Ο Βόλος είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδος και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας. Βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα , στη Θεσσαλία και αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας. Το τοπωνύμιο του, εμφανίστηκε γύρω στον 14ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την περιοχή <<Άνω Βόλος>> που βρίσκεται στους πρόποδες του Πηλίου.

Δεν είναι τυχαία η ονομασία που δίνουν στο Βόλος ως το <<κόσμημα του Παγασητικού>>. Το μαγευτικό λιμάνι του , που ξεκινά από τα <<παλαιά Ψαράδικα>> και εκτείνεται ως την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, τα γραφικά μαγαζάκια του με τους μεζέδες στην περιοχή των <<Παλαιών>>, οι όμορφες κοντινές παραλίες εντός και εκτός της πόλης, όπως η παραλία του Αναύρου, η παραλία της Αγριάς, καθώς επίσης και ο γραφικός λόφος της Γορίτσας, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την ατελείωτη θέα της πόλης με την ομώνυμη εκκλησιά της Παναγιάς (1892), την Παναγιά της Τρύπας, χτισμένη σε σπηλιά, δίπλα στη θάλασσα είναι μέρη, τα οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί στο Βόλο, είτε χρησιμοποιώντας το ποδήλατο, αφού ο Βόλος θεωρείται η κατεξοχήν ποδηλατούπολη είτε χρησιμοποιώντας τα τοπικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε απλώς περιηγηθεί ως πεζός.

volos-1

Ακόμη, το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο – Παπαστράτος (1926) κατά μήκος της παραλίας του Βόλου, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,αλλά και ο γραφικός σιδηροδρομικός σταθμός του Εβαρίστο Ντε Κίρικο (1884) , ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την επίβλεψη του <<Μουντζούρη>>, το γνωστό τρενάκι του Πηλίου, το οποίο λειτουργούσε ως τουριστικό αξιοθέατο για τη διαδρομή Βόλος – Μηλιές , αποτελούν τα <<κρυμμένα διαμάντια>> της πόλης του Βόλου.

Περιγράφοντας την πόλη του Βόλου, δεν γίνεται να μην αναφερθεί το μυθικό βουνό του Πηλίου ή αλλιώς το βουνό των Κενταύρων, το οποίο υπολογίζεται ότι έχει 1.624 μέτρα υψόμετρο και εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιανατολικά. Το Πήλιο είναι γνωστό ως το <<βοvolos-2υνό των Κενταύρων>>, καθώς σύμφωνα με την μυθολογία αποτελούσε τη θερινή κατοικία των θεών και την πατρίδα των Κενταύρων. Επιπλέον, αποτελεί τον πιο επιβεβλημένο προορισμό είτε για χειμερινές διακοπές είτε για καλοκαιρινές. Ενδεικτικά ,από τα πιο όμορφα και γραφικά μέρη για χειμερινές αποδράσεις στο Πήλιο, είναι η Μακρυνίτσα, η Πορταριά, οι Μηλιές, η Τσαγκαράδα, τα Χάνια, τα οποία διαθέτουν χιονοδρομικό κέντρο και καταφύγιο και ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, όπου κανείς μπορεί να επισκεφθεί το μουσείο του γνωστού γλύπτη Νικόλα. Σε αυτά τα μέρη μπορεί κανείς να κάνει τις διακοπές του δοκιμάζοντας διάφορες τοπικές συνταγλες που σίγουρα θα του μείνουν αξέχαστες. Τέλος, από τις πιο όμορφες παραλίες που αξίζει κανείς να επισκεφθεί στο Πήλιο είναι ο Μυλοπόταμος , οι Άγιοι Σαράντα, η Φακίστρα, η Ξυνόβρυση- Ποτιστικά, η Μελανή, το Χορευτό και το Μικρό, οι οποίες συνεπαίρνουν κάθε τουρίστα με γαλαζοπράσινα νερά τους και τις χρυσές αμμουδιές.

volos-2

Ο Βόλος είναι από τους πιο όμορφους προορισμούς στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο , καθώς συνδιάζει το βουνό με τη θάλασσα , την ιστορία και τη μυθολογία με τη γεύση. Είναι ένας ονειρικός προορισμός που γοητεύει τον ταξιδιώτη με μία μόνο γεύση. Γευτείτε!

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Παπαναστασίου Μαρίζα, Δημοσιογράφος