Τα Τρίκαλα έγινε η πρώτη πόλη της Ελλάδας με 5G μετά από συμφωνία που υπέγραψε ο δήμος Τρικκαίων, με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την e-trikala ΑΕ.

Η υπογραφή της συμφωνίας αφορά την σταδιακή μετατροπή της πόλης της Δυτικής Θεσσαλίας σε μια πόλη 5G-Ready. Θα εγκατασταθεί στην συγκεκριμένη πόλη πιλοτικό δίκτυο 5G. Οι εργασίες για την εγκατάσταση θα διαρκέσουν 4 μήνες. Ο δήμαρχος των Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε πως «αν το ίντερνετ των αντικειμένων είναι τα οχήματα για το μέλλον, η τεχνολογία 5G είναι οι λεωφόροι από τις οποίες θα περάσουν αυτά τα οχήματα».

Εκτός από το ασύρματο ίντερνετ που θα παρέχει το 5G στους κατοίκους των Τρικάλων, το δίκτυο θα παρέχει λύσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με υπηρεσίες όπως για τον τομέα των σταθμεύσεων και του φωτισμού για τους δημότες.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας τόνισε πως η τεχνολογία αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα μας και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε. Ακόμη ο κ. Βασίλης Μαγκλάρας ενημερώθηκε για την νέα μέθοδο στην γεωργία. Το smartfarming. Το smartfarming είναι μία νέα μέθοδο που θα βοηθάει τους αγρότες για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουνε όπως λίπανση ή το πότισμα.

Η Ελλάδα προετοιμάζετε για την αλλαγή σε 5G εδώ και πολύ καιρό. Πέρσι ο ιδιοκτήτης της Cosmote συνεργάστηκε με την Nokia για να καταφέρουν να πιάσουν ταχύτητες 5G.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος