Ένας διαφορετικός «δρόμος του μεταξιού» είναι χτισμένος στην πόλη της Λυών και η ιστορία του ξεκινά από τον 4ο αιώνα.

Η λέξη traboules προέρχεται από το λατινικό trabulare (transambulare), που σημαίνει διασχίζω κι όπως καταλαβαίνουμε κι από τη σημασία της, αποτελούν κάποια ιδιαίτερα μυστικά περάσματα. Είναι συνδεδεμένα με την πόλη της Λυών, αλλά μπορούμε να τα εντοπίσουμε και σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπως η Σαιντ-Ετιέν κι η Μακόν.

Τα πρώτα traboules φτιάχτηκαν, αρχικά, για να βοηθήσουν τους κατοίκους στη γρήγορη μεταφορά νερού από τις όχθες του ποταμού Σον στα σπίτια τους. Ωστόσο, μετέπειτα εξελίχθηκαν σε εμπορικά κέντρα μεταφοράς προϊόντων, καθώς η περιοχή Κρουά-Ρους της Λυών αποτελούσε την καρδιά εμπορίου πολλών αγαθών αλλά, κυρίως, του μεταξιού κατά τον 19ο αιώνα. Για να κατανοήσουμε μόνο το πόσο σημαντικό ήταν το μετάξι για τη Λυών τότε, αξίζει μόνο να αναφέρουμε πως τη δεκαετία του 1830 υπήρχαν περίπου 25.000 αργαλειοί στην πόλη και άνοιγαν συνεχώς ολοένα και περισσότερα εργαστήρια μεταξιού. Έτσι, τα traboules βοηθούσαν τους εργάτες του μεταξιού να πηγαίνουν συντομότερα από τα εργαστήριά τους στους εμπόρους και στις αγορές στο κέντρο της πόλης, προστατεύοντάς τους κιόλας κι από τις κακές καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, αποτελούσαν και τα σημεία συνάντησης των κατοίκων της αλλά και των canuts, όρος που αποδίδεται στους εργάτες του μεταξιού. Ωστόσο, οι έμποροι, βλέποντας αυτήν την άνθηση του μεταξιού, άρχισαν να εκμεταλλεύονται τους υφαντές μειώνοντάς τους μισθούς και προνόμιά τους. Συνεπώς, έχοντας να αντιμετωπίσουν αυτές τις εκβιαστικές οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό και τη νέα τεχνολογία οι εργάτες άρχισαν να εξεγείρονται. Συσπειρώθηκαν, έκλεισαν τα μαγαζιά τους κι έκαναν πορεία στην πόλη, παίρνοντας μαζί τους και οπλισμό, με σκοπό να καταστήσουν όμηρη την βιομηχανία, έως ότου να συμφωνηθεί ένας σταθερός μισθός. Παρά ταύτα, οι εξεγέρσεις είχαν αιματηρή καταστολή και πάνω από 10.000 canuts καταδικάστηκαν στο Παρίσι κι αντιμετώπισαν ποινική απέλαση.

Τα traboules της Λυών ξεπερνούν τα 400 σε αριθμό, αλλά, δυστυχώς, μόνο 40 από αυτά είναι ανοιχτά για το κοινό. Τα βρίσκουμε, κυρίως, στην παλιά πόλη και στις ιστορικές περιοχές της Κρουά-Ρους και είναι σημαδεμένα με μια μικρή χαρακτηριστική σφραγίδα. Τα ιδιωτικά traboules βρίσκονται πίσω από κλειδωμένες πόρτες ή πύλες και είναι συνήθως είσοδοι σε διαμερίσματα, ενώ τα περισσότερα υπόγεια περάσματα χρησιμεύουν αυτήν τη στιγμή ως αποθηκευτικοί χώροι. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο δήμος της Λυών ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης των traboules, με αντάλλαγμα οι κάτοικοί της να τα αφήνουν ανοιχτά, από το πρωί έως το βράδυ, για τους τουρίστες που επισκέπτονται σωρηδόν την πόλη.

2015 Hols Lyon

Η διάταξη της παλιάς πόλης της Λυών είναι τέτοια που δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι κάθετοι στο ποτάμι παρά μόνο τα ιδιαίτερα αυτά μυστικά δρομάκια και για πολλούς αυτό που σε κάνει γνήσιο Λυωνέζο είναι να γνωρίζεις πολύ καλά τα traboules της πόλης.

Το πιο γνωστό από αυτά είναι το «Traboule de la cour des Voraces» και βρίσκεται στο τετράγωνο της Κρουά-Ρους. Είναι ένα από τα πιο γραφικά traboules, αποτελεί ένα από τα ορόσημα της εξέγερσης των canuts και η σκάλα του είναι η πιο παλιά ενισχυμένη σκάλα από σκυρόδεμα στη Λυών.

Έτσι, εάν, λοιπόν, ποτέ βρεθείτε σε αυτήν την πανέμορφη γαλλική πόλη, μην παραλείψετε να δείτε και το λίγο πιο μυστηριώδες πρόσωπό της μέσα από τα ιστορικά traboules.

Σωτηριάδου Πηνελόπη, Δημοσιογράφος