Το Βασίλειο της Νορβηγίας είναι χώρα της Ευρώπης στο δυτικό μέρος της Σκανδιναβίας.Συνορεύει με τη Σουηδία,τη Φινλανδία και τη Ρωσία στην ξηρά,ενώ τα θαλάσσια σύνορα της είναι με την Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.Η ακτογραμμή της εκτείνεται κατά μήκος του Ατλαντικού ωκεανού συμπεριλαμβάνοντας και τα περίφημα Φιόρδ.

Η περιοχή της Νορβηγίας κατοικήθηκε από το τέλος της τελευταίας Εποχής των παγετώνων και υπάρχουν ευρήματα από τις εποχές του λίθου και του χαλκού.Την εποχή που εμφανίστηκαν τα πρώτα ιστορικά αρχεία της Σκανδιναβίας τον 8ο αιώνα, υπήρχαν στην Νορβηγία 29 μικρά βασίλεια.Ένας αριθμός κοινοτήτων ενώθηκαν σε μεγαλύτερους σχηματισμούς και το 872 ο Βίκιγκ Βασιλιάς Χάραλντ Χορφάγκρε έγινε ο πρώτος μονάρχης με εκτεταμένη εξουσία.

norvegia-1

Η Νορβηγική οικονομία είναι μια ιδιαίτερα επιτυχημένη μορφή μεικτής οικονομίας με το κράτος να ελέγχει κάποιους ζωτικούς τομείς.Η οικονομική ανάπτηξη της χώρας κορυφώθηκε το 2000 με ποσοστό ανάπτυξεις 2,7%. Την χρονία εκείνη η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε μερική ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας πετρελαίου διατηρώντας το 67% των μετοχών της εταιρίας που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ο σημαντικότερος της νορβηγικής οικονομίας αφού το 1999 απέφερε το 35% των εξαγωγών.Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού ασχολείται με την αλιεία του βακαλάο.

norvegia-2

Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Λουθηρανοί Χριαστιανοί και ανήκουν στη Εκκλησία της Νορβηγίας.Η Νορβηγική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας με δυο διαφορετικές διαλέκτους Bokmal και Nynorsk.

Πρωτεύουσα της Νορβηγίας είναι το Όσλο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει επαναπροσδιοριστεί με στόχο να μην είναι τίποτα λιγότερο από ένα νεό κέντρο πολισμού.Είναι γεμάτη μουσεία και κορυφαίες γκαλερί έργων τέχνης και μια νεότερη εντυποσική όπερα.

 

norvegia-3

Ο επισκέπτης που θα φτάσει εκεί δεν μπορεί να μην επισκεφθεί τα νησιά Lofoten που σίγουρα δεν θα ξεχάσει.Τα νησιά αυτά έχουν πυκνή βλάστιση και απότομα βράχια που καταλήγουν στα παγωμένα νερά της βόρειας Νορβηγίας.Σε κάθε νησί θα βρείτε γραφικά ψαροχώρια και όμορφη φυση όπου μπορεί κανείς να κάνει ποδηλάσια,surfing κ.α

Αυτό που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος εκεί είναι το Βόρειο Ακρωτήρι στην περιοχή Finnmark.Κάθε καλοκαίρι φτάνουν εκεί χιλιάδες τουρίστες καθιστώντας το ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Νορβηγίας.

Είναι μια μοναδική φυσική εμπειρία προσφέροντας μια απολαυστική θέα και ασυνήθιστες κλιματικές συνθήκες.Και φυσικά το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να σταθεί στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης 300 μέτρα πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό όπου το νερό και ο ουρανός απλώνονται μεχρι εκεί που βλέπει το μάτι είναι μοναδικό.

Η Νορβηγία είναι γνωστή για τον σολομό της σε διάφορες παραλαγές.Τα πιο κοινά πιάτα αποτελούνται απο ψάρια.Σολομός στη σχάρα,σολομός καπνιστός και μαριναρισμένος, βραστές γαρίδες,μπακαλιάρος και φρέσκια ρέγγα.

 

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Νίκος Ζησιόπουλος, Δημοσιογράφος