Ένας ολόκληρος χρόνος έχει περάσει από την επίσημη λειτουργία του ξενοδοχείου «The Walled Off Hotel» στη Βηθλεέμ. Ο αινιγματικός και ιδιαίτερος Βρετανός καλλιτέχνης Banksy έχτισε το ξενοδοχείο του απέναντι από το τείχος που έχει χτίσει το Ισραήλ για να κρατάει τους Παλαιστίνιους μακριά από τη χώρα τους. Σκοπός του ξενοδοχείου είναι να εξιστορήσει την ιστορία του τείχους, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να την ανακαλύψουν μόνοι τους.
Πλέον, ο Βρετανός καλλιτέχνης καθιέρωσε ένα καινούργιο project στο κατάστημα του ξενοδοχείου του, δημιουργώντας μία σειρά από σουβενίρ, με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν.


Τα σουβενίρ που θα πωλούνται στο «The Walled Off Hotel» είναι σχεδιασμένα και ζωγραφισμένα από ντόπιους καλλιτέχνες και αναπαριστούν το τείχος σε κατάσταση κατάρρευσης. Στα περισσότερα δημιουργήματα υπάρχει μία φιγούρα με κουκούλα, η οποία είτε ζωγραφίζει πάνω στο τείχος ένα γκράφιτι είτε το καταστρέφει με μία αξίνα. Πολλοί, μάλιστα, αναρωτιούνται αν η συγκεκριμένη φιγούρα είναι ο Banksy ή όχι. Ο ίδιος πάντως θεωρεί τα δημιουργήματα αυτά ως ένα είδος προβλέψεις για το μέλλον του τείχους.


Επίσης, το ξενοδοχείο κυκλοφόρησε και ένα νέο μουσικό άλμπουμ, στο οποίο συμμετείχαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως οι Brian Εno, Τhe Βlack Madonna και Roisin Murphy. Το άλμπουμ παρουσιάστηκε σε ένα μουσικό event της Παλαιστίνης, το Palestine Music Expo. Tο άλμπουμ είναι διαθέσιμο δωρεάν στο Soundcloud.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος