Το DiscoverEU αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 ετών. Παρέχει σε αυτούς δωρεάν εισιτήρια προκειμένου να ταξιδέψουν σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο, δεδομένης της διάχυτης πολιτικής αστάθειας και της μακροχρόνιας έλλειψης επαρκών κρατικών χρηματικών πόρων.

 Δεν είναι άλλωστε σύμπτωση το γεγονός ότι 100.480 νεαροί πολίτες υπέβαλαν αίτηση κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου αιτήσεων, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018. Μάλιστα τουλάχιστον 15.000 νέοι κατάφεραν να λάβουν την ταξιδιωτική κάρτα. Ακόμη, ο  δεύτερος γύρος αιτήσεων, ο οποίος θα διαρκέσει από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου θα δώσει σε τουλάχιστον 12.000 νέους την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, οι μετακινήσεις θα γίνονται κυρίως με τρένο και έτσι οι νέοι μπορούν να απολαύσουν ιδίοις όμμασι την πλούσια ποικιλία, την διαφορετικότητα και την μοναδική ομορφιά των φυσικών τοπίων και των ευρωπαϊκών αστικών κέντρων, πράγμα που θα συμβάλλει ενεργά στην διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων, στη κοινωνικοποίησή τους καθώς και στην απόκτηση από μέρους τους καινούργιων γνώσεων και εμπειριών.

Βέβαια προκειμένου η μετακίνηση να καταστεί όσο το δυνατόν πιο προσιτή και αρμονική, οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα επιλεγούν για την απόκτηση της ταξιδιωτικής κάρτας για να ταξιδέψουν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, θα έχουν την δυνατότητα και εναλλακτικών λύσεων μετακίνησης, όπως για παράδειγμα με λεωφορεία ή ακόμη και με φεριμπότ, αν πρόκειται για παραθαλάσσιες περιοχές. Κατ’ εξαίρεση βέβαια και εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα μέσα μεταφοράς, θα επιτρέπεται και η μετακίνηση με αεροπλάνο. Ως εκ τούτου, οι νέοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά θα έχουν επίσης την δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Δυνάμει των ανωτέρω, οι νέοι από όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. θα μπορέσουν να ζήσουν αυτή την συναρπαστική εμπειρία και να έρθουν σε επαφή με την μακραίωνη και ενδιαφέρουσα πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου. Φερειπείν, θα μπορέσουν να γνωρίσουν από κοντά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έτσι όπως αυτή ορίζεται ετησίως. Ακόμη, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν διάσημα φεστιβάλ και καλλιτεχνικές παραστάσεις καθώς και να επισκεφτούν μουσεία ή να περιπλανηθούν στα φυσικά πάρκα των πόλεων που βρίθουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης.

Άννα Παυλίδου, Δικηγόρος – Δημοσιογράφος