Πώς θα σας φαινόταν, αν σας έλεγε κάποιος ότι υπάρχει μία βιβλιοθήκη στον κόσμο, στην οποία υπάρχει όλο το υλικό για να αποτραπεί μία επερχόμενη οικονομική κρίση; Σίγουρα υπερβολικό, αν όχι αδύνατο. Και όμως υπάρχει ή τουλάχιστον αυτό επιχειρεί μία ομάδα ανθρώπων στο Εδιμβούργο.

Συγκεκριμένα, εκεί έχει δημιουργηθεί η «Βιβλιοθήκη των Λαθών», όπως χαρακτηριστικά την έχουν ονομάσει, της οποίας στόχος είναι να εκπαιδεύσει καλύτερα τους μελλοντικούς και μη οικονομολόγους, στο να «προβλέπουν» καλύτερα το… οικονομικό μέλλον. Την ονομασία της την έχει πάρει σαφώς από όλα τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν σχετικά με τη διαχείριση οικονομικών υφέσεων και κρίσεων και έμπνευση για τη δημιουργία της αποτέλεσε η μεγάλη οικονομική κρίση του 2008. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της, η οικονομική ύφεση του 2008 αποτελεί το ιδανικό κακό παράδειγμα του πως «έξυπνοι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν χαζά πράγματα». Για την ακρίβεια, ένας από τους δημιουργούς της, ο Russell Napier, ο οποίος είναι και σύμβουλος της CLSA, του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού φορέα της Ασίας, δήλωσε χαρακτηριστικά στη Huffington Post: «Τα λάθη μπορεί μερικές φορές να είναι μακρινά, αλλά ακόμα και όταν δεν είναι, η μελέτη τους έχει ακόμα αξία, καθώς η ανθρώπινη πρόοδος βασίζεται στη μάθηση από τα λάθη. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε για ποιο λόγο οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν ηλίθια πράγματα, μπορούμε να κάνουμε κι εμείς λιγότερα ηλίθια πράγματα. Η βιβλιοθήκη των λαθών παρέχει έναν πόρο για τη μελέτη τέτοιων λαθών καθώς εκπληρώνουμε το σύνθημά μας Mundum mutatu errore singillatim, το οποίο σημαίνει αλλάζοντας τον κόσμο με ένα λάθος κάθε φορά.»

Συνεχίζει υποστηρίζοντας πως το να δείχνουμε εμπιστοσύνη σε ατελή οικονομικά μοντέλα αλγόριθμων, μας δίνει μία εντελώς λανθασμένη αίσθηση της πραγματικότητας, γεγονός που οδηγεί με… μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή.

Η δημιουργία αυτού του φιλανθρωπικού εγχειρήματος, το οποίο υφίσταται από το 2014, έχει καθιερωθεί χάρη στη γενναιοδωρία πολλών δωρητών και το περιεχόμενό της βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμο σε όλους εκείνους που κάνουν εγγραφή ως αναγνώστες.

Έτσι, μέσα από την τεράστια συλλογή βιβλίων που διαθέτει, αποσκοπεί, όχι στην στείρα μετάδοση της γνώσης, αλλά στην ολιστική προσέγγιση της ιστορίας των χρηματοοικονομικών και στην κατάλληλη αξιοποίησή της. Και ποια είναι αυτή; Η ικανότητα, φυσικά, σύμφωνα με τους υπευθύνους της, να κατανοούν και να μη βασίζονται σε μη ρεαλιστικές υποθέσεις και στο πώς θα λειτουργούσαν θεωρητικά τα οικονομικά.

Αυτή, λοιπόν, η τεράστια συλλογή, όπως προαναφέρθηκε, περιέχει πάνω από 2000 βιβλία, τα οποία είναι σχετικά με την οικονομία και τη χρηματοδότηση και απευθύνονται σε κάθε χώρα του πλανήτη. Μέσα στα δωμάτια της «Βιβλιοθήκης των Λαθών» οι φοιτητές μπορούν να βρουν βιβλία πασίγνωστων συγγραφέων, όπως ο Karl Marx, ο Milton Friedman, ο Paul Krugman και ο Michael Lewis κι έτσι να έχουν μίας μεγαλύτερης ακρίβειας εκπαίδευση στον τομέα της οικονομίας.

Επομένως, γίνεται κατανοητό πως όραμα και απώτερος σκοπός των δημιουργών της πρωτότυπης αυτής βιβλιοθήκης είναι να εκπαιδευτούν οι αναγνώστες της ως προς την αποφυγή οικονομικών λαθών και παράλληλα να συμβάλλουν στη θεμελίωση μιας καλύτερης παγκόσμιας οικονομίας. Για να δούμε, θα τα καταφέρουν;

Πηνελόπη Σωτηριάδου,Δημοσιογράφος