Τα βιντεοπαιχνίδια είναι απλά ένα μεγάλο κεφάλαιο στην τεχνολογική παραγωγή ή μέσο διακίνησης υποσυνείδητων μηνυμάτων; Αυτό το ενδεχόμενο θα εξετάσουμε στο παρόν άρθρο.

Πριν κάποιοι σπεύσουν να μας χαρακτηρίσουν ως ”συνομοσιολόγους” ή με κάποια άλλη χαρακτηριστική ταμπέλα πρέπει κατ αρχάς να λάβουν υπόψη τους πως τα βιντεοπαιχνίδια  απευθύνονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες με ότι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε σε πολλούς πλέον είναι προφανές πως ένας εκ των σκοπών των βιαιοτέρων των παιχνιδιών( πλην του να πλουτίζουν τις εταιρίες και τα studio) είναι η εμφύτεψη βίαιων εικόνων και πρακτικών στα νεανικά μυαλά. Ο νεανικός εγκέφαλος είναι ο πιο ευάλωτος σε τέτοιου είδους πληροφορίες διότι λειτουργεί σαν σφουγγάρι, φιλτράρει τα  πάντα δε απορρίπτει τίποτα. Όπως μας λέει και ο Cristofer Nolan στην ταινία του inception(2010) το ισχυρότερο και πιο αποτελεσματικό όπλο είναι μια ΙΔΕΑ, βαθιά ριζωμένη στα θεμέλια του υποσεινηδήτου.

Πίσω λοιπόν στο άρθρο μας. Παρακάτω σας παραθέτουμε το αποτέλεσμα της έρευνας μας πάνω σε τίτλους παιχνιδιών που κατά την γνώμη μας περνούν υποσυνείδητα μηνύματα.

 

HALO: Το επιτυχημένο και πολυβραβευμένο παιχνίδι της Microsoft μας ταξιδεύει στο 2552 όπου η ανθρωπότητα ανακαλύπτει ένα μυστηριώδες πλανήτη. Ένα πλανήτη-δακτυλίδι. Ναι καλά διαβάσατε. Και πιο συγκεκριμένα ένα από τα 7 δακτυλίδια!! Τα οποία κατασκευάστηκαν από μία αρχαία φυλή, σύμφωνα με το παιχνίδι. Αρχαία φυλή; Ανώτερος τεχνολογικά πολιτισμός. Τι μου θυμίζει αυτό; Τι μου θυμίζει;;

Στο νεότερο τίτλο της σειράς που μάλιστα κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται ένας ακόμα μυστηριώδης κόσμος. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για γιγαντιαίο μεταλλικό πλανήτη μέσα στον οποίο συντηρείται ζωή. Γιατί μου θυμίζει το Death Star από το STAR WARS; (το οποίο συμπτωματικά μοιάζει  με έναν εκ των δορυφόρων του Κρόνου, την Μιμα). Η αρχαία αυτή λοιπόν φυλή σύμφωνα πάντα με τον γνωστό τίτλο της Microsoft  είναι υπεύθυνη για ότι συμβαίνει στον γαλαξία, ενώ αναφέρεται πως ο Δημιουργός της ανέθεσε αυτήν την ευθύνη. Κάτι δηλαδή σαν άρια φυλή. Τι μου θυμίζει αυτό;;;  Επιπροσθέτως γίνεται λόγος για αρχαίο πόλεμο μεταξύ αυτής της φυλής και των ανθρώπων. Μίλησε κανείς για Ατλαντίδα; Τέλος να αναφέρουμε πως  ένα είδος  στρατιωτών τους οποίους καλείσαι να αντιμετωπίσεις ονομάζονται Prometheans. Χμ……..

ΥΓ: Οι γήινοι υπερστρατιώτες  αυτού του παιχνιδιού ονομάζονται Spartans.

Προχωράμε στο Gears of war. Μια εξωγήινη φυλή μας επιτίθεται. Η ανθρωπότητα ηττάται κατά κράτος τον πρώτο καιρό, από τα εξωγήινα στρατεύματα τα οποία και ελέγχονται από άνθρωπο, και μάλιστα γυναίκα. Οι άνθρωποι όμως δεν αντιμετωπίζουν μόνο τους εξωγήινους αλλά και μια μορφή ιού ο οποίος μετατρέπει τους νοήμονες οργανισμούς σε υπάκουους στρατιώτες οι οποίοι ‘’αναδύονται’’ από τα έγκατα της γης….. Οι άνθρωποι τότε καταφεύγουν σε μια λύση απελπισίας. Την καταστροφή μεγάλου μέρους της μελλοντικής γης από ένα υπερόπλο. Το ‘’hammer of dawn’’

.το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από έναν δορυφόρο, ο οποίος και εκτοξεύει ακτίνες λέιζερ, καταστρέφοντας ολόκληρες πόλεις με το πάτημα ενός κουμπιού. Ανέφερε κανείς το Bevatron;

Crysis: Ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος παιχνιδιού βολών. Εκεί παίρνεις μέρος στη μάχη  ως ένας απλός πεζοναύτης στον οποίο έχει τοποθετηθεί μία νανοστολή. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι αναφέρονται με ακρίβεια οι δυνατότητες που σήμερα γνωρίζουμε ότι μπορεί μια νανοστολή να έχει. Αορατότητα, αυξημένη αντοχή, λειτουργία σκλήρυνσης της στολής, ακόμα και αύξηση ή ενίσχυση των ανθρώπινων αισθήσεων. Και εδώ ο εχθρός είναι εξωγήινος, ο στρατός του οποίου βγαίνει και εδώ κάτω από τη γη. Αποκάλυψη του Ιωάννη, κανείς;; χμ…….

Συνομοσιολογίες ή πραγματικά γεγονότα;        Ιδού η απορία…

 

Βουλγαρόπουλος Χρήστος

Υπεύθυνος Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας ΕΟΕ