Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων .Έχει 8,574 κατοίκους μοιρασμένους σε 62 οικισμούς,και το νησί ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου.

to-nhsi-tou-aiolou-1
Ο Τσακνιάς που είναι το ψήλότερο βουνό του νησιού βρίσκεται ανατολικά με ύψος 726μ. Στο κεντρικό τμήμα βρίσκεται ο απόκρημνος βράχος του Εξώμβουργου  με την αρχαία βενετική πόλη και το οροπέδιο του Πατέλα ή “κάμπος πολέμου”.

to-nhsi-tou-aiolou-2
Το κλίμα που επικρατεί στο νησί ειναι εύκρατο μεσογειακό και έτσι ο χειμώνας είναι ήπιος και το καλοκαιρί δροσερό με αρκετους ανέμους  κυρίως νοτιάδες.Το έδαφος είναι γενικα ορεινό και δεν ξεπερνάει τα 729 μ. Η χλωρίδα του νησιόυ αποτελείται από μικρά θαμνώδοι φυτά όπως οι κέδροι ,μυρτιές, πουρνάρια κλπ.

to-nhsi-tou-aiolou-3
Το νησί πήρε το όνομα του απο τον βασιλια Τήνο των πρώτο, οικιστή του νησιού και αρχηγό μιας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μ.Ασίας. Επίσης σε αρχαιότερα χρόνια η Τήνος αναφέρεται από τον Αριστοφάνη ως “Σκορδοφόρος” , για τα εκλεκτά της σκόρδα. Από τον Αριστοτέλη ως ‘Υδρούσα” και από τον Δημοσθένη και τον Αισχίνη ως “Ερούσα” βέβαια σημερα, η Τήνος κατέχει και το προσωνύμιο “νησί του Αιόλου” για τους δυνατούς ανέμους της.

to-nhsi-tou-aiolou-4
Η κύρια απασχόληση των κατοίκων της Τήνου είναι η επεξεργασία του μαρμάρου γνωστή και ως Τηνιακή  Μαρμαροτεχνία. Επίσης κάποιος μπορεί να επισκεφθεί και το μουσείο Μαρμαροτεχνίας, όπου παρουσιάζεται  η τεχνολογία του μαρμάρου. Ακόμη ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική της  Τήνου  του  σημαντικότερου νεοελληνικού κέντρου μαρμαροτεχνίας. Η οικονομία του νησιού στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, που κατά το καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

to-nhsi-tou-aiolou-5
Στο νησί βρίσκεται και η περίφημη εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας με την θαυματουργό εικόνα. Η εκκλησία γιορτάζει στης 25 Μαρτίου,ωστόσο αποτελεί  τον πιο δημοφιλή  προορισμό του Δεκαπενταύγουστου. Από της αρχές του Αυγούστου τελούνται παρακλήσεις μέχρι και την παραμονή της γιορτής όπου γίνεται ο Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία.
Ακόμη την παραμονή φτανουν στο νησι πολεμικα πλοία και η μπάντα του πολεμικού ναυτικού για να αποδώσουν τιμές. Στην συνέχεια ακολουθε λιτανεία της Ιερής Εικόνας , η οποία μεταφέρεται από άντρες του Πολεμικού Ναυτικού και την ακολουθούν οι μπάντες του  Ναυτικού και του Δήμου , που παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Τέλος οι πιστοί μαζεύονται στην οδό Ευαγγελιστρίας και περιμένουν να περάσουν κάτω από την εικόνα.

to-nhsi-tou-aiolou-6
Τα προϊόντα  της Τήνου είναι τα λαχανικά και τα οπωροκηπευτικά με πρωταγωνιστή την άγρια αγκινάρα που καλλιεργείται στην κοιλάδα της Κώμης. Επίσης στο νησι αναπτύσονται θαμνώδη φυτά όπως κάπαρι, μανιτάρια, αλιφόνοι,δίκταμο, θυμάρι, ρίγανη, χαμομήλι κ.α. Ακόμη το νησί φημίζεται για το  θυμαρίσιο μέλι και το ροζακί σταφύλι. Βέβαια κατά την διάρκεια του Πάσχα  τα ζαχαροπλαστεία του νησιού φτιάχνουν αμυγδαλωτά, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και λουκούμια.
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι παραλίες της Τήνου που όλες είναι μια και μια. Η πρώτη είναι αυτή του Αγίου Φωκά, που είναι η μεγαλύτερη παραλία και μια απο τις πιο όμορφες του νησιού. Απέχει μόνο λίγα λεπτά απο την χώρα .Άλλη μια είναι αυτή του Αγίου Μάρκου οπου δεσπόζει πάνω στον βράχο του ένα εκκλησάκι που από κάτω του κρύβει την παραλία με τα κρυστάλλινα νέρα.
Δεν θα μπορούσε να λείπει η παχία άμμος, όπου γαλαζοπράσινα νέρα δένουν με  χρυσή αμμουδιά. Τέλος η κολυμπήθρα που είναι μια φυσική λεκάνη με το Δρακονήσι να βρίσκεται στην μέση του κόλπου.Το μέρος έχει χαρακτηριστεί βιότοπος αφου από εκεί περνούν διάφορα και σπάνια είδη πτηνών.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Νίκος Ζησιόπουλος, Δημοσιογράφος