σε μια τεράστια έκταση 2.000 στρεμμάτων. Περιποιημένοι χώροι αναψυχής και δυο μεγάλες λίμνες συνθέτουν το πάρκο και δημιουργούν ένα ευχάριστο φυσικό περιβάλλον για κάθε επισκέπτη. Στην άκρη του πάρκου βρίσκεται το ”Village Museum”, στο οποίο βρίσκονται περισσότερα από 300 κτίσματα ,όπως εκκλησίες, αγροτόσπιτα, ανεμόμυλοι, χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής από κάθε περιοχή της Ρουμανίας. Μία άλλη επιλογή για απόδραση στη φύση, αλλά εντός της πόλης είναι οι Βοτανικοί Κήποι (Gradina Botanica), οι οποίοι περιλαμβάνουν χιλιάδες είδη φυτών από κάθε γωνιά του πλανήτη και συντηρούνται από το Πανεπιστήμιο.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Μαρίζα Παπαναστασίου, Δημοσιογράφος.