Η βρετανική εταιρία Ten Fold Engineering, δημιούργησε το uBox, ένα φορητό σπίτι που κατασκευάζεται σε λιγότερο από δέκα λεπτά.
Η πρόοδος της τεχνολογίας μας παρουσιάζει κάθε φορά και κάτι καινοτόμο που διευκολύνει όλο και περισσότερο τη ζωή μας. Το συγκεκριμένο σπίτι είναι ένα μεγάλο κουτί το οποίο, όταν ξεδιπλωθεί, έχει διάμετρο περίπου 60 τετραγωνικών μέτρων και προσφέρει τις ανέσεις ενός κανονικού σπιτιού.

Όσον αφορά τη λειτουργία της συσκευής, έχει αυτόματο μηχανισμό και δεν απαιτεί κάποιο στήριγμα για να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έχει τη δυνατότητα να το ανοιγοκλείνει όποτε το επιθυμεί, μεταφέροντας τα πράγματα του μέσα σε αυτό, και να το στήσει όπου θέλει, χωρίς να υπάρχει περιορισμός.
Είναι δυνατόν επίσης να ενσωματωθούν συσκευές κάθε είδους, αφού πρώτα τοποθετηθούν στις κατάλληλες θέσεις για να μεταφέρονται μέσα στο «κουτί».

Για ποιον λόγο φτιάχτηκαν τέτοιου είδους σπίτια;
Σύμφωνα με τον Βρετανό αρχιτέκτονα, David Martyn, ο οποίος ίδρυσε την Ten Fold Engineering πριν από επτά χρόνια δήλωσε: «Για να προσφέρουν ευελιξία στους ιδιοκτήτες τους. Στον νέο κόσμο, χρειαζόμαστε ευκινησία γιατί οι καταστάσεις αλλάζουν συνεχώς. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα».

Στην ερώτηση: «Μπορούμε να κάνουμε κάτι τόσο μεγάλο, εύχρηστο; Να λειτουργεί και να κάνει όσα χρειαζόμαστε;», ο αρχιτέκτονας απάντησε: «Θέλαμε να κατασκευάσουμε κάτι που θα μπορούσε να μεταφερθεί με τα σύγχρονα μέσα, όπως ένα φορτηγό, που θα μπορούσε να κατασκευαστεί χωρίς τη βοήθεια εργατών και γερανών, κάτι που θα γινόταν σε μερικά λεπτά, για να μην χάνουμε χρόνο».

Η αρχική λειτουργία του uBox ήταν αποκλειστικά το σπίτι αλλά τώρα ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως γραφείο, κατάστημα, εστιατόριο ή και χώρο έκθεσης. Ο αρχιτέκτονας, Martyn μίλησε και για την έντονη ευελιξία του που δίνει στα άτομα: «Μπορεί να το βάλεις σε ένα βουνό το χειμώνα ή στην παραλία το καλοκαίρι. Ξέρω ότι ακούγεται σαν κάτι που προορίζεται για πλούσιους, αλλά δεν είναι. Ένα σχολείο μπορεί να έχει μία τάξη (σε ένα μέρος) κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου και μία τάξη (σε άλλο μέρος) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τον κόσμο και λιγότερα περιττά βάρη».

Σύμφωνα με την διευθύντρια ανάπτυξης της Ten Fold Engineering, Andrea De Boer, η ιδέα του uBox αποδείχθηκε δημοφιλής σε αρκετούς τομείς αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Ο αριθμός των φορητών σπιτιών που υπάρχουν στην αγορά δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη ενώ η τιμή τους φτάνει μέχρι και 129.000 δολάρια.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος