Στη θάλασσα κυκλοφορούν αναρίθμητα σκάφη για όλες τις δουλειές και όλα τους μοιάζουν με όσα θεωρούμε ότι μοιάζουν με πλοία. Όλα εκτός από το FLIP (Floating Instrument Platform), ένας συνδυασμός πλοίου με υποβρύχιο. Ένα σκάφος που ξεπήδησε από photoshop ή κάποια χολυγουντιανή υπερπαραγωγή. Το πλοίο βγήκε πρώτη φορά στα ανοιχτά το 1962. Έχει πλατφόρμα 108 μέτρων και χρησιμοποιείται από το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ για περισσότερα από 50 χρόνια. Ακόμα και σήμερα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε ακραίες καιρικές συνθήκες και μπορεί να αντισταθεί απέναντι σε κύματα ύψους μέχρι και 30 μέτρων. Το συγκεκριμένο πλοίο χρησιμοποιεί ένα σύστημα δεξαμενών οι οποίες γεμίζουν νερό ώστε να νικηθεί η δύναμη της βαρύτητας. Έτσι λοιπόν μπορεί να γυρίσει σε γωνία 90 μοιρών και να παραμείνει σε κατακόρυφη θέση ενώ παράλληλα βυθίζει κάτω από την επιφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας το σκάφος φαίνεται σαν να έχει υποστεί βομβαρδισμό αφού το μόνο που σταδιακά διακρίνεται είναι η ραχοκοκκαλιά του πλοίου.

Το FLIP μετατρέπεται σε μια κάθετη πλατφόρμα κατάλληλη για επιστημονικές μετρήσεις και πειράματα. Μάλιστα όλες οι λειτουργίες του καθώς και οι χώροι του είναι προσαρμοσμένοι να λειτουργούν οριζόντια και κάθετα χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητα του σε κανένα τομέα, ακόμα και στις καμπίνες και τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους. Το αρχικό πλάνο ήταν το πλοίο να διεξάγει έρευνα στη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ να επιστρέφει σε ένα μητρικό σκάφος αλλά στο τέλος κανείς επιστήμονας δεν ήθελε να επιστρέψει πίσω. Ο λόγος είναι ότι το FLIP αποδείχθηκε εξαιρετικά λειτουργικό, άνετο και σταθερό. Κατά συνέπεια οι έρευνες πολλές φορές διαρκούσαν όλο το εικοσιτετράωρο αφού οι δεκαέξι συνολικά καμπίνες παρείχαν ό,τι ήταν απαραίτητο. Μάλιστα στο μπάνιο υπάρχουν δύο νιπτήρες, σε ορθές γωνίες μεταξύ τους, ώστε το πλήρωμα να τους χρησιμοποιεί σε κάθε συνθήκη.

Το σκάφος είναι σχεδιασμένο για πενταμελές πλήρωμα και μέχρι έντεκα ερευνητές για 30 μέρες. «Κατασκευάστηκε στη δεκαετία που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φτάσουν στο Φεγγάρι, κι έτσι το να σκέφτεσαι φιλόδοξα ήταν στο μυαλό όλων», λέει ο καθηγητής ωκεανογραφίας του Scripps Institution of Oceanography, Robert Pinkel, ο οποίος χρησιμοποιεί το FLIP για τις έρευνές του από τις πρώτες στιγμές που βγήκε το πλοίο στα ανοιχτά (1962). Το Αμερικανικό Ναυτικό κατασκεύασε το συγκεκριμένο καράβι για να μελετάει τις συνθήκες που επικρατούν στο θαλάσσιο περιβάλλον και πως αυτές επηρεάζουν την υποβρύχια ακουστική. Πιο συγκεκριμένα, μετράει την υποβρύχια ακουστική και τη θερμοκρασία του νερού. Χρήσιμο είναι επίσης στους τομείς της ωκεανογραφίας, τη μετεωρολογία και την παρατήρηση θαλάσσιων θηλαστικών. Βέβαια η λειτουργία του FLIP δεν είναι εντελώς αυτόνομη αφού δεν διαθέτει δικούς του κινητήρες. Το πλοίο ρυμουλκείται μέχρι το επιθυμητό σημείο και μέσα σε μισή ώρα βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση. Ο ζωτικός χώρος του αυξάνεται κατά τρεις φορές και μόλις οι επιστήμονες συνέλθουν από την ελαφριά ναυτία, είναι έτοιμοι για έρευνα. Μάλιστα το γεγονός ότι το FLIP δεν διαθέτει δικές του μηχανές το καθιστά ιδανικό για υποβρύχια πειράματα αφού εξασφαλίζεται περισσότερη ησυχία.

Για τον ΕΟΕ,

Λευτέρης Γκιουλέκας, Συντάκτης.