Μετά τη Μελάνια Τραμπ και τη Μπριζίτ Μακρόν δύο άλλες πρώτες κυρίες διεκδικούν την προσοχή των media για το κοινό παρελθόν και ίσως το μέλλον τους στη “διχασμένη” κορεατική χερσόνησο.

Εκ πρώτης όψεως οι Πρώτες Κυρίες των δύο κορεατικών κρατών δεν έχουν τίποτε κοινό. Η μία πλησιάζει την ηλικία των 30 ετών και ζει στον απομονωμένο Βορρά, η άλλη είναι 62 ετών και κατοικεί στον καπιταλιστικό Νότο.

Η Ρι Σολ Γιου και η Κιμ Γιουνγκ-σοκ, που θα συμμετάσχουν στο επίσημο γεύμα που θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της σημερινής συνόδου κορυφής των δύο κορεατικών κρατών, ήταν και οι δύο επαγγελματίες τραγουδίστριες προτού παντρευτούν.

Η Ρι Σολ Γιου συνοδεύει συχνά τον σύζυγό της Κιμ Γιονγκ Ουν σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως σε μια σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, του οποίου το έτερον ήμισυ, η Πενγκ Λιγιουάν, είναι επίσης τραγουδίστρια.

Η στιλάτη Ρι, που διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής της και έχει τρία παιδιά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν ήδη μια δημόσια προσωπικότητα πριν από τον γάμο της, ως τραγουδίστρια του συγκροτήματος Unhasu.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα με κύρος τα μέλη του οποίου επιλέγονται με κριτήριο το ταλέντο, το παρουσιαστικό και την πίστη στο καθεστώς.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2009 αλλά η Ρι εμφανίστηκε επισήμως ως σύζυγος του Κιμ μόλις το 2012, μετά την άνοδο στην εξουσία του νεαρού άπειρου ηγέτη, έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του έναν χρόνο νωρίτερα.

Απέκτησε γρήγορα τη φήμη μιας γυναίκας με επιρροή, κυρίως όταν εμφανιζόταν στο πλευρό του συζύγου της στις “επισκέψεις προσανατολισμού” στη χώρα και στις συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Η αγάπη της για τη μόδα είναι γνωστή, όπως και ότι ντύνεται από οίκους πολυτελείας. Κατά το παρελθόν εθέαθη να κρατά τσάντα που όλα έδειχναν ότι ήταν του οίκου Κριστιάν Ντιόρ.

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος