Η έναρξη του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουνίου, δίνοντας τέλος στην προσμονή χιλιάδων ποδοσφαιρόφιλων. Η αρχή έγινε με τον αγώνα της οικοδέσποινας Ρωσίας με την Σαουδική Αραβία και τη νίκη της πρώτης με το εμφατικό 5-0.

Συνολικά στο παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας θα διεξαχθούν 64 αγώνες. Συμμετέχουν 32 ομάδες, οι οποίες έχουν χωριστεί σε 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Στη χώρα μας οι αγώνες μεταδίδονται από την ΕΡΤ.Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το 21ο, έπειτα από 88 χρόνια σχεδόν συνεχής διοργάνωσης, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε το 1942 και το 1946. Το παγκόσμιο κύπελλο καθιερώθηκε για πρώτη φορά στο 1930 στα γήπεδα της Ουρουγουάης, με την οικοδέσποινα να είναι και η πρώτη που το κατέκτησε. Έκτοτε, η εθνική ομάδα της Βραζιλίας έχει τα περισσότερα τρόπαια, 5 στον αριθμό, και την ακολουθούν με 4 τρόπαια η Εθνική Γερμανίας και η Εθνική Ιταλίας.
Από τις 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Μουντιάλ της Ρωσίας, Οι 14 ομάδες προέρχονται από την Ευρώπη, πέντε ομάδες προέρχονται από την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, ενώ μόλις τρεις ομάδες συμμετέχουν από την Βόρεια-Κεντρική Αμερική και Καραϊβική.

Η Ρωσία θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη χώρα της. Αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε 11 πόλεις και σε συνολικά 12 γήπεδα ποδοσφαίρου, με το Luzhniki Stadium να φιλοξενεί τον μεγάλο τελικό στις 15 Ιουλίου. Επίσης, το Μουντιάλ της Ρωσίας θα είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, καθώς το Αικατερίνεμπουργκ και το Σότσι βρίσκονται στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας.

Οι δύο μεγάλες απουσίες από το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας είναι η Εθνική Ιταλίας, η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης και της Εθνικής Ολλανδίας , η οποία διανύει μία από τις χειρότερες περιόδους της ως εθνική ομάδα. Σημαντική ,ακόμα, απουσία είναι και της πρωταθλήτριας Νότιας Αμερικής, Χιλής, ενώ απουσιάζουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γκάνα, ομάδες με συχνή παρουσία στα τελικά της διοργάνωσης.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος