Η επαφή του ανθρώπου με την φύση έχει πολλές θετικές επιδράσεις πάνω του. Βέβαια για τους κατοίκους των πόλεων τα πάρκα αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη λύση για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή μαζί της.

Όπως σε όλα όμως, έτσι και στον τομέα των πάρκων τα πράγματα έχουν εξελιχθεί. Ενώ έχουμε συνηθίσει μικρές λιμνούλες ή ρυάκια μέσα στα πάρκα πλέον υπάρχουν και πάρκα μέσα στο νερό! Σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης έχουν δημιουργηθεί πλωτά πάρκα προσβάσιμα σε όλους.

Ένα πλωτό πάρκο βρίσκεται στο Ρότενταμ της Ολλανδίας. Δημιουργήθηκε με πλαστικά που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού μέσα στο ποτάμι New Meuse, τα οποία και ανακυκλώθηκαν. Σκοπός της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε είναι η αποτροπή των πλαστικών να φτάσουν στη Βόρεια Θάλασσα και να δώσουν άλλη αξία στο πλαστικό. Αυτή η κατασκευή ωφελεί ακόμα και τα ψάρια τα οποία θα έχουν μέρος να αφήσουν τα αυγά τους λόγω του τελειώματος της πλατφόρμας, με αρκετό χώρο και για να αναπτυχθούν τα φυτά.

Στο Πάντινκτον του Λονδίνου βρίσκεται το Floating Pocket Park στο Merchant Square. Είναι 730τμ. Πάνω στο Grand Union Canal και προσφέρει έναν πράσινο δημόσιο χώρο πάνω στο νερό. Επιτρέπει στον κόσμο που επισκέπτεται το μέρος να περπατήσει γύρω από το νερό και μάλιστα έχουν φυτέψει διάφορα φυτά. Είναι ανοιχτό όλον τον χρόνο και τα φυτά του θα αλλάζουν ανάλογα με την κάθε εποχή. Είναι ένας χώρος κατάλληλος για όλων των ειδών τις συναντήσεις αλλά και για διάφορες εκδηλώσεις. Αποτελεί μια όαση πράσινου χώρου στο κέντρο του Λονδίνου.

Το Floating Island στο Brugge του Βελγίου είναι ένα πάρκο που κατασκευάστηκε από την Κορεάτικη OBBA με σκοπό να προσθέσει παραπάνω δημόσιο χώρο για τον κόσμο μέσα στο κέντρο της πόλης. Είναι μια πλωτή πλατφόρμα που καλύπτει 100 τ.μ. Περιβάλλεται από πρασινάδα και είναι προσβάσιμο για όλους.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος