Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος”, είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να «συντροφεύει» μικρούς και μεγάλους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ… ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ!

Στο παραμύθι, η Κοκκινοσκουφίτσα, ένα κοριτσάκι με κόκκινο παλτό και σκούφο, πηγαίνει φαγητό στη γιαγιά της στο δάσος. Ο κακός λύκος την συναντά και προσπαθεί να την καθυστερήσει, δείχνοντάς της ένα λιβάδι με λουλούδια για να πάει μερικά στη γιαγιά της. Έτσι, ο λύκος φτάνει πρώτος στη γιαγιά της, την τρώει, μα λόγω της τρομερής του πείνας την καταπίνει ζωντανή. Έπειτα, ο λύκος στήνει παγίδα στην Κοκκινοσκουφίτσα μεταμφιεσμένος ως η γιαγιά της. Η Κοκκινοσκουφίτσα φτάνει και ο λύκος την καταπίνει και αυτήν. Στο τέλος όμως, ένας περαστικός κυνηγός φτάνει πάνω στην ώρα, σκοτώνει τον λύκο, βγάζει την Κοκκινοσκουφίτσα και την γιαγιά της από την κοιλιά του και τις σώζει.

Συνεπώς, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γνωρίζουμε αυτή την ιστορία, ωστόσο έχουν γραφτεί και άλλες εκδοχές για το συγκεκριμένο παραμύθι.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ!

Το εν λόγω παραμύθι έχει ρίζες στη γαλλική παράδοση και υπολογίζεται ότι γράφτηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο παραμυθά Σαρλ Περώ, το 17ο αιώνα, ενώ περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Ιστορίες και διηγήσεις του παρελθόντος με ηθική. Ιστορίες της μαμάς-Χήνας”, που κυκλοφόρησε το 1697 και συγγραφέας ήταν ο Περώ. Σύμφωνα με την εκδοχή του παραμυθιού από τον Charles Perrault απέχει πολύ της σημερινής, καθώς στο τέλος δεν “έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”, όπως συμβαίνει στα περισσότερα παραμύθια, αλλά κέρδισε ο λύκος, ενώ η ιστορία ήταν γεμάτη από σεξουαλικά υπονοούμενα.

Από την άλλη πλευρά, η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, σχεδόν όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αναπλάστηκε από τους αδερφούς Γκριμ και περιλαμβάνεται στην πρώτη τους συλλογή παραμυθιών, που κυκλοφόρησε το 1812. Το μόνο που έχει αλλάξει από την εκδοχή των αδελφών Γκριμ είναι η δεύτερη περιπέτεια της Κοκκινοσκουφίτσας και της γιαγιάς, όταν χρειάστηκε ν’ αντιμετωπίσουν έναν δεύτερο λύκο ολομόναχες, χωρίς τη βοήθεια κάποιου περαστικού κυνηγού.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι πριν έξι χρόνια, κυκλοφόρησε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Η Κοκκινοσκουφίτσα», η οποία ήταν βασισμένη στο κλασικό παραμύθι Η Κοκκινοσκουφίτσα. Ένα θρίλερ αμερικανικής και καναδικής συμπαραγωγής, σε σκηνοθεσία της Κάθριν Χάρντγουικ και σενάριο του Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον. Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 28 Απριλίου του 2011.

Για τον Τομέα Τηλεόρασης:

Μαρία Σεϊταρίδου, Δημοσιογράφος-Αρχισυντάκτρια.