Πριν ένα μήνα περίπου, Η Polestar είχε ανακοινώσει, στα κοινωνικά δίκτυα, τον επίσημο χωρισμό της από την Volvo, μητρική της εταιρία. Το μήνυμα ήταν απλό και έλεγε «The end». Στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου μοντέλου της, το Polestar1.

Η παρουσίαση, της ανεξάρτητης πλέον Polestar, έγινε στη Σαγκάη. Η επιλογή της πόλης δεν ήταν τυχαία, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση στην κινέζικη αγορά και η Volvo έχει εστιάσει εκεί την ανάπτυξη της. Το Polestar1 που θα κυκλοφορήσει στην αγορά στα μέσα του 2019, θα είναι ένα τετραθέσιο κουπέ, υβριδικό και με σύστημα προώθησης Electric Performance Hybrid, αποδίδοντας 600 ίππους.

Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, στο μοντέλο θα υπάρχουν 2 ηλεκτροκινητήρες που θα κινούν τους πίσω τροχούς, αποδίδοντας 218 ίππους. Επίσης, θα προστεθεί ένας τετρακύλινδρος, δύο λίτρων, κινητήρας βενζίνης, της γενιάς privet, κινώντας τους μπροστινούς τροχούς, αποδίδοντας 382 ίππους. Σημαντικό χαρακτηριστικό αποτελεί η ηλεκτρική αυτονομία που θα φτάνει τα 150 χιλιόμετρα και το Polestar1 γίνεται αυτόματα, το υβριδικό αυτοκίνητο με την μεγαλύτερη αυτονομία στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Polestar, το μοντέλο θα κάνει την εμφάνιση του στα μέσα του 2019 και θα συναρμολογείται σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη πόλη Chengdu, της Κίνας, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2018.

Κάθε χρόνο θα κατασκευάζονται μόνο 500 αντίτυπα. Όσοι θα ενδιαφερθούν για την αγορά του Polestar1, θα έχουν την δυνατότητα να το παραγγείλουν online και η Polestar θα παρέχει πρόγραμμα υποστήριξης διετούς ή τριετούς διάρκειας.

Η Polestar σκοπεύει, για το 2019, να προωθήσει και το ηλεκτρικό Polestar2. Στόχος της είναι να αποτελέσει το βασικό αντίπαλο του Τesla Model 3 τόσο στην αγορά των ΗΠΑ όσο και στην Κινέζικη. Επίσης, το 2020 θα λανσαριστεί το Polestar3, ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μεσαίου μεγέθους, SUV.

Αλέξανδρος Τσάλιος,Δημοσιογράφος