Με το σύνθημα “αδιαίρετοι” ( #unteilbar), κατέβηκαν στο κέντρο του Βερολίνου χιλιάδες διαδηλωτές για να εκφράσουν μηνύματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καθώς και κατά των περικοπών του κοινωνικού κράτους.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης ανέμεναν 40.000 διαδηλωτές, όμως, αυτός ο αριθμός ξεπεράστηκε κατά 200.000 περίπου, φτάνοντας δηλαδή στα 242.000 άτομα. Η ίδια η αστυνομία δεν έκανε δηλώσεις σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων αλλά 900 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν προκειμένου να διεξαχθεί ειρηνική διαδήλωση.

Ακούστηκαν πολλά συνθήματα κατά του μίσους καθώς επίσης υπήρχαν και πανό όπου αυτά ήταν αναγραμμένα. Κάποια από τα συνθήματα των συμμετεχόντων ήταν «Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, είμαστε όλοι αδιαίρετοι», «Δεν υπάρχει θέση για τους Ναζί», «Η διάσωση στη θάλασσα δεν είναι έγκλημα», «περισσότερη αγάπη, λιγότερο μίσος» κτλ.

Η διαδήλωση είχε την υποστήριξη πολλών οργανισμών, πολιτικών κομμάτων, θρησκευτικών οργανώσεων κτλ. Δηλώσεις έκανε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, και τάχθηκε υπέρ της δράσης αυτής και ενάντια στους δεξιούς λαϊκιστές που θέλουν να διχάσουν τον κόσμο με την ξενοφοβία. Υποστηρίζει πως τέτοιου είδους αρνητικά φαινόμενα δεν θα πρέπει να υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.
Όσο αφορά την πλευρά της Αριστεράς υποστηρίχθηκε πως αρνήθηκε να συμμετέχει στην διαδήλωση. Όμως, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτική ομάδας του κόμματος Σάρα Βαγκενκεχτ διέψευσε αυτό το γεγονός και εξέφρασε την ελπίδα της πως παρόλο που δεν συμφωνεί πλήρως με το περιεχόμενο του προσκλητηρίου των διοργανωτών ελπίζει πως θα υπάρχει συμμετοχή για να προωθηθούν τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν.

Η οργάνωση του Βερολίνου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αποφάσισε να μην πάρει μέρος στην διαδήλωση, αφού ανάμεσα στους διοργανωτές ήταν και ένας δικηγόρος της “Κόκκινης βοήθειας”, ενός οργανισμού δηλαδή που υποστηρίζει “ακροαριστερούς εγκληματίες”, όπως τους αποκάλεσαν.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος