Στις  21 Απριλίου του 1967 και ενώ, είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεώργιου Παπαδόπουλου και συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα. Με άλλα λόγια, κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επεβλήθη μία στυγνή δικτατορία, που διήρκησε επτά χρόνια, τρεις μήνες και τρεις μέρες.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ… Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο Προμηθεύς,  με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζονταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού. Ο έμπιστος του βασιλιά αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Γρηγόριος Σπαντιδάκης αντικαταστάθηκε από τον Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής κάνοντας χρήση του νέου του αξιώματος έδωσε εντολή στο Γ΄ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το Σχέδιο Προμηθεύς σε όλη τη χώρα.

Η μοναδική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα ήταν από την πλευρά κυρίως του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη, για να κινητοποιήσει το Γ’ Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη). Ωστόσο, δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο Προμηθεύς είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να αγνοήσει το σήμα του Ράλλη.

Το Δεκέμβριο του 1967, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επιχείρησε αντικίνημα, για την ανατροπή των πραξικοπηματιών, το οποίο όμως απέτυχε. Ο ίδιος, και η οικογένειά του κατέφυγαν στην Ιταλία. Η Ελλάδα τυπικά παρέμεινε Βασιλευόμενη Δημοκρατία, με τους στρατιωτικούς να ορίζουν αντιβασιλέα τον Γεώργιο Ζωιτάκη.

Γεγονός των ημερών, ήταν η συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στις 17 Απριλίου, που όμως διαλύθηκε από την Αστυνομία, προς μεγάλη απογοήτευση των Αθηναίων ροκάδων, που θα έβλεπαν ένα συγκρότημα/θρύλο στην ακμή της δημιουργικότητάς του.

 

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ

Το έμβλημα της χούντας των συνταγματαρχών ήταν ο φοίνικας- το μυθολογικό πουλί- που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του. Στη μέση του εμβλήματος φιγούραρε ο ένοπλος φαντάρος. Στο κάτω μέρος, αναγραφόταν η ημερομηνία 21η Απριλίου, όπου έγινε η “Εθνοσωτήριος Επανάστασις”. Είναι γνωστό, ότι το “πουλί” της χούντας βρισκόταν παντού, σε χωριά και πόλεις, σε δημόσια σχολεία και όλες τις υπηρεσίες, σε όλους τους στρατώνες. Στους ηλεκτρονικούς στύλους των δρόμων, αλλά και σε κουτιά των σπίρτων, σε κέρματα, χαρτονομίσματα και διαβατήρια. Κυριολεκτικά το έβλεπες συνέχεια, μπροστά σου!

 

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ ’67: «ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΗΣ»

Με αφορμή τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα το περιοδικό Spiegel δημοσίευσε εκτενές άρθρο στην ηλεκτρονική του έκδοση. Με τον τίτλο «Όταν πέθανε η δημοκρατία στην κοιτίδα της», το Spiegel Online υπενθύμισε την εξέλιξη των γεγονότων που οδήγησαν στην επιβολή της επτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών.

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΕΠΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑ

Το γερμανικό περιοδικό υπογράμμισε ότι «το πραξικόπημα έπιασε στον ύπνο τη χώρα και την πολιτική της ηγεσία: Ειδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα αναχώρησαν από τα στρατόπεδα λίγο μετά τη μία τη νύχτα και μέχρι την ανατολή του ήλιου είχαν θέσει την Αθήνα υπό τον έλεγχό τους».

Το άρθρο περιγράφει τον τρόπο που έδρασαν οι πραξικοπηματίες στη βάση του σχεδίου Προμηθεύς, το οποίο, όπως διευκρινίζεται, «προβλεπόταν για την περίπτωση κομμουνιστικής εξέγερσης ή σοβιετικής εισβολής». Όπως επισημαίνεται, η χούντα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, αναστέλλοντας έντεκα άρθρα του Συντάγματος, ενώ «συνελήφθησαν υποστηρικτές της αριστεράς και δυνάμει αντίπαλοι του καθεστώτος. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, βρίσκονταν στη φυλακή τουλάχιστον 8.000 άτομα».

Επίσης το περιοδικό αναφέρει ότι, η σημερινή κρίση χρέους στην Ελλάδα επέτρεψε την ανάδυση των αξιών των πραξικοπηματιών, του τριπτύχου «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια», σε συνδυασμό με μια εχθρική στάση απέναντι στις δυτικές αξίες. «Ορισμένοι Έλληνες συγκρίνουν τη χούντα με την Ε.Ε. και πιστεύουν ότι η δημοκρατία και η ελευθερία πέθαναν ακόμη μια φορά εξαιτίας της λιτότητας που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές», σημειώνει το δημοσίευμα.