Η ανωνυμία δεν είναι πανάκεια όπως και η ασυδοσία.

Αν είστε γνώστες της λειτουργίας του Tor, είστε και οικείοι με την ανωνυμία και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Τι είναι το Tor;

Η πλήρης ονομασία του Tor είναι The Onion Router και δημιουργήθηκε πριν χρόνια για τις ανάγκες του ναυτικού των ΗΠΑ. Η λέξη onion (=κρεμμύδι) συμβολίζει τις πολλές στρώσεις πληροφοριών και φασμάτων που μπορεί να συναντήσει ο εκάστοτε χρήστης. Αν και φτιαγμένο για εξυπηρέτηση διαφορετικών σκοπών σήμερα το Tor προσφέρει μία ποικιλία υπηρεσιών και πληροφοριών που στην πλειονότητα τους δεν θα χαρακτηριζόντουσαν ηθικοί. Έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την ανωνυμία του χρήστη όπως είναι ευνόητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιοδήποτε χωρίς “φίλτρο”. Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για διακίνηση πορνογραφίας, κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης εμβέλειας και επιρροής καθώς και πώληση όπλων και ναρκωτικών. Ακόμη και οι πιο “κλειστές” ιντερνετικά χώρες έχουν πρόσβαση στα άδυτα του σκοτεινού δικτύου μέσω του Tor.

Οποιαδήποτε πληροφορία ταξιδεύει στο Tor, ταξιδεύει ανώνυμα σε τυχαίους κόμβους χωρίς να αφήνει στοιχεία δέκτη-παραλήπτη, ενώ όσοι περισσότεροι οι χρήστες του τόσο καλύτερη και η ποιότητα του δικτύου. Πρόκειται για μία μηχανή η οποία απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν και σέβονται την ανωνυμία στο διαδίκτυο και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Βλέπουμε print screen από την μηχανή αναζήτησης εφόσον εγκατασταθεί το Tor

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως αναφέρει και το ίδιο το Tor δεν είναι απλά μία μηχανή αναζήτησης αλλά τρόπος ζωής. Σχεδόν όλες οι διανομές Linux το έχουν στα αποθετήρια τους ( Synaptic, Yum, Yast κλπ.) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αν ο υπολογιστής σας δεν χρησιμοποιεί λειτουργικό Linux πως θα απέχει από τις λειτουργίες του Tor. Αν κάποιοι πάλι επιθυμούν να ψάξουν στοχευμένα ανθρώπους ακόμη και αν είναι πολύ δύσκολο μπορεί να τα καταφέρουν.

Η κύρια προσφορά του Tor είναι η ιδιωτικότητα αλλά καλό θα ήταν να μην συγχέεται με την ασφάλεια σε καμία των περιπτώσεων. Το Tor σου παρέχει απόλυτη ανωνυμία αλλά και έως εκεί, δεν θα βρεις κάτι απόλυτα διαφορετικό και ξεχωριστό αν είσαι ένας βασικός χρήστη υπολογιστή.

Σχεδιάγραμμα με το μέσο αριθμό χρηστών τα έτη 2012-2013. Ο αριθμός έως και σήμερα μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς.

Τι είναι το Deep Web;

Το Tor λειτουργεί ως η πύλη για το Deep Web και είναι σημαντικό να κατανοηθεί πλήρως πως η περιήγηση σας σε αυτό δεν θυμίζει καθόλου την έως τώρα εμπειρία σας στον απλό και συμβατικού περιεχομένου ιστό. Ξεχάστε τον τρόπο λειτουργίας που γνωρίζατε ως τώρα σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google καθώς και τα domain, πρόκειται για μία τελείως διαφορετική κατηγοριοποίηση με domain τα οποία φέρουν την κατάληξη “.onion”.

Αν θέλετε να περιηγηθείτε στο Deep Web καλό θα είναι να ξεκινήσετε με κάποιες λίστες όπως το Hidden Wiki ή άλλες σελίδες που μπορούν να σας παραπέμψουν σε χρήσιμους συνδέσμους.

Εδώ θα δείτε τα πάντα από πώληση ναρκωτικών τύπου Silky Road μέχρι οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή μπορείτε να σκεφτείτε. Κακόβουλα λογισμικά, πλαστές ταυτότητες και έγγραφα έως και δολοφονίες. Το πιο κοινό νόμισμα συναλλαγής είναι το λεγόμενο BitCoin.

Σε αντίθεση με την κοινή χρήση του Tor όπου και δεν πρόκειται για κάποιο κρατικό μυστικό, το Deep Web δεν είναι ούτε ανώνυμο ούτε ασφαλές, αν απαιτείτε κάποια βασική προστασία του υλικού που μοιράζεστε τότε μην μπείτε καν στην διαδικασία πλοήγησης. Δεν σας παρέχεται καμία εγγύηση για την παραμονή ανώνυμου υλικού ούτε κάποια διασφάλιση για τις συναλλαγές σας.

Αν έχετε πρόσβαση μέσω Tail Os τότε το πιο πιθανόν είναι να μην σας επηρεάζουν τα κακόβουλα λογισμικά, αλλά για άλλη μια φορά παίζετε με πιθανότητες.

Ο πιο κοινός λόγος χρήσης του Deep Web είναι η μη καταγραφή δεδομένων η οποία έχει δεχθεί πλήγμα από μεγάλες κυβερνητικές δυνάμεις πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο που συντηρητικές πολιτικοκοινωνικά χώρες όπως και η Τουρκία έχουν απαγορέψει την χρήση Tor.

Ναι επίσης αν θεωρείται πως για κάποιον λόγο βρίσκεστε σε κίνδυνο ή παρακολούθηση και επιθυμείτε να καταγγείλετε ανώνυμα ή ακόμη και αν είστε δημοσιογράφος και αναζητείτε πιο βαθιές πηγές.

Αν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για τα social media ή την δουλειά γραφείου σας τότε οι παραπάνω πληροφορίες καλό θα είναι να μείνουν απλά εγκυκλοπαιδικές καθώς λόγω έλλειψης περαιτέρω γνώσεων μπορεί να θέσετε τα προσωπικά σας στοιχεία και όχι μόνο σε κίνδυνο.

Το περιεχόμενο είναι χαοτικό και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ένας καθημερινός χρήστης, ενοχλητικές και απειλητικές συζητήσεις ενώ και επικίνδυνο υλικό θα μπορεί να εισχωρήσει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια στον υπολογιστή σας.

Για τον Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας

Δήμητρα Μουταφίδου, Δημοσιογράφος