Το διαβατήριο είναι ένα επίσημο έγγραφο που εκδίδεται από μια κυβέρνηση και αναγνωρίζει το δικαίωμα στην προστασία του πολίτη-κατόχου του, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και το δικαίωμά του να επιστρέφει στη χώρα του. Το διαβατήριο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πολλούς αιώνες πριν, αλλά εδραιώθηκε η χρήση του παγκοσμίως κατά τον 19ο – 20ο αιώνα. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλιαράκι, που περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του εκάστοτε πολίτη και μια φωτογραφία, που διευκολύνει την αναγνώριση.

Το σπανιότερο διαβατήριο ανήκει στο Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας και εκδίδεται μόνο μετά από συνεννόηση με το ιταλικό κράτος. Μπορεί να πρόκειται για το σπανιότερο διαβατήριο, δεν έχει όμως και τη μεγαλύτερη ισχύ παγκοσμίως (από τα πιο ισχυρά, είναι αυτά της Γερμανίας και της Σουηδίας). Υπάρχουν μόνο τρία (3) σε αριθμό, τα οποία κατέχουν οι τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι αυτού του τάγματος : o μέγας μάγιστρος, ο αναπληρωτής μέγας μάγιστρος και ο καγκελάριος.

Όσον αφορά το ίδιο το Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Πάπα Πασχάλη, το 1113 μ.Χ. και είναι από τους παλαιότερους θεσμούς του Χριστιανισμού. Ο πλήρης τίτλος, Τάγμα των Κυβερνών Στρατιωτών Ιεραποστόλων του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ Ρόδου και της Μάλτας, προήλθε από τους Ιωαννιστές Ιππότες Σταυροφόρους, του 1048 μ.Χ.

Από το 1798, όταν -δηλαδή- χάθηκε το νησί της Μάλτας από την εδαφική κατοχή, η κυρίαρχη γη της στρατιωτικής τάξης, περιορίζεται σε δύο εξωεδαφικές περιουσίες στη Ρώμη, από όπου εκδίδει τα δικά της γραμματόσημα, νόμισμα και τα διαβατήρια.

Σήμερα, διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 106 χώρες και με την Ε.Ε., ενώ προσφέρει εθελοντική ιατρική βοήθεια σε όποια από αυτές βρίσκεται σε ανάγκη. Θεωρείται, λοιπόν, περισσότερο φιλανθρωπικός οργανισμός, παρά μοναστική τάξη. Διαθέτει περί τους 80.000 εθελοντές, 25.000 εργαζόμενους και 13.000 ιππότες ή άλλους αριστοκρατικούς βαθμούς.

Με αυτό το διαβατήριο μπορεί ο κάτοχος να εισέλθει σε 106 χώρες, ως επίσημος απεσταλμένος του Τάγματος. Για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, πρέπει να χρησιμοποιήσει το κανονικό του διαβατήριο. Επίσης, παρέχει διπλωματική ασυλία σε 12 χώρες, μεταξύ αυτών η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, κ.α.

Μόνο 12 από τα κράτη-μέλη της Συνθήκης του Σένγκεν αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο διαβατήριο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία δεν το αποδέχονται. Παρ’ όλα αυτά, ο τωρινός Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος, Fra Matthew Festing, είναι το δεύτερο αγγλικής καταγωγής άτομο, που κατέχει αυτό το ρόλο.

Για τον ΕΟΕ,

Δάφνη Τσάρτσαρου, Συντάκτης.